Det är klart att vi vill fira internationella lakritsdagen med lite nyttigare alternativ. Testa ToppHälsas nyttiga lakritsfudge eller festa till det med te gjort på lakritsrot.

Den 12 april firar vi internationella lakritsdagen för första gången i Sverige. De flesta förknippar lakrits med godis, men även du som vill minska på sockret kan njuta av lakrits, för själva lakritsroten är faktiskt riktigt hälsosam.

Gör lakrisfudge av lakritsrot

Foto: iStock

Läs mer: Honung – hur nyttigt är det egentligen? Vår dietist svarar!

Lakritsrot är nyttig i små doser

Lakritsroten är rik på antioxidanter, som har flera hälsofrämjande effekter. Fram till 1970-talet såldes till och med medicinsk lakritsrot på apoteket. Salicylsyran som finns i lakrits har även visat sig hämma inflammatoriska processer.

Läs mer: Proteinrika pannkakor utan mjöl (enkelt och gott recept!)

Personer som har högt blodtryck eller hjärtproblem bör däremot ta det lugnt med lakrits då det i höga doser kan påverka blodtrycket.

Fira internationella lakritsdagen med nyttig lakritsfudge

Om du känner för att fira internationella lakritsdagen men inte vill proppa i dig godis kan det vara värt att testa denna nyttiga lakritsfudge.

Lakritsfudge här är det godaste och nyttigaste receptet

Foto: iStock

Recept: Lakritsfudge 

  • 12 färska urkärnade dadlar (om de är väldigt stora kan det räcka med 8-10 stycken)
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk kokosmjöl
  • 4 tsk lakritspulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 krm flingsalt

Så här gör du lakritsfudge:

Mixa alla ingredienser till en slät och jämn smet (om den blir för lös kan du tillsätta ytterligare en matsked kokosmjöl). Bred ut massan på en bit aluminiumfolie och forma till en fyrkantig kaka, cirka 1 cm hög. Låt stelna i frysen 1 timme och dela sedan i små bitar. Förvara dem i frysen.

Läs mer: Läkaren: Socker påverkar hjärnan på samma sätt som narkotika

Om du känner för att fira internationella lakritsdagen på ett enklare sätt kan du dricka en kopp te med lakritssmak eller köpa en lakritsrot i en hälsokostbutik att göra te av eller gnaga på.

THTranamedbalk2

Lisa_Nylen_byline

NUVARANDE Fira internationella lakritsdagen med nyttig lakritsfudge
NÄSTA ToppLoppet – en löparfest du bara inte får missa!