Vilket bröd ska jag välja? Dietisten tipsar om 5 nyttiga alternativ

Den utskällda mackan kan bli den perfekta lunchen. Allt handlar om vilket bröd du väljer – och vilket pålägg du lägger till. Håll ögonen öppna efter råg, hela korn, frön, surdeg och protein! Då får du en macka som håller dig mätt länge. Toppa med ägg, avokado, hummus, smör & ost eller makrill. Du kommer att stå dig i flera timmar. Här väljer ToppHälsas dietist Karin Magnusson ut fem smarta val:

”Bra val för att undvika kolhydrater”

bröd2-lowcarb

Bröd: Protein Plus fullkornsbröd från Carb Zone

Pris per förpackning: 29 kr/250 g
Pris per kilo: 116 kr/kg
Kalorier per 100 gram: 264
Protein per 100 gram: 26
Kolhydrater per 100 gram: 10
Varav sockerarter: 2
Fett per 100 gram: 11
Ingredienser: Vatten, vetegluten, sojamjöl, fullkornsmjöl, linfrö, sojaproteinkoncentrat, solrosfrö, sesamfrö, jäst, salt, vetekli, maltextrakt (kornmalt, vatten), vetemjöl, äppelfibrer, rostat maltmjöl, surhetsreglerande medel (mjölksyra).

Dietistens kommentar: ”Ett självklart val för dig som undviker kolhydrater men ändå vill äta bröd. Endast 4 gram per skiva får du i dig – och utöver det 10 gram protein. Proteinet kommer från vetegluten och soja. Dock högt pris.”


”Mättar bra”

bröd4-kungmarkatta

Bröd: Ekologiskt solrosbröd från Kung Markatta

Pris per förpackning: 28 kr/500 g
Pris per kilo: 56 kr/kg
Kalorier per 100 gram: 216
Protein per 100 gram: 6,1
Kolhydrater per 100 gram: 36
Varav sockerarter: 0,8
Fett per 100 gram: 3,2
Ingredienser: Grovt fullkornsrågmjöl (35 %), vatten, surdeg på fulkornsrågmjöl (24 %), solrosfrön (8 %), finmalet fullkornsrågmjöl (3 %), havssalt (1 %), kornflingor (<1 %), jäst (<1 %).

Dietistens kommentar: ”Saftigt, gott och bakat på bara råg och solrosfrön. En ganska stor andel surdeg, vilket tillsammans med kärnorna gör att det mättar bra.”


”Gott och bra pris”

bröd3-garant
Bröd: Ekologiskt fullkornsbröd med linfrön från Garant

Pris per förpackning: 20 kr/500 g
Pris per kilo: 40 kr/kg
Kalorier per 100 gram: 210
Protein per 100 gram: 5
Kolhydrater per 100 gram: 35
Varav sockerarter: 2
Fett per 100 gram: 3
Ingredienser: Fullkornsråg (49 %), (delvis som surdeg),vatten, linfrön (5 %), salt, jäst.

Dietistens kommentar: ”Ett gott bröd till bra pris. Hade dock gärna velat veta hur stor andel som är surdeg.”


”God och seg struktur”

bröd1-fazer
Bröd: Osötade rågkusar från Fazer

Pris per förpackning: 42 kr/675 g
Pris per kilo: 63 kr/kg
Kalorier per 100 gram: 240
Protein per 100 gram: 7
Kolhydrater per 100 gram: 43
Varav sockerarter: 2,2
Fett per 100 gram: 2
Ingredienser: Mjöl (fullkorn av råg och vete), vatten, surdeg av fullkornsrågmjöl (26 %), rågfiber (Fazer Rye Fibre ®), jäst, salt, malt av korn.

Dietistens kommetar: ”De här mackorna är goda och sega i sin struktur. De tar lång tid att äta och håller dig mätt länge. Bra innehåll!”


”Bra alternativ till vitt bröd”

bröd5-pågen
Bröd: Levain surdegsbröd från Pågen
Pris per förpackning: 29 kr/650 g
Pris per kilo: 46 kr/k
Kalorier per 100 gram: 225
Protein per 100 gram: 7,5
Kolhydrater per 100 gram: 45
Varav sockerarter: 0,5
Fett per 100 gram: 1
Ingredienser: Vetemjöl, vatten, surdeg av durumvete och råg (10 %) jäst, malt av korn, salt.

Dietistens kommentar: ”Inte nyttigast i testet, men ett bra alternativ till vanliga vita ’fluffbröd’. Gott att rosta och äta med lagrad ost på.”

Av: Karin Magnusson.


Missa inte! Bli proffs på att baka bröd med Hembakats onlinekurs. Klicka på bilden för att läsa mer:

baka bröd kurs

Kommentera

Läs mer om våra regler