Har du hakat på cykelboomen än? Om inte så är det verkligen på tiden. Inte minst för att hålla dig i form och hålla dig frisk! Visste du till exempel att cyklister är lyckliga människor och har en hel sjukdag mindre per år, än icke-cyklister? Om inte det är motivation nog så kommer ett gäng andra anledningar att cykla här:

10 anledningar att ta cykeln så ofta du kan

1 Cykling är bra för hälsan

Att regelbundet cykla sänker risken för hjärtsjukdomar med nära 50 procent, visar forskning. Det kan hjälpa till att sänka både blodtryck och kolesterol. Det sägs att cykling kan förlänga våra liv med tre till fjorton månader.

2 Cykling är skonsamt för kroppen

Till skillnad från om du till exempel hoppar eller springer så skonar cykling våra leder. Det är alltså effektiv träning som inte sliter onödigt mycket på kroppen.

cykla träning

3 Att cykla är miljövänligt

Om du väljer cykel framför bil så kan du klappa dig själv lite extra på axeln för att du inte är med och bidrar till miljöföroreningar och klimatförändringar.

4 Cykling hjälper dig i form

I cykling tränar du både flås och styrka. Träningsformen är perfekt för att träna rumpa och ben på ett skonsamt sätt. Dessutom måste du koppla på core-musklerna när du trampar och tränar mage, rygg och dessutom armar och axlar. Du bränner cirka 400–500 kalorier om du cyklar en timme. En studie visar att en person som börjar cykla till jobbet, istället för att ta bil, i snitt går ner sex kilo på ett år. (Förutsatt att man cyklar året runt.)

cykla träning

5 Att cykla höjer humöret

Redan efter tio minuter på cykel har du blivit på bättre humör, visar studier. (Inte minst för att du slipper sitta i bilköer kanske?) Du får ett tillskott av endorfiner som gör dig glad och du blir piggare. Dessutom är det kul att cykla – att leka med fart, vem blir inte glad av det?

6 Du kan spara tid & pengar på att cykla

Att cykla istället för att ta bilen till jobbet kan betyda över 50 000 kronor extra i plånboken på ett år. Förutom bensinpengar eller pengar till att ta dig fram kommunalt så kan du dessutom spara in gymkortspengar. Och cyklar du hem från jobbet har du ju till och med sparat in tiden som du skulle behövt lägga på att ta dig till och från gymmet.

cykla träning

7 Cykling rensar tankar

Att cykla är inte bara bra för kroppen, det är bra för knoppen också. Forskning visar att en halvtimme på cykel kan ge dig både bättre fokus och minne. Det kan vara blodcirkulationen som ger hjärnan en extra skjuts och ser till att vi rensar tankarna. Att cykla långt i ungefär samma tempo kan sätta dig i ett slags meditativt tillstånd och få dig att koppla av ordentligt. En amerikansk studie visar att en cykeltur kan motverka trötthet och höja energinivån i kroppen med 20 procent.

8 Du kan fortfarande vara social på en cykel

Till skillnad från i en del annan träning så kan du passa på att umgås med vänner och bekanta när du cyklar. Inte minst på cykelutflykter. Det finns många cykelklubbar att gå med i om man vill träffa människor med samma intresse och få prata om allt ifrån olika cykelmodeller och utrustning till bästa rundorna att cykla. Cykling är också något som ofta passar hela familjer att göra tillsammans.

9 Du kan lätt variera din cykling

Cykling är inte bara transport eller att susa fram längs med landsväg. Är du äventyrlig så kan du prova down hill – alltså att susa fram i utförsbackar eller så väljer du mountainbike och får härliga naturupplevelser på köpet. Hitta ditt sätt att cykla på!

cykla träning

10 Du får vara ute och upptäcka världen

Att vara utomhus och få frisk luft gör både susen för humöret och vi får tanka livsnödvändigt D-vitamin. Du tar dig fram betydligt snabbare än om du går eller springer och kan göra ganska långa utflykter på en dag. Kanske hamnar du på underbara platser som du aldrig skulle ha upptäckt annars!

Psst! Följ med oss på ToppHälsa och upptäck världen – på cykel eller på andra sätt. På våra träningsresor kan du ofta cykla men även träna en mängd andra pass – allt ifrån lugn yoga till tuff kampsport.


ChampagneBonTravel:Tohhalsa, HEADER

CYKLA MED TOPPHÄLSA I CHAMPAGNE

När: 6-9 april 2020
Var: 
Lägenhetshotellet Residhome Reims Centre, Frankrike
Pris: 
14 900 kr (enkelrumstillägg 2500 kr)

Avreseort: Arlanda
Ingår: Direktflyg tur & retur med SAS,
Transfer tur & retur, 3 övernattningar i del i dubbelrum,
Daglig frukostbuffé, 3 luncher, Välkomstmiddag, Lunch under cykeldagarna

Besök på känt champagnehus, rundtur med guide samt vinprovning, Besök hos två lokala familjeproducenter med vinprovning, Hyrning av mountainbike och hjälm– Fri cykelparkering i garage

LÄS MER OCH BOKA HÄR!