Vem vill inte ha ett vackert, vitt leende? Det kommer ständigt nya metoder som bleker tänderna. Men hur bra är de? Och hur stor ­effekt kan du ­förvänta dig?

Läs också: Bästa tandblekningen att använda hemma – bäst i test 2020

1. Tandrengöring & putsning med Air-flow

Så går det till: Tänderna blästras, (eller poleras), med en salt-, vatten-, och luftblandning. Behandlingen tar cirka 30 minuter och är helt smärtfri.

Så tyckte vi: Det kändes lite som en högtryckstvätt, modell mycket skonsam. Som ”spa för tänderna”. Frisk smak, lite grynig känsla av saltet. Tänderna kändes rena och fräscha efteråt. Behandlingen kan passa bra att göra i samband med ett vanligt besök för att spara tid.

Resultat: Tänderna blev två nyanser ljusare, men det syntes mest i förhållande till tandläkarens färgkarta. Fräsch känsla, dock! Bäst nytta gör Airflow på tänder som är fläckiga och missfärgade av till exempel te eller rökning.

Prisexempel: Från 500 kr på Distriktstandvården.

2. Tandblekning med proffs-strips

Engångsremsor som klistras på tänderna och får sitta 1–2 timmar/dag under cirka två veckor. De som används hos tandläkaren har sex procent väteperoxid. Du börjar behandlingen hos tandläkare och fortsätter sedan hemma.

Prisexempel: Brilliant smiles whitening evo strips, kit plus undersökning, cirka 1 000 kr.

tandblekning vita tänder

Foto: Getty Images/iStockphoto

3. Kliniktandblekning med plasmaljus

Med Brilliant smiles klinikbehandling använder man gel med 20 eller 35 procent väteperoxid och plasmaljus. Först putsas tänderna, sedan bleks de med ljusbehandling. Det finns också en enklare variant med mildare väteperoxid (6 procent), bettskena och plasmaljus.

Prisexempel: 3 x 10–20 min behandling cirka 4 995 kr, enklare variant 1 495 kr.

Läs också: Slipp missfärgade tänder med genomskinligt kaffe

4. Proffs-tandblekning med anpassad skena

En tandläkare får använda starkare blekpreparat, vilket ger bättre effekt. Före behandlingen undersöks tänderna noga. Du får en ”skräddarsydd” bettskena och ibland påbörjas blekningen på kliniken (se plasmaljus), men ofta gör man blekningen hemma. En tandläkare kan också bleka enstaka tänder.

Prisexempel: 1 500 kr/käke för skena och blekgel, 600 kr för ytterligare en behandling. Undersökning och
eventuell putsning tillkommer. (Folktandvården).

5. Skummande blek-tandkräm

En tvåstegsprodukt som ersätter din vanliga tandkräm. Med rengöringsskummet borstar du först tänderna i en minut. Skölj. Gå sedan över till tandblekningsskummet som du borstar lätt med i två minuter. Upprepa morgon och kväll i tre veckor. Innehåller inga slipmedel.

Prisexempel: Dual Foam tandblekning från Beconfident, 495 kr.

Läs också: Första hjälpen för fnasig hud & torrt hår

6. Peroxidfri gel för känsliga tänder

Många upplever att tänderna ilar efter en blekning. Dentways peroxidfria gel är skonsam mot tänderna och ger inga ilningar. I ett startkit får du med två
formbara tandskenor och blekningsgel.

Prisexempel: Dentway starter kit, 895 kr.

tandblekning vita tänder

Foto: Getty Images/iStockphoto

7. Tandbleknings-penna

Har du en missfärgad tand? Eller har du blekt och missat en fläck? Då kan tandblekningspenna vara ett tips. Det finns också tandblekningspennor som du använder till hela bettet. Du penslar på ett tunt lager gel morgon och kväll. Sedan håller du munnen öppen i 30 sekunder. Upprepas i 14 dagar.

Exempel: Peroxidfri tandblekningspenna från White One, 349 kr.

8. Formbar tand-skena och gel med whitening system, swiss clinic

Så går det till: Mjuka plastskenor värms upp i varmt vatten och formas efter den egna tandraden. En gel appliceras i skenorna som får sitta på tänderna i 45–60 minuter. Förpackningen innehåller gel till tre behandlingar.

Så tyckte vi: Det var lite jobbigt att sitta med skenorna i munnen så länge. Den glittriga gelen började rinna och kändes inte helt hälsosam att svälja.   

Resultat: Redan efter första behandlingen såg tänderna en aning ljusare ut.

Prisexempel: Cirka 590 kr.

Läs också: 8 micropauser som minskar din stress

9. Tandkräm med viteffekt

Det finns i dag mängder av tandkrämer som har en vit-effekt och kan användas för sig eller efter en blekning. Till exempel Brilliant smile whitening boost, en intensivkur som löser upp ytliga missfärgningar på tänderna och har hög fluorhalt för att motverka karies.

Prisexempel: Brilliant smile whitening boost, 20 ml, 99 kr.

10. Vit-tandkräm med bonusvitaminer – WhiteAmin från Beconfident

Så går det till: Borsta morgon och kväll i två minuter. Tandkrämen innehåller ämnen som ska hjälpa till att
bibehålla tändernas vithet, samt vitaminer som ska tas upp via slem-hinnan.

Så tyckte vi: Ger en fräsch känsla och är dryg. Innehåller, så vitt vi kan se inte fluor, vilket vi vill ha i en tandkräm som används regelbundet. Men gärna som tillfällig kur för att fräscha upp lite extra.

Resultat: Värd att testa om man har mycket missfärg-
ningar på tänderna.

Prisexempel: 199 kr.

tandblekning vita tänder

Foto: Getty Images/iStockphoto

11. Strips som bleker tänderna

Tejpremsor som du klistrar på tänderna och låter sitta i 20–30 minuter. Flera som testat rapporterar att det syns en skillnad. Du får 14 strips för övre tandraden, lika många för nedre. Bäst resultat ger daglig behandling under sju dagar.

Exempel: Dentway white strips, 445 kr.

12. Plasmaljus + penna

Med Ultimate tandblekningskit från White one använder du tandblekningspenna tillsammans med ett plasmaljus som aktiverar blekningsgelen i pennan. En lite tidskrävande metod, ska helst utföras två gånger per dag. Därefter fortsätter du att använda tandblekningstandkräm och en tandblekningsmunspray.

Prisexempel: Ultimate tandblekningskit

från White one, 682 kr.

13. Hemmablekning med skena, iWhite Instant 2

Så går det till: Två tunna plastskenor med en gel sätts på övre och undre tandraden och hålls kvar i 20 minuter.

Så tyckte vi: Skenorna var lite små och svåra att hålla på plats – det kan ju vara lite svårt att både vara tyst och att hålla munnen stängd i många minuter …

Resultat: Det syntes faktiskt en viss skillnad redan efter första gången, snyggt! Vi har dock svårt att säga hur länge effekten satt i, och det var ingen som kommenterade förändringen.

Prisexempel: Cirka 250 kr.

tandblekning vita tänder

Foto: Getty Images

Hur fungerar tandblekning?

Silvio Kosovic, tandläkare på Folktandvården Stockholm svarar!

Hur vanligt är det att folk kommer till er och vill få vitare tänder?

– Det är många som efterfrågar tandblekning. Ett vanligt tillfälle är större livshändelser, som till exempel bröllop. Andra gör det mer regelbundet.

Kan alla få vitare tänder?

– Alla ”naturliga” tänder går att bleka, men resultatet varierar beroende på utgångsläge. Är tänderna väldigt vita från början blir skillnaden mindre. Brungula missfärgningar bleks lättare än gråblå. Vissa missfärgningar och tandsten kan inte blekas bort, utan behöver poleras och skrapas bort hos en tandhygienist. Det måste göras innan man bleker tänderna. Ibland blir patienten så nöjd med den behandlingen att de hoppar över blekningen.

– Blekningen har inte någon effekt på tandersättningar som porslinsfasader, lagningar, med mera.

Hur länge håller en blekning som gör hos/i samråd med tandläkare?

– Generellt kan sägas att effekten försvinner gradvis direkt efter blekningen. Sedan beror det på många faktorer hur länge effekten sitter i, till exempel på vad man äter och dricker, om man röker eller hur lätt man får tandsten.

Skadar det tänderna att bleka dem?

– På Folktandvården följer vi noggrant framtagna riktlinjer för att säkerställa att tänderna är friska och klarar av behandlingen, samt följer upp så att inga oönskade biverkningar uppstått. Under de förutsättningarna skadas inte tänderna.

Text Eva Gussarsson

Psst! Många härliga leenden bjuder Pam & D-Flex på i vår kom i form-kurs som du gör online:

Träna med D-Flex & Pam!

  • Hitta formen på 21 dagar – unikt program
  • Totalt 9 timmar film, där ni tränar tillsammans
  • Pepp och skratt med chefredaktör Pamela Andersson
  • Så ska du äta för att må bra, och bli stark!