Gör en smulpaj i helgen med Sveriges superbär: Blåbär! Detta recept på nyttig blåbärspaj med havregryn innehåller inget raffinerat socker – utan är sötad med annan frukt. Perfekt för dig som vill välja ett lite nyttigare alternativ till fikat.

Recept: Nyttig blåbärspaj – utan raffinerat socker

  • 5 dl fiberhavregryn
  • 3 dl rågmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 tsk vaniljpulver
  • 6 dadlar
  • 2 banan
  • 10 tsk kokosolja
  • 4 dl blåbär

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda havregryn, mjöl, vaniljpulver och bakpulver.

Mixa sedan bananerna, dadlarna och kokosoljan tillsammans och blanda ner i mjölblandningen.

Tryck ut halva degen i en ugnsform.

Häll över blåbären på degen och smula resterande deg över blåbären.

Grädda i 20-30 minuter.

 

Servera blåbärspajen med vaniljsås

nyttig vanlijsås

Blanda:

  • Kesella
  • Vaniljpulver
  • (om du vill kan du även söta med lite mosad banan!)

Receptet kommer från Fiiaan.se, tack!

Varför är blåbär så nyttigt?

blåbär

Det finns en anledning till att blåbär är känt som svenska skogens superbär! Blåbär innehåller nämligen massor av nyttiga ämnen som fibrer, vitaminer, mineraler – och antioxidanter i väldigt väldigt hög dos. Något som vi vet håller oss friska.

Den typ av antioxidanter som finns i blåbär kallas polyfenoler, och dessa sägs minska risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och inflammationer.

Dessutom sägs blåbär vara en dunderkur för magen (kan både lugna orolig mage och hjälpa vid diarré).

Så ut och plocka nu, och baka! Och såklart – NJUT! 😍

Psst! Kom igång med träningen (och njut av din paj med lite extra gott samvete 😉). Kolla in ToppHälsas kurs:


Träna med D-Flex & Pam!

  • Hitta formen på 21 dagar – unikt program
  • Totalt 9 timmar film, där ni tränar tillsammans
  • Pepp och skratt med chefredaktör Pamela Andersson
  • Så ska du äta för att må bra, och bli stark!

NUVARANDE Nyttig blåbärspaj utan raffinerat socker (jättegott recept!)
NÄSTA Bli kvitt din IBS-mage (här är maten du ska äta – och maten du ska undvika)