När vi skänker pengar till välgörenhet eller ställer upp för en person som har det svårt mår inte bara de vi hjälper bättre – även vårt eget välbefinnande ökar av att vi är generösa. Fortsätt ge, och må bättre på köpet!

Upplever du att ditt välbefinnande ökar när du skänker pengar till välgörenhet eller hjälper någon som har det svårt? Du är inte ensam. Enligt Greater Good Science Center vid Berkeley-universitetet i Kalifornien är det bra såväl för hälsan som ens sociala liv att hjälpa. Här är 7 sätt att göra gott för att må gott.

1. Ge presenter

Många påstår att det är roligare att ge än att få, och när det kommer till känslan i bröstet stämmer det. Visst är det kul att ge en present till någon som verkligen uppskattar det, och få känna sig generös?

2. Ge blod

Har man möjlighet är ett hett tips att bli blodgivare. Så uppskattad som man blir på blodcentralerna blir man knappt någon annanstans, för att inte tala om belöningen man får med sms:et där det står att ditt blod kommit till användning. Mer feel good än så blir det inte.

Hitta närmaste blodcentral eller blodbuss genom att gå in på Geblod.nu.

Må bra genom att bli blodgivare och ge blod

Foto: iStock

3. Skänk pengar till välgörenhet

Ett enkelt sätt att ge är genom en autogirobetalning till valfri välgörenhetsorganisation. Då vet du att du varje månad exempelvis hjälper folk i nöd, bidrar till miljön eller räddar djur som far illa.

Läs också: Professorn: Pengar kan visst köpa lycka – om du spenderar dem rätt

4. Stötta en vän

Kanske har du en vän som mår dåligt eller har en kris. Genom att finnas där för personen och ge lite av din dyrbara tid kommer du att få stor uppskattning och förmodligen även må bättre själv. Samtidigt finns det större chans att du får hjälp den dagen du själv mår dåligt, vilket säkerligen kommer att påskynda din egen läkningsprocess den gången.

5. Köp en kaffe till någon

Det råder delade meningar om på vilket sätt vi ska hjälpa tiggare och uteliggare i Sverige, men att köpa en varm kopp kaffe och en banan till någon som sitter och fryser ger både den personen och dig själv lite värme.

6. Jobba ideellt

Genom att exempelvis börja svara i BRIS telefon, eller anmäla sig som stöd på en kvinnojour kan du få andra människor samtidigt som du mår bra av att göra en insats.

7. Sms:a ett bidrag

När du röstar på ditt favoritbidrag i Melodifestivalen (vi vet, det är ett år kvar, men ändå!) kan du välja mellan två telefonnummer. Det ena kostar lite mer, men innebär att du ger några slantar till Radiohjälpen. Visst känns det bättre när du röstat med det dyrare numret och vet att du förenat nytta med nöje? Under året sänds även en hel del galor till förmån för välgörenhet, då du enkelt skickar ett sms för att skänka en slant.

Må bra av att skänka pengar till välgörenhet

Foto: iStock

LÄS OCKSÅ: 10 tecken på att du faktiskt har det bättre än du tror

 

Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa något inom kost, träning och hälsa!

Lisa_Nylen_byline

 

NUVARANDE 7 saker du kan göra för andra – som även får dig att må bättre
NÄSTA Utnyttja utegymmen – här är 7 effektiva övningar