Fråga: Jag är gift sedan tio år. Min man och jag har alltid varit olika som personer, de senaste åren har vi glidit ifrån varandra alltmer. Vi har inga gemensamma intressen förutom vår son, som är fyra år. Min man är en underbar pappa och vi har en fin familjegemenskap, men jag älskar honom inte längre som min man. Jag vill skiljas, men vill att vårt barn ska ta så lite skada som möjligt. När är det bäst att skiljas? Bör vi vänta tills vår son börjat skolan? /Johanna

Susanne om när man ska skiljas

Susanne Pettersson är utbildad kommunikolog och jobbar som föreläsare, coach och idrottspsykologisk rådgivare.

Relationsexperten: ”Barn behöver växa upp i miljöer där det finns god energi”

Min erfarenhet är att en skilsmässa innebär två stora processer att bearbeta: att komma fram till att man vill skilja sig – och sedan när det är en lämplig tidpunkt. Jag tolkar ditt brev som att du redan har avklarat den första processen. Frågan är nu när det är en bra tidpunkt med tanke på er son, som är fyra år. Du frågar om det är bäst att vänta tills han börjat skolan.

LÄS OCKSÅ: Expertens råd vid 7 olika relationsproblem

Min personliga uppfattning är att barn behöver växa upp i miljöer där det finns god energi och en bra stämning. Barn känner sig ofta trygga och harmoniska där skratt, glädje och harmoni råder. Då trivs de bäst, oavsett om föräldrarna bor tillsammans eller inte. Jag vet inte hur tillståndet är i er familj, så det är svårt för mig att ge råd om det är bäst att skiljas nu eller om ett par år.

Vissa par som har bestämt sig för att skiljas väntar och kan ändå upprätthålla god stämning inom familjen, medan andra blir som hund och katt vilket går ut över barnen. Om ni har god energi inom familjen i dag är det upp till dig och din man att avgöra när ni vill ta steget. Om det är dålig stämning skulle jag absolut råda er att skiljas så fort som möjligt. Det är bättre för er son att ha två hem där det finns bra energi än inget alls.

Vid en skilsmässa tycker jag att det är viktigt att skilja mellan kärleksrelation och föräldrarelation. Oavsett om ni blir ovänner när det gäller er kärleksrelation behöver ni samarbeta när det gäller föräldrarelationen. Där finns det många områden som ni behöver komma överens om, till exempel: hur ni önskar ha vårdnaden, vilka tidsintervaller er son ska bo hos er, uppfostran, ekonomi, relation till släkt och vänner, semester/helgfirande, kontakt med förskola, hur agera om ni träffar någon annan. Antingen är det saker ni kan komma fram till på egen hand, eller så kan ni ta hjälp av en familjerådgivare som kan vara objektiv och hjälpa till att förhandla om ni skulle fastna.

Jag önskar er lycka till i ert beslut! /Susanne

 

LÄS OCKSÅ: Skiljas eller inte? Läs detta först!

NUVARANDE När är det bäst att skiljas? Relationsexperten svarar!
NÄSTA Recept: laktos- och glutenfria bananpannkakor med hampaprotein