Det finns så många anledningar att älska bananer – bananpannkakor, bananbröd, bananglass… och så gör de gott för både humör och kropp! Här är 8 anledningar att älska bananer och recepten som får det att vattnas i munnen!

Nedan får du massor med smaskiga banan-recept att inspireras av. Men först – åtta skäl att äta mer banan!

8 anledningar att älska bananer

  1. De går att göra så mycket gott av banan, utan att det blir onyttigt. Den naturliga sötman kan ersätta socker och den kan ersätta smör eller liknande för att få smet att hålla ihop.
  2. Bananer gör oss glada! Bland annat är det aminosyran tryptofan i bananen har i studier setts göra oss gladare och bättre på att minnas. Dessutom kan det hjälpa oss att sova gott.
  3. Bananer är proppade med vitamin, som A, B och C-vitamin. Dessutom innehåller det kalium, magnesium och järn med mera!
  4. En banan om dagen är bra för magen, typ. Kostfibrerna i bananerna hjälper till att hålla tarmarna i bra skick och dessutom håller bananer koll på magsyra.
  5. Det är bra för hjärtat eftersom banan bland annat innehåller pektin som hjälper till kolesterolet. Kaliumet i bananen är dessutom bra för våra blodkärl.
  6. Kostfibrerna i bananerna hjälper blodsockret att hålla sig på en bra nivå. Dessutom mättar bananer bra och kan hjälpa dig att inte småäta onyttigheter istället.
  7. Vitamin C i banan motverkar fria radikaler som kan orsaka cancer. Extra bra sägs det vara att äta banan för att undvika cancer i tarmar, tack vare kombinationen med kostfibrerna.
  8. De är ju så lätta att ha med sig när man behöver ett snabbt och mättande mellanmål. Dessutom går det att göra superenkla och snabba godheter av dem. Se våra recept nedan för inspiration!

11 recept med underbar banan

Recept: Världens godaste (nyttig!) bananglass

bananglass

I det här receptet mixar du bara fryst banan med en valfri hälsosam smaksättning! Älskar du choklad? Häll i kakao! Vill du ha vaniljglass med jordgubbar –  i med vaniljpulver och bär.

Ingredienser:

  • Bananer
  • Valfri smaksättning. Exempelvis kakao och hasselnötter, frysta bär, vanilj, dadlar, jordnötssmör eller krossade nötter. (I klippet nedan är glassen smaksatt med kakao, vaniljpulver och jordnötssmör mmm mm mm)

Så gör du bananglass:

1. Frys bananerna (som är skurna i bitar)
2. Ta fram och låt tina 2 min
3, Mixa i en matberedare med smaksättning efter önskemål! (Kakao och hasselnötter, frysta bär, vanilj, dadlar, jordnötssmör eller krossade nötter. För mer inspiration se bilderna nedan!)
4. Mixa till glassig konsistens, smaka av.

Servera bananglassen med:

  • Kokosflingor
  • Bär

Komplettera med nyttig och smaskig kolasås här!

Recept: Gluten- & mejerifria bananscones

2–3 scones

bananscones-recept

Ingredienser:

  •  1 banan
  • 1 ägg
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • lite salt

Så gör du bananscones: 

Mosa bananen i en bunke och knäck sedan i ägget. Blanda ihop alla övriga ingredienser ordentligt. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, platta till och forma dem så som du önskar. Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader tills de fått lagom färg (ca 10 minuter) Låt svalna och toppa med mandel- eller cashewsmör på med skivad banan till.

Se bild och mer om receptet på Åsa Nyvalls blogg!

Recept: Supermättande bananpannkakor

2 personer

godaste bananpannkakor – att äta före och efter träning

Ingredienser:

  • 2 bananer
  • 3 ägg
  • 1–2 dl fiberhavregryn
  • kanel
  • kardemumma
  • kokosolja

Så gör du bananpannkakor:

Mosa 2 mogna bananer i en bunke, blanda i tre ägg och blanda ihop. Häll i 1–2 dl fiberhavregryn (beroende på vilken konsistens du föredrar). Smaksätt smeten med kanel och kardemumma och låt den stå och dra sig i några minuter. Stek bananpannkakorna i kokosolja, på medelhög värme, några minuter på varje sida.

Fler recept på nyttiga bananpannkakor hittar du här!

Matiga, saftiga bananpannkakor med chiafrön!

Recept på nyttig rabarberpaj med banan

4 portioner

Ingredienser:

Rabarberkompott:

  • 3 stjälkar rabarber
  • 2 normalstora bananer
  • 2 msk vatten
  • En nypa salt
  • En knivsudd vaniljpulver
  • Kanel efter smak

Smulpaj:

  • 2 bananer
  • 2 dl havregryn

Så gör du banan- & rabarberpaj:

Börja med att göra en rabarberkompott: Skala och skiva rabarberna och koka i vattnet i cirka tio minuter. Rör om då och då så att de trådar sig och blir till en slät massa. Häll bort överflödigt vatten och tillsätt bananerna i skivor samt lite salt och låt puttra på låg värme i cirka fem minuter. Rör om då och då så att bananerna inte fastnar i botten. Dra av från värmen och låt svalna innan du pudrar över vaniljpulver och kanel.

Häll kompotten i en pajform och gör smulpajen genom att mosa bananerna och blanda med havregrynen. Bred pajdegen försiktigt över kompotten och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. Om du önskar kan du blanda ned 1 msk flytande honung i smulpajsmeten före gräddning.

Servera med vispad grädde eller tjock grekisk yoghurt.

Recept: Nyttig banankaka med kakao

recept på nyttig banankaka med kakao

Ingredienser:

  • 2 bananer
  • 1–1,5 msk kakao
  • 1–2 tsk bakpulver

Gör så här: Mixa en banan med 0.5–1 tesked bakpulver – och häll i en mindre ugnsfast form med bakplåtspapper. Mixa sedan en till banan med 0.5–1 tesked bakpulver – tillsammans med en matsked kakao. Häll även ner detta i formen och rör runt lite med en slickepott för att få till tigermönstret. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter, på 175 grader (men håll koll!)

Recept från Karin Olsson, för fler tips på hur du får kakan både luftigare och mer mättande, läs här!

Recept: Bananbröd

1 bröd
bananbröd recept
  • 2 st mogna bananer
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl fil eller kvarg
  • 0,5 dl flytande honung (kan uteslutas då bananerna är söta)

Så gör du bananbröd:

  • Sätt ugnen på 200° och smörj bakformen.
  • Skala och mosa bananerna.
  • Blanda de torra ingredienserna vid sidan om, inklusive solrosfröna. För ett grövre bröd kan hälften av vetemjölet bytas mot grahamsmjöl. Rör sedan ner kvarg, honung och banan.
  • Häll ner smeten i bakformen. För att få ett ännu vackrare yttre kan pumpafrön läggas i formen innan smeten hälls i (mina blev utan pumpafrön då jag ej hade detta men nästa gång kommer jag ha detta med).
  • Grädda i ugnens nedre del i ca 1 timme.
  • Ta ut brödet ur formen och låt svalna på ett galler.

Recept: Chocolate Fudge & Banana Cake

Ca 12 bitar

Nyttig efterrätt: Recept på banankaka med choklad

Ingredienser:

Botten:

  • 100 g valnötter
  • 50 g kakao
  • ¼ tsk havssalt
  • 20 dadlar utan kärna

Chokladlager:

  • 2 stora mogna bananer
  • 240 g smält kokosolja
  • 4 msk kakao
  • en nypa havssalt
  • 4–5 msk lönnsirap, honung,
    kokosnektar eller annan flytande sötning

Lager 2 – Banan & Jordnötssmör:

  • 2 mogna bananer
  • 2 msk jordnötssmör
  • 150 g kokosolja smält
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 2–3 msk lönnsirap
  • en rejäl nypa havssalt

Så gör du Chocolate Fudge & Banana Cake:

Mixa alla ingredienser till en deg. Tryck sedan ut degen i en form med löstagbar kant. Ställ formen i frysen medan du gör din fyllning.

Chokladlager: Mixa allt utom kokosolja till slät smet. Ha i kokosoljan sist och mixa lite till. Häll över botten och ställ i frysen.

Lager 2: Mixa allt utom kokosolja till slät smet. Ha i kokosoljan sist och mixa lite till. Häll över det första frysta lagret och ställ i frys. Tina i kyl ett par timmar före servering. Toppa med till exempel kakao, valnötter och kolasås eller bär.

Receptet kommer från Linda Nielsen Wermeling, grundare av företaget Holy Sweet. Mer om och av Linda hittar du här!

Recept: Grön smoothie med banan & spenat

Recept: Gron_smoothie_med_spenat_och_ingefara

  • 4 dl ekologisk apelsinjuice
  • 65 g babyspenat
  • 1 banan
  • 2 tsk riven färsk ingefära

Så gör du banan- & spenatsmoothie:

Mixa alla ingredienser till en smoothie och häll upp i 2 glas.

Fler smoothierecept hittar du här!

LÄS OCKSÅ: Ingefära – hur nyttigt är det egentligen?

Recept: God kvargglass med banan

nyttig bananglass recept

Ingredienser:

  • banan
  • kvarg
  • smaksättning

Så gör du bananglass:

Skär bananer i biten och stoppa in i frysen. Mixa sedan dessa frysta bitar från en halv banan (låt de tina i några minuter innan mixen) med en deciliter naturell kvarg.

Smaksätt med det du tycker är gott – så som bär, kanel, kakao, kardemumma, vaniljpulver eller lite jordnötssmör.

Här hittar du fler recept på nyttig bananglass!

Bananmuffins med nötter (glutenfria!)

12 muffins

bananmuffins

Ingredienser:

  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl hackade pekannötter
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk muskot
  • 2 ägg
  • 3 bananer
  • 1 dl rivet äpple

Så gör du bananmuffins:

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa mandelmjöl, pekannötter, kanel, bakpulver och muskot.

I en annan skål – mixa äggen, en banan,  det rivna äpplet och vaniljpulver.

Blanda de två skålarna till en stor smet.

Ställ in i ugnen i ungefär 15-20 minuter.

Fler mättande muffins hittar du här!

Recept: Varm banan med choklad

bananchoklad

Ingredienser:

  • 1 banan
  • några bitar mörk choklad

Så gör du varm banan med choklad:

Skär en skåra längs med ”innerkurvan” på bananen. Lägg i några bitar mörk choklad. Värm på valfritt sätt – vira folie runt om du vill lägga på grill eller i ugn, annars går det bra att micra också. Ät med sked och njut.

Psst! Vill du få hjälp med dina kostvanor och göra dem bra en gång för alla? Kolla in ToppHälsas onlinekurs!

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!

NUVARANDE 11 recept för bananälskare – bananbröd, bananglass, bananpannkaka …!
NÄSTA Mästarnas mästare-aktuella Emma Igelström: ”Jag har inget mer att bevisa”