8 anledningar till varför du bör sluta dricka lightläsk — NU!

Lightläsk skadar inte bara tänderna, det kan också påverka din vikt och hälsa negativt. Det finns egentligen ingen anledning till att dricka det. Dock förstår vi att det kan vara svårt — därför listar ToppHälsa 8 anledningar som kommer få dig att vilja sluta dricka lightläsk NU!

  1. lightläsk2

    Lightläsk förvirrar kroppen

Konstgjorda sötningsmedel har en mer intensiv smak än vanligt socker. Med tiden riskerar du att tråka ut dina sinnen med naturliga livsmedel som frukt då de inte har en lika intensiv smak som lightläsk. Konstgjorda sötningsmedel utlöser även insulin, som skickar din kropp till fettlagringsläge vilket leder till viktökning.

  1. Lightläsk kan leda till viktökning istället för viktminskning

Visst är lightläsk kalorifritt men det kommer nödvändigtvis inte att hjälpa dig att gå ner i vikt. Forskare från University of Texas upptäckte att under loppet av ungefär ett decennium hade midjemåtten ökat med 70 procent hos dem som drack lightläsk jämfört med de som inte drack det. En av orsakerna kan vara psykisk; när du vet att du inte konsumerar några flytande kalorier kan det vara lättare att motivera en dubbel ostburgare eller en extra bit pizza i samband med lightläsk.

  1. Lightläsk har ett samband med typ 2-diabetes

Enligt en studie gjord på University of Minnesota löper lightläskdrickare 36 procents ökad risk att drabbas av typ 2-diabetes, och detta från att dricka en lightläsk om dagen. Lightläskdrickare löper även större risk att drabbas av högt blodtryck, förhöjda glukosnivåer, höga kolesterolvärden och stora midjemått. Stora midjemått är känt att orsaka bland annat hjärtsjukdomar, stroke och diabetes.

  1. Lightläsk har inget näringsvärdelightläsk

När du dricker lightläsk får du inte i dig några kalorier; vilket är bra, dock får du inte i dig något annat positivt. Den bästa kalorifria drycken är fortfarande vatten. Vatten är nämligen viktigt för många av våra kroppsliga processer, så att ersätta vatten med lightläsk är negativt. Om du är sugen på kolsyrat – drick mineralvatten istället.

  1. Aspartam är farligt för vissa

Det konstgjorda sötningsmedlet aspartam som finns i lightläsk är farligt för personer med PKU men inte för en frisk person. Dock bidrar aspartam med varken energi eller näring, den enda anledningen till att aspartam används i lightdrycker är för smakens skull.

  1. Lightläsk är dåligt för tänderna

En överdriven konsumtion av lightläsk kan förstöra ditt leende. Det som riskerar att förstöra dina tänder är citronsyran som finns i lightläsk. Citronsyra förstör tandemaljen över tiden.

  1. Lightläsk kan göra dig deppig

Enligt en studie gjord på American Academy of Neurology löper den som dricker fyra eller fler burkar med läsk dagligen en 30 procent ökad risk för depression.

  1. Lightläsk är skadligt för hjärtat

Bara en lightläsk om dagen kan öka risken för stroke eller hjärtinfarkt. Enligt forskare från University of Miami och Columbia University visade det sig att dem som drack lightläsk var 43 procent mer benägna att drabbas av en hjärt- och kärlsjukdom.

 

Vill du läsa mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa det senaste inom kost, träning och hälsa!

Psst… Missa inte ToppHälsas nya kurs! Klicka på bilden för att få reda på mer.

tappa vikt

Kommentera

Läs mer om våra regler