Är du för eller emot sommartid? Nu diskuteras det både om det är bra för vår hälsa och om vi ska fortsätta ställa om klockan. Såhär kan det påverka din hälsa.

Är det smart att ställa om till sommartid?

Om det är speciellt smart att ställa fram och tillbaka mellan sommartid och vintertid diskuteras nu allt mer. Bland annat efter att forskare på ett universitet i München har kollat på hur tidsomställningen kan påverka våra kroppar. Och kommit fram till att det kan påverka vår sömn negativt. Och kopplar man det till tidigare studier som har gjorts på människor som arbetar skift visar de att det till exempel är lättare drabbas av hjärt/kärl-sjukdomar, diabetes och cancer.

Vi har en inre biologiska klockor som kan vara svåra att ställa om. Det kan faktiskt ta flera veckor att synka med nya tiden. De som har svårast att anpassa sig är förstås de som är så kallade kvällsmänniskor. Som kanske har svårt att komma upp även i vanliga fall – innan en timme på morgonen försvinner.

Flera länder slutar att ställa om klockan

På senare tid har flera länder diskuterat att ta bort sommartiden, inte minst på grund av problemen som till exempel lantbrukare upplever med att ändra tid. Många djur har svårt att anpassa sig till nya mattider och rutiner och blir stressade. I Australien funderar man på att ta bort sommartiden. I Vitryssland och Ryssland har man sedan några år tillbaka stannat året om på sommartid. Ett land som diskuterar för fullt hur man ska göra är Finland. De i sin tur har bestämt att det är en fråga för EU, som nu håller på och utreder om sommartid är en bra idé eller inte. Fortsättning i den här frågan följer alltså.

Ställa om klockan

Så gör du övergången till sommartid lättare:

  • Om du kan – sov lite längre första dagarna efter helgen som du ställer om klockan på.
  • Lyssna på kroppen och anpassa dig efter mat- och sov-behov, men du kanske kan anpassa dig några minuter i taget?
  • Passa på att vara utomhus nu när det blir lite ljusare, kanske ta en promenad och tanka ljus för att sedan sova bättre på natten?
  • Har du andra omkring dig som också behöver vänja sig vid tidsskiftet? (Barn, husdjur…) Tänk på att de kan behöva lite tid att ställa om sig också, och planera för det.

Nackdelar med att byta till sommartid:

  • Du kan känna dig betydligt tröttare i början då du går upp en timme tidigare än du är van vid. Det tar tid för din biologiska klocka att ställa om. Speciellt om du är morgontrött.
  • Din sömn kan störas av att ställa om till nya tider, du kan drabbas av en typ av jetlag effekt.
  • Om du sover sämre så kan det öka risken för att du blir sjuk, känner dig låg eller irriterad.

Fördelar med att ställa om till sommartid:

  • Det blir ljusare längre tid och du kan passa på att använda ljusare eftermiddagar/kvällar till att vara utomhus.
  • Det blir lättare att motionera utomhus när det är ljusare.
  • Det blir lättare för oss att tanka dagsljus, och D-vitamin, som gör oss piggare och höjer humöret.

Sveriges sommartids-historia:

Från början var sommartid ett förslag från en engelsman som ville att soltimmarna skulle kunna användas bättre. Främst för att spara energi. Här i Sverige började vi med sommartid en bit in på 1900-talet men tog bort det igen när lantbrukare protesterade mot den, det blev stökigt att ställa om med djur som inte anpassade sig efter nya tider. Men 1980 infördes den igen och nu har vi sommartid i alla EU-länder sedan 1996. Omställningen sker sista söndagen i mars och sedan ställer vi tillbaka till vintertid sista söndagen i oktober.

Psst! Vill du snabbt bli pigg igen? Kom in i bra träningsvanor på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL GRAN CANARIA

När: 6-13 april 2019
Var: Sheraton Salobre, Gran Canaria
Pris: 15 998 kr
Ingår: Flyg, mat på flyget,transfer, boende (del i dubbelrum), halvpension, alla ToppHälsas aktiviteter på schemat, buss t/r till stranden och hotellets egen beach club (10 min bort)
Avreseort: Stockholm, Göteborg & Oslo


Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!

 

SVG Grafik
SVG Ikoner