Nyttiga efterrätter: Recept på Chiapudding, Chocolate Fudge & Banana Cake!

Tänker du att efterätter är no no? Tänk om. En efterrätt kan vara riktigt bra och nyttig för kroppen – om du väljer rätt sort. Linda Nielsen Wermeling har tagit fram recept på efterrätter och bakverk som är härligt nyttiga (fast rätt kaloristinna): Chiapudding och Chocolate Fudge & Banana Cake! 😍

Recept på nyttiga och GODA efterrätter: Chiapudding och Chocolate Fudge & Banana Cake!

Även om du bryr dig om din hälsa kan det vara härligt att unna sig något gott ibland. Linda Nielsen Wermeling är grundare av företaget Holy Sweet, en dessertateljé i Stockholm som skräddarsyr dessertbord och tårtor. Privat är hälsa hennes stora intresse och hon älskar att göra goda, vackra och nyttiga efterrätter!

Nyttiga efterrätter: Raw, glutenfria och utan raffinerat socker

Hon har – unikt för ToppHälsa – tagit fram recept på hälsosamma bakverk som du kan äta med gott samvete. Alla bakverken är raw, så de är inte upphettade och innehåller inga mejerier eller animalier och alla är glutenfria och utan raffinerat socker. Därmed är alla näringsämnen kvar samtidigt som de är otroligt goda.

– De här härliga hälsoefterrätterna som jag vill inspirera med är inte kalori- eller fettsnåla, men varje kalori är fullproppad med näringsämnen, vitaminer och antioxidanter som gör din kropp gott! Jag säger som Hippokrates: ”Let food be thy medicine and medicine be thy food”, säger Linda.

– Att äta nyttigt handlar för mig inte om att räkna kalorier eller att gå efter en specifik diet för att gå ner i vikt. För mig handlar det om att göra det jag faktiskt kan för min hälsa och ge min kropp det jag kan för att få den att må så bra som möjligt. Att hjälpa och underlätta för kroppens eget arbete, helt enkelt.
Hon önskar att alla skulle ha så stor respekt och kärlek för sig själva och sina kroppar att de aktivt valde att vårda
kroppen även inifrån med kost som faktiskt bidrar till bättre hälsa.
– En god tumregel är att i så stor utsträckning som möjlig äta mat som är ”ren”, alltså utan tillsatser, och mat som inte är ”man made”, alltså att man äter så mycket som möjligt mat i sin ursprungliga form och tillagar den själv.

 

Recept: Chiapudding med kokosmjölk

Nyttig efterrätt – recept på chiapudding

(4 små dessertportioner eller 2 frukostportioner)

  • 1 dl chiafrön
  • 4 dl kokosmjölk (eller mandelmjölk)
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 2 msk lönnsirap
  • en nypa havssalt

Vispa ihop allt och häll i portionsformar. De stelnar på ett par timmar. Servera med färsk frukt och bär, som till exempel mango och granatäpple.

LÄS OCKSÅ: 7 anledningar att äta chiapudding (ett nyttigare alternativ än gröten)

 

Recept: Chocolate Fudge & Banana Cake

Nyttig efterrätt: Recept på banankaka med choklad

(ca 12 bitar)
Botten:
100 g valnötter
50 g kakao
¼ tsk havssalt
20 dadlar utan kärna

Chokladlager:
2 stora mogna bananer
240 g smält kokosolja
4 msk kakao
en nypa havssalt
4–5 msk lönnsirap, honung,
kokosnektar eller annan flytande sötning

Lager 2 – Banan & Jordnötssmör:
2 mogna bananer
2 msk jordnötssmör
150 g kokosolja smält
¼ tsk vaniljpulver
2–3 msk lönnsirap
en rejäl nypa havssalt

Mixa alla ingredienser till en deg. Tryck sedan ut degen i en form med löstagbar kant. Ställ formen i frysen medan du gör din fyllning.

Chokladlager: Mixa allt utom kokosolja till slät smet. Ha i kokosoljan sist och mixa lite till. Häll över botten och ställ i frysen.
Lager 2: Mixa allt utom kokosolja till slät smet. Ha i kokosoljan sist och mixa lite till. Häll över det första frysta lagret och ställ i frys. Tina i kyl ett par timmar före servering. Toppa med till exempel kakao, valnötter och kolasås eller bär.

Energiberäkning per portion:

  • kcal    456
  • Protein    3 g
  • Fett    41 g
  • Kolhydrater    20 g

 

Tips! Gillar du att baka med banan? Testa nyttiga banankakan med endast 3ingredienser (kakao, banan och bakpulver)!

Kommentera

Läs mer om våra regler