En detox med soppor och buljong är nya smarta sättet att kickstarta igång kroppen. En snäll storstädning som både känns och syns – inte minst på vågen. ToppHälsa guidar dig med både schema och recept!

DETOX. Boken The Soup Cleanse är en av vårens storsäljare i USA. Inte konstigt kanske. En sopp-detox är enklare och mer mättande än en vanlig detox. Men ger ändå riktigt bra effekt.

Kvinnorna bakom boken, Vivienne Vella och Angela Blatteis, började med att ta fram riktigt hälsosamma detox-soppor som skulle rensa kroppen. Tanken är att vi, med hjälp av sopporna, ska rena kroppen både från de gifter vi får i oss utifrån, som alkohol, läkemedel och artificiella tillsatser i maten – och från de slaggprodukter som kroppen producerar genom naturliga nedbrytningsprocesser.

Vår kropp har visserligen en otrolig förmåga att bryta ner och göra sig av med gifter och slaggprodukter med hjälp av njurar, lever, tarm och lymfsystem, men maskineriet kan jobba bättre om vi ger det lite hjälp på traven ibland.

En detox är också ett effektivt sätt att tappa kilon vi inte behöver. De första kilona försvinner ofta fort, i form av överskottsvätska. Fortsätter du fyra veckor, kommer du att fortsätta gå ner i vikt. Räkna med ett par kilo vecka ett, därefter ett kilo i veckan.

Fördelarna med en sopp-detox (istället för en juice-detox) är att soppor och buljonger innehåller ett bredare spektrum av näringsämnen (vitaminer, proteiner, nyttiga fettsyror, enzymer och komplexa kolhydrater). Dessutom mättar en soppa på ett helt annat sätt än frukt- och grönsaksjuice.

Detox-sopporna är också bra för magen. De är rika på prebiotika och kostfiber som stimulerar bildandet av godartade bakterier. Ingredienserna i sopporna bryts lätt ner och ger mindre belastning på kroppen.

LÄS OCKSÅ: Sockerdetox: Så blir du sockerfri på 3 veckor

 

dietist
ToppHälsas kostrådgivare Karin Magnusson om ”The Soup Cleanse”

– Jämfört med en juicedetox tror jag mer på den här! Varma soppor ger bättre mättnadskänsla än kalla juicer och innehåller fler nyttigheter – särskilt om man kokar dem på benmärgsbuljong.

Går man ner i vikt av dessa detoxrecept?

– Självklart går du ner i vikt om du följer schemat. Kaloriinnehållet är lågt och du undviker vitt mjöl, socker och alkohol – sådant som annars ger mycket kalorier. Jag är skeptisk mot själva ”detox”-begreppet, kroppen tar själv hand om gifter. Men som gå ner i vikt-kur – absolut!

LÄS OCKSÅ: Vad är egentligen sant om detox? Två experter berättar

 

Detoxschema: 4 veckors program

Med powerdetox äter du olika veckans sju dagar. Tuffaste dagen är en riktig energi-detox. Därefter blir det fyra dagar där du byter ut ett mål mot soppa, följt av två dagar där du äter som vanligt. Power-detoxen kan du upprepa i 4 veckor.

Ät så här under en vecka (i totalt 4 veckor):

Undvik kaffe, alkohol, vitt mjöl och socker under hela perioden.

Vecka 1

Dag  1: Se ”Ny energidetox” nedan för exakt schema vad du ska äta under dagens alla mål.

Dag 2–5: Byt ut lunch eller middag mot en soppa (se recept nedan).

Dag 6–7: Ät som vanligt.

Vecka 2

Dag  8: Se ”Ny energidetox” nedan för exakt schema vad du ska äta under dagens alla mål.

Dag 9–12: Byt ut lunch eller middag mot en soppa (se recept nedan).

Dag 13–14: Ät som vanligt.

Vecka 3

Dag  15: Se ”Ny energidetox” nedan för exakt schema vad du ska äta under dagens alla mål.

Dag 16–19: Byt ut lunch eller middag mot en soppa (se recept nedan).

Dag 20–21: Ät som vanligt.

Vecka 4

Dag  22: Se ”Ny energidetox” nedan för exakt schema vad du ska äta under dagens alla mål.

Dag 23–26: Byt ut lunch eller middag mot en soppa (se recept nedan).

Dag 27–28: Ät som vanligt.

1-dags schema för ”ny energidetox”

En dags energi-detox gör du högst en gång i veckan, den är för dig som bara behöver en extra boost. Det är också så här du äter en dag i veckan under en powerdetox.

detox

Morgon/förmiddag:

  • 4 dl rumsvarmt vatten med ½ pressad citron
  • En kopp varm buljong (se recept nedan)
  • 3 dl kall frukostsoppa (se recept nedan)

Lunch:

  • 3–5 dl varm soppa

Eftermiddag:

• 3 dl kall energisoppa (se recept nedan)

Middag:

• 3–5 dl varm soppa

Kväll

• En kopp varm buljong

Du dricker också obegränsat med vatten eller örtte men undviker kaffe och alkohol.

 

Detox-recept:

detox recept

Benmärgs-buljong

Buljongen kan användas som bas i de andra sopporna.

Cirka 2 liter

  • 3 kg köttiga ben
  • från ko eller kalv
  • 2 små gula lökar
  • 4 små morötter
  • 4 selleristjälkar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 vitlök
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 knippe timjan
  • 2 lagerblad
  • Vatten
  • Havssalt

Skölj benen i kallt vatten. Skär lök, grön- och rotsaker grovt. Lägg benen och de andra ingredienserna i en stor gryta. Fyll på med vatten och koka upp. Sänk värmen och fortsätt koka utan lock i minst 12 timmar. Skumma av med jämna mellanrum och fyll på vatten allt eftersom. Stäng av plattan och låt buljongen stå över natten. Skumma av buljongen nästa morgon. Värm upp igen och sila av. Smaka av med salt.

 

Vegetarisk buljong

Den här buljongen kan användas som bas i de andra sopporna.

Cirka 1 ½ liter

  • 2 morötter, halverade
  • 1 selleristjälk, skuren
  • ½ fänkål
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 1 zucchini, skuren
  • ½ kålrot, tärnad
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • 1 ½ l vatten
  • 1 lagerblad
  • 1 msk färska örter eller 1 tsk torkade

Värm ugnen till 175 °C. Gnid in grönsakerna och svampen i olivolja, salta och peppra och rosta i ugnen tills de mjuknat och fått en djup gyllenbrun färg, 30–40 minuter. Vänd dem då och då. Skrapa ner grönsakerna ordentligt från plåten i en stor gryta och fyll på med vatten. Tillsätt lagerblad och örter och koka upp. Låt puttra cirka 1 timme. Låt buljongen svalna innan du silar av grönsakerna.

 

Frukostsoppa

En näringsspäckad supersoppa! Om du inte hittar en eller ett par av ingredienserna – hoppa över. Soppan blir jättenyttig ändå!

2 portioner

  • 1 påse maskroste (säljs ibland
  • som dandelion tea)
  • 3 dl vatten (till teet)
  • 2 ½ dl mandelmjölk
  • ½ dl kokosmjölk
  • 2 torkade aprikoser
  • ½ dl valnötter
  • 3 tsk agavesirap
  • 3 paranötter
  • 3 tsk chiafrön

Följande ingredienser kan uteslutas men anses vara mycket näringsrika:

  • ½ tsk macapulver (en peruansk växt)
  • ½ tsk torkad reishi-svamp
  • ½ tsk cordyceps-pulver (svamppulver)

Brygg teet i 40 minuter och låt svalna. Blanda te, mandelmjölk, kokosnötsmjölk och agave i en blender. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ett par minuter till en soppa.

 

 

Recept: Lunch- och middagssoppor under detox

Använd kött- eller vegetarisk buljong som du gör själv. Buljong du köper innehåller ofta socker, jäst och andra tillsatser.

Rostad pumpa-soppa

recept-detox-soppa

2 portioner

  • 1 msk olivolja
  • 600 g blandad pumpa (butternut och acorn t ex)
  • Salt & peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 dl mandelmjölk
  • 5 dl buljong
  • ½ msk timjan

Värm ugnen till 175 °C. Kärna ur och tärna pumpan och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta tills den mjuknat och blivit gyllenbrun. Mixa i blender tillsammans med vitlök, schalottenlök och mandelmjölk till en jämn puré. Häll blandningen i en stor panna och tillsätt buljong och timjan. Koka upp och låt puttra ihop i 10 minuter.

Kall energi-soppa

2 portioner

  • 1 stor gurka, skuren i bitar
  • ½ honungsmelon, urkärnad och tärnad
  • 100 g gröna vindruvor
  • 2 msk kokosnötsmjölk
  • 1 tsk citronjuice

Gärna lite färska kryddor, t ex bladpersilja, basilika eller citronmeliss

Mixa alla ingredienser. Servera med några gröna kryddblad.

 

Spenat, kålrot & kikärter

2 portioner

  • ½ tsk kummin
  • ½ tsk mald ingefära
  • ¼ tsk torkad koriander
  • ¼ tsk chilipulver
  • 1 ½ msk olivolja
  • ½ kålrot, tärnad
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 cm färsk ingefära, finhackad
  • ½ tsk kanel
  • 7 ½ dl buljong (se recept)
  • ½ citron, pressad
  • 1 burk kikärter, silade och
  • sköljda
  • 1 dl körsbärstomater, halverade
  • 1 ½ dl färska spenatblad
  • Salt & peppar

Värm ugnen till 200 °C. Blanda kummin, ingefära, koriander och chilipulver i en skål. Blanda kålroten med lite olivolja, strö lite av kryddblandningen över och rosta på plåt i 10–15 minuter.

Värm upp resten av oljan i en stor panna. Fräs lök, vitlök, ingefära och kanel tills löken mjuknat. Tillsätt buljong och citron och koka upp. Tillsätt kikärter och tomater och låt puttra 5–6 minuter. Precis före servering, tillsätt den rostade kålroten och rör ner spenaten. Smaka av med salt och mal lite svartpeppar över.

 

Röda linser & gulbeta

2 portioner

  • 1 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten gul lök
  • 2 morötter
  • ¼ tsk gurkmeja
  • ¼ tsk kanel
  • 1 gulbeta, skalad och tärnad
  • 7 ½ dl buljong (se recept)
  • ½ tsk havssalt
  • ½ tsk kardemumma
  • ½ tsk mald koriander
  • 1 ½ dl röda linser, sköljda

Värm upp oljan i en stor panna och fräs skuren/hackad schalottenlök, vitlök, lök och morötter till de börjar mjukna. Tillsätt gurkmeja, kanel, gulbetorna, buljongen och kryddorna och koka upp. Sänk värmen och tillsätt linserna. Låt sjuda i 15–20 minuter eller tills linserna mjuknat.

LÄS OCKSÅ: 8 bästa vanorna för att gå ner i vikt (för nej, att banta fungerar inte) 

Text: Eva Nyqvist & Linda Nestor

Psst! Du har väl inte missat att det här dream-teamet kan få dig i form? Chefred Pam och D-Flex guidar dig rätt!

Träna med D-Flex & Pam!

  • Hitta formen på 21 dagar – unikt program
  • Totalt 9 timmar film, där ni tränar tillsammans
  • Pepp och skratt med chefredaktör Pamela Andersson
  • Så ska du äta för att må bra, och bli stark!

NUVARANDE Dags för detox? Här är hyllade detoxkuren ”The Soup Cleanse” (program & recept!)
NÄSTA Dietisten: Så slutar du stressäta med hjälp av 11 mindfulnessknep