Granola på stjärnornas vis – supergott recept!

Enkel mat som ger kroppen bra bränsle – det är vad Marita Karlsson har haft i åtanke till sin kokbok Superhälsa (Norstedts). Vad sägs om att börja dagen med en lyxig granola till exempel? Här är ett riktigt gott recept!

Recept: Granola (1 liter)

  • 2 dl helt bovete
  • 1 dl hasselnötter
  • 3 dl havregrynRecept på Granola
  • 1 dl hampafrön
  • ½ dl krossade linfrön
  • 1 dl torkade blåbär (valfritt, gör den extra söt)
  • 1 dl mullbär
  • 1 dl kokoschips
  • 1 msk mald stjärnanis, eller mer efter smak
  • Havssalt
  • ½ dl flytande honung
  • ½ dl smält kokosolja

Så gör du granola:

1. Blötlägg bovetet över natten. Skölj, låt sedan rinna av och torka.

2. Sätt ugnen på 150 grader och grovhacka hasselnötterna. Blanda alla torra ingredienser utom mullbär, kokoschips och anis i en stor skål. Häll över honung och kokosolja och fördela jämnt så att alla torraingredienser blir ordentligt täckta.

3. Stänk lite olivolja på ett bakplåtspapper och sprid ut smeten jämnt fördelat över hela plåten. Grädda i ugnen i 20 till 40 minuter tills granolan fått en gyllenbrun färg. Rör om då och då så att den inte bränns. Låt svalna ordentligt och blanda i mullbär, kokoschips och anis. Smaka av med havssalt.

4. Fyll en stor glasburk och förvara i skafferiet. Granolan håller i ett par veckor. Servera med naturell yoghurt och bär.

 

Granola – energiberäkning per liter

  • kalorier 2 354 kcal
  • protein 47 g
  • fett 140 g
  • kolhydrater 208 g

 

Kommentera

Läs mer om våra regler