RECEPT: Nyttiga kanelrullar – utan socker, smör eller vitt mjöl

Sugen på kanelbullar? Här kommer ett hälsosammare och ”nyttigare” recept på kanelbullar utan socker, smör eller vitt mjöl! Något som kan passa dig som äter enligt GI, LCHF, eller som vill minska på sockret. Enjoy! 😍

nyttig-kanelbulle-recept1

Detta recept på nyttiga kanelbullar innehåller sötningsmedel för att få en sötare smak, som liknar en ”vanlig” kanelbulle. Om du däremot inte vill äta sötningsmedel så går det att ta bort den ingrediensen, och då få en osötare variant! Testa dig fram vad som passar dig!

Sötningsmedel innehåller inga kalorier, och påverkar inte blodsockernivån. Därför kan det vara ett bra substitut till socker för dig som har diabetes, försöker gå ner i vikt eller vill hålla vikten!

LÄS OCKSÅ: Farligt med sötningsmedel – läkaren svarar!

RECEPT: Nyttiga ”kanelbullar”

Kalorier per bulle/bit (om du delar degen i 15 bitar): 29 kcal
Näringsinnehåll per bulle/bit: 3,75g protein, 0,4 g kolhydrater, 1,25g fett
lchf-kanelbulle-recept
Receptet ger cirka 12-15 små bullar

Ingredienser:

  • 1.25 dl kokosmjöl
  • 1 skopa vassleproteinpulver vanilj
  • 1,5 tsk fiberhusk
  • 2 tsk pofiber
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk Stevia strö (valfritt)
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 4 msk mandelmjölk eller vatten (kan ev behövas lite mer)

Fyllning:

  • ca 1 msk Stevia strö (mindre om du vill inte vill ha sötningsmedel eller mer om du gillar sött)
  • 1.5 msk kanel
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1.5-2 msk vatten

Gör nyttiga kanelbullar såhär!

Sätt ugnen på 200 grader
Blanda ihop alla ingredienser till en deg i en bunke
Kavla ut degen till en tunn rektangel (om den fastnar använd lite kokosmjöl)
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut över degen.
Rulla ihop degen
Om du vill kan du stoppa in hela rullen i ugnen och dela den i bitar efter gräddningen. Alternativt skära rullen i små bitar och lägga i formar.
Ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter.

Tack ”Tasty Health” för inspiration till detta recept!

 

Ps. På ”Allt om mat” hittar du grundreceptet på kanelbullar – MED socker. För säga vad man vill om socker, men det är otroligt gott!

Kanel – därför är det så hälsosamt

kanel-nyttigt

Kanel är en fantastiska ingrediensen! Och den kan givetvis användas i så mycket mer än bara bullar – i köttfärsrätter, grytor, såser eller som topping på filen, yoghurt, müsli eller kaffet.

Kryddan kommer av bark från träd som växer i tropiska länder och har finfina effekter på hälsan!

Kanel kan:

  • Öka förbränningen
  • Reglera blodsocker
  • Lindra halsbränna
  • Minska sötsug
  • Hjälper till att hålla magen under kontroll

 

Fler goda alternativ till vanliga recept:

Äppelpaj – ett recept utan raffinerat socker, gluten eller mjölk

Hallonglass utan socker – med bara tre ingredienser (avokado, hallon och vaniljpulver)

Pannkakor – proteinrika och utan mjöl

Nyttiga muffins – perfekt till mellanmål!

Kommentera

Läs mer om våra regler