Fettisdagen är en av våra favoritdagar! Vill du äta en något nyttigare variant – varför inte baka en GI-semla? Recept hittar du här.

Denna GI-semla bakas till skillnad mot traditionella semlor med dinkelmjölk, fullkornsmjöl och lite sötningsmedel. Om du även vill att semlorna ska innehålla lite mindre fett – byt ut en del av smöret mot kesella! Att äta hälsosamt ska inte behöva innebära att man inte får äta gott – bara lite smartare 😉 Njut!

Recept på GI-semla

10 st semlor

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl mjölk
  • 3,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 0,5 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 1 tsk flytande Hermesetas
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 40 g smör
  • 1 ägg

Till pensling:

  • 1 ägg, uppvispat

Recept på mandelmassa:

  • 50 g sötmandel
  • 1 dl Hermesetas lättströ
  • inkråm av bullar
  • 0,5 dl mellangrädde

Till fyllning:

  • 1 dl mellangrädde

SÅ GÖR DU GI-SEMLOR:

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk (37 grader!) och rör tills jästen löser sig.

2.  Tillsätt mjölet, lite i taget. Vispa upp ägget i en kopp. Häll i flytande Hermesetas, klicka i smöret och rör ner ägget. Degen ska bli något lösare än vanlig vetedeg, men fortfarande lite kladdig. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela upp i 10 delar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 30 min.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

5. Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet.

6. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda skållad, skald och mald mandel med lättströ och inkråm. Rör ner grädden lite i taget tills massan fått önskad konsistens. Vispa grädden till fyllningen till fast skum.

7. Fyll bullarna med mandelmassa och klicka grädde ovanpå. Lägg på locken. Strunta i att sikta över florsockret.

Ät i lugn och ro och njut av varje tugga! Psst! Fler tips på hur du njuter med gott samvete och äter riktigt gott får du i ToppHälsas onlinekurs:

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!

NUVARANDE Recept på GI-semla – enkelt, gott och lite nyttigare
NÄSTA Sara, 35: ”Mina blåmärken var en livsfarlig blodsjukdom”