För alla te-drickare: här är 4 hälsoskäl att testa trenddrycken Kombucha

Kombucha, fermenterat te, har använts i Asien i tusentals år, men har på senare tid blivit oerhört populärt i västvärlden. Varför? Jo, Kombucha är både extremt nyttigt och väldigt gott.

kombucha

Vad är Kombucha (fermenterat te)?

Kombucha är en dryck som görs på te med hjälp av en ”Kombuchasvamp”. Drycken har använts för sina hälsobringande egenskaper inom den asiatiska kulturen i årtusenden och tros ha sitt ursprung redan i den kinesiska Qin-dynastin för 5000 år sedan.

I Kina kallas Kombucha till och med för ”Livets Elixir” – så kanske värt att prova? 😉

Det här innehåller Kombucha, fermenterat te:

  • Probiotika
  • Glukonsyra (som finns naturligt i frukt och honung)
  • Jästsvamp som tillverkar vitaminer och innehåller mineraler och aminosyror.
  • Antioxidanter – speciellt om drycken bryggs på grönt eller vitt te.

 

4 anledningar att dricka Kombucha:

1. Kombucha är bra för magen

Kombucha är en probiotisk dryck med ett högt innehåll av nyttig, levande bakteriekultur och jäst som är bra för tarmflora, matspjälkning samt motverkar tillväxten av svampen Candida i kroppen.

LÄS OCKSÅ: Bli kvitt problem med magen med rätt mat

 

2. Kombucha ger finare hy och starkare hår

Kombucha innehåller stora mängder B-vitamin som behövs för att hålla såväl hår, hud och naglar i trim.

kombucha, recept på fermenterat te

3. Kombucha stärker ditt immunförsvar

Kombucha innehåller antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler och stärker kroppens immunsförsvar. Att ”god hälsa kommer från magen” är dessutom allmänt känt och den levande bakteriekulturen i kombucha verkar lugnande och probiotiskt för just magen.

 

4. Kombucha kan förebygga ledvärk

Kombucha innehåller glukosaminer som sägs kunna lindra besvär av artros i lederna. Glukosaminet hyaluronsyra, som finns i våra leder, binder nämligen fukt, vilket på så sätt håller lederna mjuka och flexibla. Hyaluronsyra används ofta också i skönhetsprodukter mot rynkor.
LÄS OCKSÅ: ”Hur tränar jag med artros i knät?” Läkaren ger svar!

 

Så framställs Kombuchan

Drycken framställs genom att bakteriekultur och jäst tillsätts i en blandning av te och någon form av socker. Oftast tillsätts även frukt- och/eller bärjuice för att ge färg, smak och tillföra ytterligare nyttiga antioxidanter till drycken.

Recept – gör ditt egna fermenterade te

Du behöver:

  • 1 kombuchasvamp (bebissvamp)
  • 1dl kombuchadryck
  • 100 g vitt socker
  • 1 liter vatten
  • 2 msk ekologiskt te (grönt, vitt eller svart)

Gör så här:

  • Koka upp vattnet och tillsätt teet.
  • Efter 15 minuter, sila av vattnet och tillsätt sockret – låt svalna.
  • Lägg i kombuchasvampen + en 1 dl från tidigare bryggd
  • Häll detta i en glasburk, och knyt en duk över öppningen.
  • Förvara hemma i cirka 1-2 veckor.
  • Sila av. Förvara svalt.

Ps. Den gamla svampen som silas bort dör inte. Du kan använda den om och om igen.

Vill du se mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook så missar du inget!

Missa inte ToppHälsas kostkurs! Klicka på bilden nedan:

Skärmavbild 2017-06-22 kl. 10.27.56

Kommentera

Läs mer om våra regler