Älskade mamma! Men det finns kanske några saker som vi inte är lika tacksamma över att vi ärvt …

1. PMS, mensvärk & tidig mensdebut

En tidig mensdebut kan ärvas från generation till generation. Men det finns många fler faktorer som påverkar en kvinnas menstruationer, hur mycket och hur ofta du blöder. Till exempel hur mycket du väger och om du har en hektisk vardag med mycket stress. Ungefär var tredje kvinna i fertil ålder har PMS, alltså premenstruella besvär. För de flesta visar sig inte symptomen förrän efter 30, vissa får dem redan i tonåren. PMS kan vara ärftligt. Har man en mamma som har eller har haft PMS, är risken stor att man själv får det. Men symptomen och graden kan variera.

2. Övervikt & sötsug

Omkring 40 procent av de med övervikt eller fetma har ärvt anlaget att lätt gå upp i vikt. Aptit, ämnesomsättning och smakpreferenser (till exempel att man gillar sötsaker) kan också påverkas av genetiska faktorer. Men även om du ärvt anlag betyder det inte att du måste bli överviktig. Kost och motion spelar stor roll. Har du föräldrar som lätt går upp i vikt är det helt enkelt extra viktigt att välja hälsosam livsstil.

3. Klimakteriet

Vid vilken ålder kvinnor går in i övergångsåldern varierar, liksom hur stora besvär de får. Vill du ha en föraning om hur det kommer att bli för dig? Då kan du fråga din mamma när hon kom i klimakteriet och vilka besvär hon hade. Likheterna är ofta stora mellan mor och dotter. Hamnade din mamma i klimakteriet i 45-årsåldern, är det sannolikt att du också gör det.

Psst! Kolla in vår yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr