Så går du ner i vikt med vegetarisk diet – här är ”Paleo utan kött”!

Ja, det är enkelt att gå ner i vikt – utan att äta kött! Det visar nya veleo-dieten (som liknar en vegetarisk paleo-diet) där du snabbt går ner i vikt och får en bättre magbalans.

Känner du dig lite svullen och skulle gärna gå ner ett par eftersläpande kilon? Testa nya veleo-dieten. Den får magen i balans, gör den plattare, du blir piggare – och tappar ett par kilon.

Det är amerikanska läkaren Robynne Chutkan som lanserar veleo i sin nya bok, The Microbiome Solution, A Radical New Way to Heal Your Body from the Inside Out.

Hennes budskap är helt enkelt: lev smutsigt – ät rent! I boken beskriver hon hur vår moderna kost och förändrade levnadsvanor slår ut goda bakterier i tarmen och sätter de sjukdomsalstrande på gödning. Vilket förutom att du riskerar att bli sjuk också gör det svårt att hålla vikten och/eller gå ner.

Vi har i våra tarmar över 100 triljoner bakterier – både godartade och sjukdomsalstrande. Tillsammans bildar de ett komplicerat ekosystem. Balansen mellan de goda och onda bakterierna beror i viss mån på genetiska faktorer, men mest på miljön och vad vi äter. Och det är det som är en del av problemet: Både vår mat och vår omgivning har blivit för sterila!

Kyl och frys och moderna konserveringstekniker har visserligen minskat riskerna att drabbas av dödliga bakterier och matförgiftning, men också slagit ut många av de bakterier vi behöver för en frisk och fungerande tarm.

Veleo-kosten – som är en variant av paleo, men med fokus på vegetariska källor – återställer balansen genom att tillföra både probiotika (nyttiga bakterier) och prebiotika (bakterienäring).

Resultatet; du märker direkt att magen mår bättre och blir mindre svullen. Midjan blir smalare och du tappar överflödskilon!

LÄS OCKSÅ: Lär din kropp att bränna fett – experter om mat, träning & viktknep

 

Veleo-dieten: Så här ska du äta vid varje måltid

vegetarisk paleo-diet

Det tar cirka 30 dagar att återställa tarmfloran. Vår kick-start sätter dig på rätt spår! Om du håller dig till portionerna i menyförslagen nedan och har några kilos övervikt, kommer du att tappa 2–3 kilon på fyra veckor.

Frukost:

  •  ½ avokado + 1 ägg + 2 msk hackad salladslök
  •  2 dl okokt havregröt (se recept nedan) + 1 frukt
  •  Smoothie + 2 msk granola (se recept nedan)
  •  2 dl yoghurt + 2 msk granola + 2 dl frukt eller bär

Lunch:

  •  Veleo-skål (se recept nedan)
  •  En stor kålsallad (se recept nedan)
  •  Snabb-gazpacho med avokado
  •  Vegofärsburgare + 1 inlagd gurka + obegränsad portion sallad
  •  Lins- eller grönsakssoppa + fruktsallad

Middag:

  •  Veleo-skål (se recept nedan)
  •  125 g vegobiff + 2 dl rostad brysselkål + 1 dl råris + obegränsad portion blandad sallad
  •  125 g vegobiff + 2 dl blomkålsmos (se recept nedan) + obegränsad portion sauterad eller kokt bladspenat + sallad
  • 125 g vegobiff + 2 dl quinoa + rostad sparris + obegränsad portion blandad sallad
  •  5 dl wokade blandade grönsaker (minst tre sorter) med räkor

Mellanmål:

Ät två mellanmål per dag. Välj mellan:

  •  1 frukt
  •  1 dl yoghurt med bär
  •  1 bakat äpple med 1 msk granola

LÄS OCKSÅ: ”Vilken är bästa träningen för att gå ner i vikt?” – Experten svarar!

 

Så väljer du rätt mat

En frisk tarmflora är A och O för en stabil vikt! Genom att äta både probiotika och prebiotika uppnår du en optimal balans. Här är maten som slimmar magen och gör det lättare att hålla vikten.

Gårdsbutiker i Lindome och Stockholm erbjuder närproducerade råvaror som grönsaker och frukt

Foto: iStock

1. Ät ”ren” mat.

Rena, oprocessade råvaror. Handla så lokalt du kan!

2. Boosta med kostfiber

Fiber är kolhydrater som inte kan omvandlas till energi men bildar näring i tarmen och göder den naturliga floran. Fritt fram för frukt och grönsaker!

3. Boosta med resistent stärkelse

Kolhydrater som inte bryts ner i tunntarmen utan passerar till tjocktarmen. De fungerar som prebiotika – matar nyttiga bakterier, och stimulerar produktion av nyttiga fettsyror och finns bland annat i rå potatis, ärter, linser, okokt havre och gröna bananer.

4. Boosta med inulin

Inulin är en annan grupp kolhydrater som inte bryts ner i tarmen och fungerar som prebiotika. Finns bland annat i bananer, lök, vitlök och purjo.

5. Lååångsamma kolhydrater är bra!

Ju längre magen och tarmen får jobba med att bryta ner kolhydraterna till socker, desto bättre. Välj råvaror med lågt GI. Tänk fullkorn. Undvik socker, vitt mjölk, vitt ris, finmalet, processat.

6. Gilla syrat.

Alla syrade produkter, från surkål och inlagd gurka till yoghurt och lagrad ost, tillhör gruppen probiotika och har en gynnsam effekt på tarmfloran.

7. Se upp med kött.

Vi behöver inte bli veganer, men animaliska produkter, och framför allt rött kött, orsakar inflammationer i tarmen och bidrar till obalans i floran.

8. Minska mängden antibiotika.

Ät aldrig antibiotika i onödan, det är katastrofalt för tarmfloran. Antibiotika är också vanligt inom köttindustrin i många länder. Välj hellre kravmärkt svenskt kött.

9. Skippa socker

Det finns inget gott att säga om vårt vita raffinerade fluff. Ät inte det.

LÄS OCKSÅ: Sockerdetox: Så blir du sockerfri på 3 veckor

10. Ät inte industriförädlad/processad mat.

Matindustrins olika processer tillför sällan något positivt. Nästan allt du lagar själv blir nyttigare än det du köper färdiglagat.

 

Ät mycket av:

  • Frukt
  • Grönsaker (utom majs)
  • Rotfrukter
  • Baljväxter (ärter och bönor)
  • Nötter
  • Frön
  • Olivolja
  • Kokosnötsolja
  • Honung
  • Råris
  • Quinoa
  • Havre
  • Fullkornsprodukter
  • Mandelmjöl

Ät lagom av:

  • Yoghurt
  • Lagrad ost

Undvik helt:

  • Mjölkprodukter (utom yoghurt och lagrad ost)
  • Socker och artificiella sötningsmedel
  • Majs
  • Gluten
  • Mjöl
  • Vitt ris
  • Spagetti
  • Juice och läsk

 

ToppHälsas dietist Karin Magnusson kommenterar Veleo-dieten:

– Att tarmflorans bakterier kan påverka vår vikt finns det mycket forskning som tyder på. Roligt med en diet som fokuserar på andra fördelar och inte bara vikten.

dietist

– Budskapet krånglas till lite, men egentligen handlar det ju om att äta mycket yoghurt (och även filmjölk), syrade grönsaker, massa grönt och att undvika socker, kött och processad mat.

– Recepten är både nyttiga och smarriga, men lite väl krångliga för den som inte är väldigt matlagningsintresserad.

Här hittar du Karins mat- och kostblogg

Veleo-recept (den vegetariska paleo-dieten)

Blågrön smoothie

veleo-paleodiet-utan-kött

1 portion

  • 2 ½ dl mandelmjölk
  • 2 dl spenatblad (eller späda grönkålsblad)
  • ½ avokado
  • ½ banan
  • 2 dl frusna blåbär
  • 2 tsk hampafrön

Kör alla ingredienser i en mixer.

Okokt havregröt

Genom att blötlägga havreflingorna istället för att koka behåller de sina prebiotiska egenskaper bättre.

1 portion

  • 1 dl havreflingor
  • 1 msk chiafrön
  • 1 dl mandelmjölk
  • ½ tsk kanel
  • 1 tsk honung eller lönnsirap

Blanda ingredienserna i en skål eller burk med tätslutande lock och ställ i kylen över natten. Rör om nästa morgon, toppa med färsk frukt.

Granola

1 stor sats

  • 7 dl havreflingor
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 tsk kanel
  • 1 nypa salt
  • 2 dl hackade nötter
  • 2 dl blandade frön
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 msk kokosnötsolja, flytande
  • 2 dl torkad frukt, hackad grovt

Blanda alla ingredienser utom frukten och bred ut på en plåt. Rosta i 175 grader tills havren fått fin färg, 20–30 minuter. Låt svalna innan du blandar i frukten.

Kålsallad

4 portioner

  • 1 knippe grönkål, finstrimlad
  • 1 l rödkål, finstrimlad eller riven
  • 2 apelsiner, skalade och skurna i bitar
  • 1 rödlök, finstrimlad
  • 2 röda paprikor, finstrimlade
  • ½ dl solrosfrön

Dressing:

  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk citronjuice
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad basilika
  • 1 msk lönnsirap
  • salt och peppar

Blanda ingredienserna till salladen. Blanda dressingen och strimla över salladen.

Snabb-gazpacho med avokado

4 portioner

  • 1 gurka, skuren i bitar
  • ½ gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 5 tomater, klyftade
  • 1 msk citronjuice
  • 1 msk sherryvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • svartpeppar
  • ½ tsk rödpepparflingor (valfritt)
  • 1 avokado

Mixa först gurkan grovt i en blender och häll över i en skål. Mixa lök och vitlök i blendern och tillsätt till gurkan. Mixa tomaterna grovt och tillsätt dem till blandningen.

Rör ner citronjuice, sherryvinäger och olivolja och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om soppan är för tjock.

Fördela soppan i skålar och toppa med avokado och rödpepparflingor.

Blomkålsmos

blomkålsriset

Bra alternativ till potatismos!

4 portioner

  • 1 blomkålshuvud, brutet i små bitar
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 msk mandelmjölk eller buljong
  • Salt och peppar

Förväll blomkålen i saltat vatten i några minuter, sila av.  Blanda olivolja och vitlök och häll över blomkålen. Lägg blomkålen på en plåt och rosta i ugnen på 175 grader tills den är gyllenbrun. Mixa i blender till ett tjockt mos, späd med mandelmjölk eller buljong till önskad konsistens. Klipp lite grönt över.

Veleo-skål

1 portion

  • 2 dl kokt råris
  • 1 msk kokosnötsolja
  • 1 liten rödlök, hackad
  • 2 morötter, skrubbade och finskurna
  • 1 selleristjälk, skivad
  • 1 dl rostad blomkål (se recept på blomkålsmos, men mosa inte)
  • 1 dl kokta kikärter
  • 2 dl grönkål, strimlad
  • 1 dl spenatblad
  • 1 dl körsbärstomater, halverade
  • 2 msk torkade aprikoser
  • 1 msk hackade nötter
  • 1 msk persilja, klippt

Dressing: se Kålsallad

Värm upp oljan i en stor panna och fräs grönsakerna tills de börjar mjukna. Tillsätt den rostade blomkålen och kikärterna, rör om. Tillsätt grönkålen och spenaten, rör om. Tillsätt aprikoser och tomater, rör om. Lägg riset i botten på skålen. Häll grönsakerna ovanpå. Ringla på lite dressing och toppa med nötter och persilja.

Text: Eva Nyqvist

 

2 ANDRA EFFEKTIVA DIETER

Välj den som passar dig och som du kan hålla under en längre tid!

GI-metoden: ”Rivstarta med GI – så äter du i fas 1, fas 2 och fas 3” 

LCHF: ”Gå ner 2-3 kilo på en vecka med våra kickstartrecept

Kommentera

Läs mer om våra regler