Rädda sötsuget på kvällen – 3 nyttiga men galet goda recept

På kvällen blir sötsuget extra starkt, därför är det bra att ha något gott att äta där hemma som inte är allt för onyttigt. Frysta bär, nötter, torkad frukt och havre är några av de näringsrika ingredienserna du bör ha hemma för att snabbt göra de här härliga snacksen!

Smoothiepinnar

4 glassar i formar som rymmer 0,75 dl

200 g mango, fryst
100 g hallon, fryst*
ev 4 tsk frystorkade hallon

glassar

Gör såhär:
1. Lägg 1/2 tsk frystorkade hallon i botten på glassformarna om du har och vill. Hoppa bara över annars.

2. Mixa mangon till en puré och fördela hälften i formarna. Ställ i frysen i 30 minuter.

3. Mixa hallonen till en puré och fördela i formarna. Ställ i frysen i 30 minuter.

4. Fyll upp formarna med kvarvarande mangopuré och tryck i glasspinnar av trä (jag brukar be att få ta några på kaféer). Ställ i frysen i 4 timmar eller över natten.

5. För att ta loss dem; spola varmvatten på utsidan av glassformarna och servera genast!

* Det finns en rekommendation från Livsmedelsverket att koka frysta, importerade hallon innan de används till livsmedel som inte värmebehandlas. Som smoothipinnar. Läs här om du vill veta mer. Om du inte har svenska hallon i frysen och är orolig kan du koka hela påsen hallon snabbt i någon minut. Det blir en syltaktig sörja – frys in den i små portioner och använd till dina smoothies, såser och glassar.

 

Cashewbollar med lime

Små läckra bollar fyllda med cashewnötter och russin.

Ca 12–15 st

3 dl naturella cashewnötter
1 ½ dl russin
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 lime, rivet skal
2 msk pressad lime- eller citronjuice

Garnering
riven kokos

cashewbollar

Gör såhär:


1. Finhacka nötterna i en matberedare. Häll i russinen och kör tills du fått en smet.

2. Tillsätt salt, vaniljsocker, lime- eller citrusjuice. Kör tills allt har blandats.

3. Forma massan till bollar och rulla dem i kokos.

Recept från Tidningen Hembakat.


Sockerfria banan- & äppelmuffins

Läckra sockerfria banan- & äppelmuffins. Frukten och yoghurten ger dem en god smak och bra konsistens.

Ca 10 st

2 ägg
2 mogna bananer
2 äpplen, fint rivna
75 g smör, smält
1 ½ tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl naturell yoghurt, 3 procent

Garnering
ca 1 dl mandelflarn

Sockerfria-muffins

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen pösigt i en bunke.

2. Mosa bananerna med en gaffel och blanda dem med de rivna äpplena.

3. Tillsätt smör, kanel, kardemumma, bakpulver och de uppvispade äggen. Blanda försiktigt ihop allt.

4. Tillsätt mjöl, havregryn och yoghurt. Rör ihop allt till en smet.

5. Placera ut muffinsformarna på en plåt och fördela smeten i dem. Strö över mandelflarn.

6. Grädda muffinsen i nedre delen av ugnen i 15–18 min. Låt dem svalna på ett galler.

Recept från Tidningen Hembakat.

 

Vill du läsa mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa det senaste inom kost, träning och hälsa!

 

Psst… Missa inte ToppHälsas nya kurs! Klicka på bilden för att få reda på mer.

tappa vikt

Kommentera

Läs mer om våra regler