Vissa hälsoproblem pratar vi helst inte högt om … Inkontinens är en av dem. Tycker du också att det känns pinsamt att prata om vissa åkommor, även med läkare? Här är första hjälpen för de 10 mest "pinsamma" hälsobesvär som kvinnor skäms över.

En del sjukdomar och hälsoproblem kan man diskutera med andra utan några problem: Förkylningar, stukade fötter och migrän, till exempel. Jajamän, dessa ämnen kan avhandlas på fikarasten med kollegorna. Andra åkommor… …är mer tabu. De känns laddade att prata högt om – trots att de är väldigt vanliga.

Skulle du berätta för dina kollegor att du fått löss, springmask eller att du kissar på dig ibland? Nej, kanske inte. Och vissa fysiska besvär kan ju faktiskt få vara ens privatsak. Men om du tycker att dina symtom är så pinsamma att du inte ens vill gå till en läkare, då bör du tänka om. Läkarna är vana vid att höra om alla sorters hälsoproblem. Och de har full förståelse för att du som patient tycker att det är genant att prata om vissa saker.
Läkaren Tony Duberg, ToppHälsas egen husdoktor, förklarar:
– Sjukdomar som upplevs som pinsamma kan få den drabbade att känna skam. Skam handlar om hur vi betraktar oss själva. Vi kan skapa en bild av hur vi tror att andra skulle se på våra besvär. Skamkänslor är ju obehagliga, vi gör allt för att undvika dem. Men ju längre man väntar med att söka hjälp för en sjukdom som man upplever är pinsam – desto svårare kan det bli.
– Vi läkare är medvetna om att patienter kan ha skamkänslor och vi är tränade i att bemöta dem. Ofta känner man som patient en lättnad när läkaren tar sig an ens problem på ett naturligt och sakligt sätt. Så fatta mod och sök hjälp om du lider av någon sjukdom som du skäms för, säger Tony.
pinsamt

 

10 pinsamma hälsoåkommorna kvinnor skäms för:

Vilken åkomma är allra jobbigast att prata om? Det frågade vi er läsare i en undersökning. Här är svaren, en pinsamhets-topplista. Vi börjar med besvären som ligger längst ner på listan…

På plats 10: KLIMAKTERIEBESVÄR

Det är ingen sjukdom utan en fas i livet. När mensen upphör förändras hormonbalansen i kroppen, mängden östrogen minskar. En del kvinnor mår dåligt av detta. Besvären är helt normala, men kan ändå kännas jobbiga att prata om.
SYMTOM: Värmevallningar, ofta med rodnad och svettningar. Torra slemhinnor i underlivet och humörsvängningar är andra vanliga problem.
SÅ FÅR DU HJÄLP: På vårdcentralen eller hos gynekolog. Läkemedel som innehåller östrogen kan balansera hormonhalterna. Apoteken har många produkter mot torra slemhinnor.
KAN ANDRA MÄRKA DET? Om du ”sliter av dig” kläderna med jämna mellanrum, och pendlar mellan normaltemperatur och enorm värme, så kan det vara ett tecken.

På plats 9: UNDERLIVSSVAMP

Nedsatt immunförsvar, stress, hormonförändringar och antibiotika kan rubba bakteriebalansen och ge svamp.
SYMTOM: Klåda, sveda och oftast gryniga flytningar.
SÅ FÅR DU HJÄLP: På apoteket finns receptfria salvor och vagitorier. Vid svåra problem får du hjälp hos en gynekolog.
KAN ANDRA MÄRKA DET? Svamp i underlivet märks inte, såvida inte klådan gör det svårt att sitta still.

På plats 8: MOLLUSKER

Mollusker är utslag som liknar vårtor, som kommer av ett virus. Vanligast hos barn, men det förekommer i alla åldrar. De smittar via hudkontakt eller om man till exempel delar handduk. Bland vuxna är sexuell överföring vanligast. Har man en gång haft mollusker så brukar man vara immun.
SYMTOM: Viruset ger 2-5 millimeter stora knottror. Ibland bara ett fåtal, ibland många. Hos vuxna sitter de ofta på nedre delen av magen, i ljumskarna, runt könet eller på övre delen av låren. Mollusker kan klia.
SÅ FÅR DU HJÄLP: En läkare kan säga om det är just mollusker du drabbats av. De är ofarliga och försvinner ofta av sig själva, men det kan ta upp till ett år. I vissa fall tas de bort med frysning, bränning, skrapning eller kemikaliebehandling. Men det kan ge ärr och vara smärtsamt.
KAN ANDRA MÄRKA DET? Prickarna kan synas om du är lättklädd, du kanske också kliar dig intensivt på området.

pinsamt

På plats 7: GASER I MAGEN

Alla har gaser som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat. Ibland blir det ett problem. Magen kan svälla och göra ont.
SYMTOM: Du kan bli rapig och pruttig. Om du också har diarré eller förstoppning kan du ha känslig tarm, colon irritable, även kallat IBS-mage.
SÅ FÅR DU HJÄLP: På apoteket finns receptfria preparat som lindrar symtomen. Prova även att undvika kolsyrade drycker, kål, ärtor och alltför mycket frukt. Tugga maten ordentligt. Sök läkare vid svåra besvär.
KAN ANDRA MÄRKA DET? Bara om magen svullnar upp så att du måste knäppa upp kläderna, eller om du fiser och rapar tillräckligt högljutt.

På plats 6: HERPES

Den här mycket vanliga virussjukdomen finns i två typer. Typ 1 orsakar oftast munsår. Typ 2 brukar ge besvär i underlivet. Viruset finns i kroppen hela livet, och besvären kan återkomma. Stress, trötthet, mens, infektioner och nedsatt immunförsvar kan orsaka utbrotten. Viruset smittar om hud eller slemhinnor har direktkontakt med sekretet i en herpesblåsa. Ofta vid kyssar eller sex.
SYMTOM: Det sticker, ömmar och kliar i det drabbade området. Strax efter bildas små, tättsittande blåsor som sedan spricker och blir sår, innan de torkar in.
SÅ FÅR DU HJÄLP: På apotek finns receptfria salvor som kan lindra utbrotten. Vid svåra besvär kan en läkare skriva ut virushämmande tabletter. Du kan söka hjälp på vårdcentralen, en gynekolog- eller hud och könsmottagning.
KAN ANDRA MÄRKA DET? Munherpes syns som vätskefyllda blåsor runt och på läppen. Herpes på andra ställen brukar ingen kunna ana.

På plats 5: VÅRTOR

På femteplats hittar vi den här virusinfektionen. Vårtor kan förekomma på hela kroppen, men är vanligast på händer och fötter. Smittar oftast vid direktkontakt hud mot hud. Föremål som varit i kontakt med vårtan: en handduk, fotfil, och våta golv kan också föra över viruset.
SYMTOM: Knottriga, skrovliga utväxter som ofta ömmar. Det kan ta 2-6 månader från smittotillfället tills vårtan syns.
SÅ FÅR DU HJÄLP: De försvinner oftast av sig själva, men det kan ta månader eller år. På apotek finns receptfria läkemedel, men det kan vara bra att kolla med en läkare att det är vårtvirus, om du är osäker. Om en vårta blöder, är sårig eller sitter någon annanstans än på händer och fötter så ska den kollas upp.
KAN ANDRA MÄRKA DET? Synliga vårtor på händer eller fötter kan vara svåra att dölja ibland.

På plats 4: LÖSS

Huvudlöss är blodsugande parasiter som lever i hårbotten. Vem som helst kan få löss, det har ingenting med hygien att göra. De smittar genom direktkontakt huvud mot huvud. Löss kan inte flyga eller hoppa, och de kryper långsamt.
SYMTOM: Lössen ger ofta klåda och irritation i hårbotten. Du kan se små ljusa ägg på hårstråna, ibland syns även själva lössen.
SÅ FÅR DU HJÄLP: På apoteket finns flera receptfria preparat, till exempel schampo, sprej och gel. Oftast krävs två behandlingar med någon veckas mellanrum.
KAN ANDRA MÄRKA DET? Möjligen om du kliar dig ovanligt mycket i huvudet. Eller om de synar din hårbotten.

På plats 3: HEMORROJDER

Trea på listan är något som minst hälften av alla vuxna, kvinnor som män, drabbas av någon gång. Hemorrojder är små blodfyllda knutor. De kan sitta i ändtarmen eller i öppningen. Det är vanligt att få hemorrojder vid graviditet och förstoppning.
SYMTOM: Klåda, sveda, smärta när du går på toaletten. Ibland kan det även blöda.
SÅ FÅR DU HJÄLP: Ofta går besvären tillbaka av sig själva, men det kan ta tid. Välj mat som inte gör dig förstoppad, drick mycket vatten och motionera. På apoteket finns receptfria stolpiller och salva. Kontakta läkare om du har svåra besvär. I vissa fall tas hemorrojderna bort kirurgiskt.
KAN ANDRA MÄRKA DET? Kanske på att du kan ha svårt att sitta, och om du kliar dig i rumpan.

På plats 2: INKONTINENS

På listans andra plats hittar vi är ett vanligt problem. Var tredje kvinna drabbas någon gång av urinläckage. Ofta är det graviditet och förlossning som har gjort vävnaderna kring urinröret svagare.
SYMTOM: Du har svårt att hålla tätt, speciellt vid ansträngning som när du tränar, skrattar, hoppar eller hostar. Du kan också bli kissnödig väldigt plötsligt och få svårt att hinna till toaletten.
SÅ FÅR DU HJÄLP: Gå till vårdcentralen eller en gynekolog. I vissa fall kan det behövas en enkel operation.
KAN ANDRA MÄRKA DET? Kanske om du springer på toaletten ovanligt ofta, eller om läckaget syns på kläderna.

pinsamt

På plats 1: SPRINGMASK

Överst på pinsamhetslistan ligger de tunna, vita, ofarliga (men otrevliga) parasiterna som gillar att bo i ändtarmen. Äggen smittar via händer, underkläder och sängkläder. Via munnen tar de sig in i tarmarna där de lever och lägger nya ägg.
SYMTOM: Intensiv klåda i rumpan, vanligast på kvällar och nätter när masken lägger ägg. Du kan också se maskar i avföringen, där de ser ut som tunna vita sytrådar som rör sig.
SÅ FÅR DU HJÄLP: Det finns receptfritt medel på apoteket. Är du osäker så kontakta vårdcentralen.
KAN ANDRA MÄRKA DET? Knappast, om du inte kliar dig väldigt mycket i rumpan.

Källor: hudguiden.se, 1177.se, intimhalsa.se, magakuten.se

Psst! Fly vardagen (och eventuella hälsoåkommor) och häng med på någon av ToppHälsas träningsresor! Kom tillbaka med ny kraft och energi.

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

YOGA RETREAT PÅ SHANTI SOM, MARBELLA

När: 13-16 samt 16-19 okt
Pris: 7 200 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, frukost, snacks och middag alla dagar, alla schemalagda yoga-klasser, föreläsningar, workshops och hike.

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.