Ljuvlig kladdkaka utan vitt socker och mjöl – gjord på svarta bönor & mörk choklad

Det här receptet på nyttig kladdkaka (eller kladdkakemuffins) innehåller varken mjöl eller raffinerat socker. Däremot innehåller den svarta bönor som ger kladdkakan en underbar smak, tillsammans med valfri mängd honung och dadlar för en mer hälsosam sötma.

Kladdkaka med svarta bönor. Ja, det är faktiskt en ingrediens som gör att kladdkakan blir både extra god och nyttig (även om du inte ens tycker om svarta bönor). Smaken av svarta bönor märks nämligen inte alls men framhäver däremot andra smaker och en härlig konsistens.

När ToppHälsas bloggare Sandra Hiort (tack för receptet!) bjöd på denna kladdkaka fick hon reaktionerna att alla ÄLSKADE den, utan att de visste vad den var gjord på! Så det måste ju vara värt att testa, eller hur!?

Varsågod, här kommer världens godaste kladdkaka, gjord på svarta bönor. Och dessutom fri från både mjöl och raffinerat socker!

 

Recept: Kladdkaka – utan socker och mjöl

recept nyttig kladdkaka utan mjöl och socker

  • 230 gram svarta bönor
  • 10 torkade dadlar (minska på mängden dadlar efter smak, eller om du vill minska på sockret ytterligare)
  • 4 msk kakao
  • 4 msk flytande honung (minska på mängden honung efter smak, om du vill minska på sockret ytterligare)
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 100 gr smör
  • 150 gr 70-90% choklad
  • 2 ägg
  • 1/2 dl kokos (valfritt)

LÄS OCKSÅ: Honung – hur onyttigt/nyttigt är det egentligen? Dietisten förklarar!

 

Så här enkelt gör du kladdkakan:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj bönorna och mixa dem med dadlarna.

Blanda i kakao, honung, vaniljpulver och bikarbonat. Fortsätt mixa till en jämn smet.

Smält smöret och chokladen.

Vispa äggen fluffiga och vispa sedan ihop dem med smöret och chokladen.

Blanda ihop alltsammans och häll i en smörad och kokosströdd form (om du gillar kokos).

Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt stelna och svalna innan du serverar.

LÄS OCKSÅ: Goda & nyttiga havrekakor – endast 2 ingredienser

 

Vill du göra nyttiga kladdkakemuffins istället?

kladdkakemuffins recept

Blanda då ihop smeten ovan och häll upp i 10 stora stabila muffinsformar (aluminium eller silikon).

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 12 minuter. Låt stelna och svalna innan du serverar.

LÄS OCKSÅ: Så enkelt gör du chokladbollar (fast nyttiga!)

Kommentera

Läs mer om våra regler