Ja, det går verkligen att bli ordentligt mätt på en "nyttig" sallad. Här är sex olika recept på matiga sallader som kanske ger dig lite inspiration till nästa middag!  

För att få en ordentlig måltid, och bli mätt och tillfredsställd, är det viktigt att du har dessa ingredienser i din sallad:

  • Bra fetter (så som nötter, frön, olivolja, avokado)
  • Massor av protein (så som kyckling, fisk eller tofu)
  • Långsamma kolhydrater (där råris, majs, quinoa och potatis är riktigt gott i sallader)
  • Grönsaker (som ger mycket smak, färg och konsistens)

Här under kommer sex goda recept på sallader som alla innehåller detta!

Sallad med valnötter, grillad tonfisk och rucola

  • 100 g lättgrillad, kall tonfisk, finskuren
  • 1 dl rucolasallad
  • 2 dl mörka salladsblad
  • 1 rostad rödbeta, tärnad
  • 1 dl brysselkål, finskivad
  • 1 dl champinjoner, skivade
  • 1 dl råris eller quinoa
  • ½ dl edamamebönor
  • Svartpeppar
  • 2 msk valnötter

Gör så här:

Lägg upp tonfisken i en ring på fatet. Blanda sallad, råris och grönsaker i mitten. Dra ett par varv med svartpepparkvarnen och toppa med valnötter.

Så rostar du rödbetorna: 

Slå in rödbetorna en och en i folie och rosta i 175 grader ca 45 minuter. Kolla med en vass kniv om de är klara. När rödbetorna svalnat faller skalet lätt av. Rödbetorna håller ca 4–5 dagar i kylen.

 

Svampsallad med kyckling

  • 1 dl rödkål, strimlad
  • 2 dl mörk bladsallad
  • 1 dl svamp, finskivad
  • 1 röd paprika, finskivad
  • 1 dl gurka, finskivad
  • 1 dl majs
  • ¼ avokado, skivad
  • 3 schalottenlökar, strimlade
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk pressad citron
  • 100 g kycklingbröst, grillat och finskivat (eller tofu)
  • Färsk timjan
  • Svartpeppar

Gör så här:

Lägg upp rödkål och bladsallad direkt på fatet. Lägg sedan svamp, paprika, gurka, avokado och majs i grupper på salladen. Strimla lök över alltsammans. Rör ut vitlöken med pressad citron och häll över. Toppa med kyckling och färsk timjan och dra några varv med pepparkvarnen över.

raw-food

LÄS OCKSÅ: Kickstarta med raw food – gå ToppHälsas kurs och lär dig allt du behöver för att komma igång

Primörsallad med räkor

  • 2 dl blandad bladsallad
  • 1 dl färska spenatblad
  • 12–15 blad salladslök (eller annan primörlök)
  • 6 gröna sparrisstjälkar, lättkokta och skurna i bitar
  • 200 g broccoli, lättkokt
  • 2 morötter, finskivade
  • 1 stor rödbeta, rostad och tärnad (se nedan)
  • 1 dl råris, kokt
  • ¼ avokado, skivad
  • 100 g skalade räkor (eller kikärtor)
  • Citron
  • Svartpeppar

Gör så här:

Lägg upp sallad, spenat, lök på ett fat. Fördela sparris, broccoli, morötter och rödbetor och råris jämnt och toppa med avokado och räkorna. Pressa lite citron över alltsammans och peppra.

 

Sesamlax med potatissallad

  • 100 g lax (eller fast tofu)
  • 1 tsk sesamfrön
  • Citron
  • 5 dl färsk spenat
  • 1 msk solrosfrön
  • 2 dl bladsallad
  • ¼ avokado
  • 6 gröna sparrisstjälkar, lättkokta och skurna i bitar
  • ½ purjolök, finstrimlad
  • 3 potatisar, lättkokta och klyftade
  • 6 blad av salladslök
  • ½ dl kokta linser

Gör så här:

Lägg sesamfrön på laxen och stek i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Pressa lite citron över och låt svalna innan du skär upp.

Skölj och putsa spenaten. Förväll den hastigt i en het panna. Lägg upp och toppa med solrosfrön. Blanda de övriga ingredienserna och servera dem bredvid spenaten och laxen

 

Matig spenatsallad

  • 1 dl extra fast tofu tärnad (eller 1 dl kokta vita bönor)
  • 1 msk pressad citron
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk färska örter, finhackade
  • Rödpepparflingor
  • 3–4 dl babyspenat
  • 200 g broccoli eller grön sparris, lättkokt
  • 1 dl champinjoner, skivade
  • 1 röd paprika, finstrimlad
  • 5 soltorkade tomater, strimlade
  • 1 msk solrosfrön
  • 1 dl råris eller quinoa

Gör så här:

Lägg tofun (eller bönorna) i en liten skål. Blanda vitlök, citron, örter och rödpeppar och häll över tofun. Låt stå en stund.

Lägg upp kokt råris/quinoa med spenat, champinjoner, paprika och soltorkade tomater på ett fat.

Häll upp den marinerade tofun/bönorna över och toppa med solrosfrön.

 

Sallad niçoise med tonfisk

  • 3 dl blandade mörka salladsblad
  • 2 kokta potatisar, klyftade
  • 1 dl haricots verts, lättkokta
  • 2 tomater, klyftade
  • 1 dl champinjoner, skivade
  • 1 dl rädisor, finskivade
  • ½ gul lök, finstrimlad
  • 100 g färsk tonfisk, lättgrillad och skivad
  • 6 svarta oliver
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk vatten
  • Svartpeppar

Gör så här:

Lägg upp salladen på ett fat. Lägg sedan potatis, haricots verts, tomater, champinjoner, rädisor och lök runt om på salladen.

Rör ut senap och vitlök i pressad citron och olivolja. Toppa med tonfisk och oliver och mal svartpeppar över.

 

Vill du ha fler nyttiga middagstips? Här hittar du goda och lättlagade recept!

NUVARANDE Recept: 6 nyttiga och matiga sallader du faktiskt blir mätt av
NÄSTA Bäst i test: 5 ansiktsmasker mot just dina hudproblem (allt från finnar till torr hud)