Att äta sent på kvällen kan göra att du sover sämre. Vissa livsmedel kan exempelvis orsaka problem så som halsbränna, och andra att du måste gå på toaletten oftare. Här är tio saker du inte ska äta sent på kvällen för en god natt sömn.

1. Selleri

10 saker du inte ska äta på kvällen

Det kan ju kännas lite märkligt med en grönsak på denna lista, grönsaker är ju alltid bra? Ja, så är det nog, men det finns goda saker som även för onda med sig. Faktum är att selleri är urindrivande, så vill du inte springa på toaletten hela natten, så ta det lugnt med sellerin!

2. Alkohol

10 saker du inte ska äta på kvällen

En vanlig missuppfattning är att det bra att dricka alkohol på kvällen, för sömnen inte minst! Att har väl hört talas om att ta sig en sängfösare. Och det stämma att det kan upplevas lättare att somna in eftersom alkohol kan ha en lugnande effekt, men alkohol gör dessutom att natten blir orolig eftersom dina normala sömnfunktioner störs och du vaknar lättare!

3. Godis

minska sötsuget på kvällen

Brukar du drömma mardrömmar? Då kanske du ska fundera på att inte äta godis på kvällarna. Det finns studier som visar att de som äter mycket godis innan de ska sova har lättare för att drömma mardrömmar. Det här tros bero på att att blodsockerhalten ökar så mycket!

LÄS OCKSÅ: Övervinn ditt sötsug på kvällen – ja, det går!

 

4. Kött

10 saker du inte ska äta på kvällen

Att äta mycket kött precis innan du ska gå till sängs är inte det bästa du kan göra för att sova gott. Det kan ta ett tag för kroppen att smälta och processa det, eftersom det innehåller massa proteiner och fett. Och kroppen sover bäst om alla system får vila så mycket som möjligt, den vill inte sysselsätta sig med matsmältning!

 

5. Stark mat

10 saker du inte ska äta på kvällen

Stark mat som till exempel indiskt eller thailändskt kan ha effekten att kroppen blir varm, vilket inte är idealiskt när du ska sova. Du sover bäst när kroppen är kall!

 

 

6. Citrusfrukter

10 saker du inte ska äta på kvällen

Citrusfrukter och äpplen kan ge halsbränna och sura uppstötningar. Vissa kan äta dem utan problem, men det är lätt att få problem efter att du ätit, och du vill inte ha det just när du ska sova.

 

7. Kaffe (även koffeinfritt!)

10 saker du inte ska äta på kvällen

Självklart är det bra att undvika kaffe eftersom det innehåller koffein som gör dig pigg, men även kaffe utan koffein kan göra att du sover dåligt, på grund av att det ökar mängden magsyra och kan orsaka sura uppstötningar.

8. Pizza

10 saker du inte ska äta på kvällen

Detta är ju inte kul för någon (?) att höra, men magen tycker inte att det är en succé med pizza innan läggdags. Tomatsås, som det ju inte brukar snålas med på pizzor, innehåller mycket syra som gör att du kan få sura uppstötningar, och samma sak gäller fett och ost.

 

9. Lök och vitlök

10 saker du inte ska äta på kvällen

Lök är känt för att skapa gaser och ge orolig mage, och förvisso kan det vara skönt att släppa ut dem under täcket, men det gör inte att du sover bättre!

Missa inte: Gå ner 3-4 kg på två veckor med ToppHälsas viktkurs! Klicka på bilden för att läsa mer:

kurs svikt