1. Yoga ger dig flexibilitet

En av de mest kända fördelarna med yoga är att din rörlighet förbättras. Från att inte kunna nudda tårna märker du att du snart får ner hela handflatorna!

2. Du bygger muskler

Du bygger inte bara upp flexibiliteten, starka och snygga muskler blir också ett kvitto av yoga. Musklerna skyddar benen och lederna i kroppen mot bland annat ledinflammationer. Dina nya yoga-muskler bidrar även till en ökad fettförbränning i kroppen och håller hjärtat friskt!

Ny onlinekurs: 10 veckor till ett hälsosammare liv med yoga & yinyoga!

3. Yoga stärker din hållning

Dålig hållning kan leda till ryggont och knäproblem. Övningar som plankan, trädet och kobran är bra för att förbättra hållningen. De aktiverar den djupa magmuskeln, Transversus Abdominis, som är viktig för en snygg hållning.

yoga

4. Du kan yoga varsomhelst

Du behöver inte alltid åka till en yogastudio. På vardagsrumsgolvet hemma eller ute på altanen en solig dag fungerar minst lika bra!

Drömtydning: Det här betyder dina drömmar

5. Yoga förbättrar din balans

Proprioceptionen (alltså: en människas kroppsuppfattning och förmåga att avgöra positionen på sina kroppsdelar) stärks av yoga och den är väsentlig för att kunna hålla balansen.

6. Du får ett inre lugn

Yoga är ett perfekt sätt att stressa ner kroppen inifrån. Dessutom är det vetenskapligt bevisat att yoga sänker stressen och blodtrycket, enligt en studie som publicerats i Diabetology & Metabolic Syndrome.

Läs också: Yogagirls 5 favoritövningar

7. Yoga är bra för lungorna

Visste du att yogis tenderar att andas med färre andetag men med mer volym än icke-yogis? Det är ett effektivare sätt att andas på som dessutom är lugnande för kroppen!  En studie som publicerades i The Lancet år 1998 visade på att genom “complete breathing” (en yogateknik) minskade andningsfrekvensen hos testpersonerna samtidigt som deras träningskapacitet ökade!

yoga

8. Yoga är bra för hjärnan

Förutom att yoga är bra för dig fysiskt, är det också bra för dig psykiskt! Yoga stärker nämligen den kognitiva funktionen i hjärnan, den som gör att du kan ta in information, lagra minnen och planera.

9. Du är här och nu

Yoga är ett perfekt sätt att lära sig acceptera nuet och leva “där fötterna står” så att säga. Meditationen i yogan hjälper dig att ta itu med det som händer just nu.

10 smarta knep för dig som vill stressa ner

10. Yoga boostar din själ

Istället för att se yoga som enbart ett sätt att bränna kalorier och checka av som dagens träningspass, prova yoga för själen. Du kommer känna att du blir en del av någonting större. Även känslor som empati, tacksamhet och förlåtelse kommer poppa upp. Du kommer märka att din självkänsla stärks och att du blir lyckligare för det du har!

Text Beatrice Lindfors

NYHET! Kolla in vår nya yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr