Visst borde ett tortillabröd eller en öl vara vegetarisk? Tydligen inte. Här är 12 saker som visar att det inte är så lätt att vara vegetarian, även om man själv vill det 😉 (Här har vi räknat med att man äter och dricker mjölkprodukter.)

1. Yoghurt – är det verkligen vegetariskt?

vegetarisk mat yoghurt animaliskt fett

Flera sorters yoghurt, främst fruktyoghurt, innehåller gelatin. Var gelatinet kommer från anges inte på förpackningen, men kan vara från gris.

2. Parmesanost – vegetariskt eller inte?

parmesan-vegetarisk-mat

Nästan alla hårdostar innehåller löpe. Löpe är ett enzym som av tradition utvinns från kalvmage. Det finns även ostar som är gjorda på vegetabiliskt löpe.

3. Choklad – inte alltid vegetariskt

choklad-vegetarisk-mat

Kan innehålla lectin, ett antioxidationsmedel som främst utvinns ur sojabönor men även kan tillverkas av animaliskt fett.

LÄS OCKSÅ: Hur nyttig är den vanligaste mörka chokladen? Vi har testat 5 topp-säljare!

4. Godis – fritt från animaliska fetter?

vegetarisk-mat-godis

En vanlig ingrediens i gelégodis är gelatin som oftast kommer från grisfett men kan också vara rester av nöt. För att färga godis används till exempel karmin, ett rött färgämne som tas från löss som torkas och krossas.

LÄS OCKSÅ: Veganskt godis – 19 godissorter för dig som är vegan

5. Tapenade – inte så vegetariskt

tapenade-vegetarisk-mat

En traditionell tapenade innehåller ofta oliver, kapris och – sardeller.

6. Quorn – innehåller äggvita och mjölkprotein

quorn vegetarisk mat

För många som väljer att inte äta kött är quorn ett bra alternativ. Men för de som vill äta vegansk kost är det bra att veta att quorn innehåller både äggvita och mjölkprotein.

7. Tortillabröd – kan innehålla spår av gris

tortillas-vegetariskt

Innehåller ofta ister, smält fett från gris.

8. Chips – krispigt men gjort med animaliskt fett

chips-vegetarisk-mat

Innehåller ofta animaliska aromer och kan innehålla spår av animaliskt fett. Det animaliska fettet kan komma från exempelvis ost som framställts ur löpe.

9. Bröd och kex kan innehålla ister

vegetarisk-mat-brod

Vissa bröd och kex, både från fabrik och bageri, kan innehålla animaliskt fett som talg, ister, eller marint fett.

10. Öl – kan innehålla fiskdelar

vegetarisk-mat-ol

För att få öl att klarna används oftast isinglass, ett ämne som tas från gallblåsan på vissa tropiska fiskar.

11. Glass – kan innehålla animaliskt fett

glass-vegetarisk-mat

I glass kan det finnas samma animaliska fetter som går att hitta i bröd och kex.

Gör din egen glass för att vara på säkra sidan! Här är ett gott & nyttigt recept på hallonglass (med endast hallon, avokado och vaniljpulver!) 😍

12. Cottage Cheese – ibland gjort på löpe

keso-vegetarisk-mat

Viss Cottage Cheese kan innehålla löpe precis som hårdost. Löpe är ett enzym som utvinns från kalvmage.

 

Vill du få ett bättre förhållande till mat – en gång för alla? Testa ToppHälsas onlinekurs!

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!

NUVARANDE 12 saker du kanske trodde var vegetariska – men som inte är det
NÄSTA Nyttigt julgodis – utan gluten, mjölkprodukter och socker