Vänta med värktabletter och dyra skönhetsmedel. Här är huskurerna som sägs lindra förkylning, halsont, nästäppa, halsbränna, slem i halsen, förstoppning och mycket mycket mer!

Huskur 1: Bota halsbränna

Problem med halsbränna? Rör ut en tesked potatismjöl i vatten eller mjölk och häll i dig. Potatismjölet neutraliserar magsyrorna.

Huskur 2: Mot trötthet

Svårt att hålla dig vaken? Drick en kopp myntaté som verkar uppiggande och uppfriskande. Det går precis lika bra med grönmynta som med pepparmynta eller krusmynta.

Huskur 3: Mot förkylning

när kan man träna igen efter förkylning?

Börjar du känna dig förkyld? Blanda en C-vitamin- och antioxidantboost genom att mixa två deciliter blåbär med fem deciliter vatten. Sila och drick. Ett helt annat knep är att massera insidan av dina stortår.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så blir du frisk snabbt – läkaren & naturläkarens bästa råd

Huskur 4: Mot halsont

Hes eller hostig? Blanda två teskedar honung i varmt vatten och drick. Honung är bakteriedödande och lenar dina slemhinnor.

Huskur 5: Mot hicka

Svårt att bli av med hickan? Om du redan provat att dricka vatten, och ingen lyckats skrämma bort den, andas i en påse. Då ökar koldioxidkoncentrationen i blodet och hickan kommer att försvinna.

Huskur 6: Mot orolig mage

Slipp ibsmage med hjälp av mat

Besvärlig mage? Blåbär heter den naturliga medicinen. Färska blåbär har laxerande effekt, kokta blåbär verkar uppstoppande. Trög mage mår också bra av mycket motion.

Huskur 7: Mot kalla tår

Fryser du? Starta dagen med torrborstning, det bästa sättet att snabbt få igång blodcirkulationen och därmed värmeproduktionen. Bra blodcirkulation i kroppen fixar även frusna tår.

LÄS OCKSÅ: Alltid kall om händerna? Det här kan vara orsaken!

Huskur 8: Mot åksjuka

Brukar du bli åksjuk? Nästa gång du ska sitta länge på vägarna – ta med dig en citron att suga på, det håller magen lugn. Du kan också prova att äta salt, ingefära eller att sätta ett plåster tvärs över naveln.

Huskur 9: Mot stress

Trött, stressad och orolig? Be en kompis massera dig mellan skulderbladen. Det hjälper dig att slappna av, och du andas lugnare.

Huskur 10: Mot missfärgade naglar

Har du missfärgade naglar? Smörj med citron. Bleker fula fläckar samtidigt som det mjukar upp nagelbanden och gör händerna lena. För starka naglar, massera med stärkande olivolja.

Huskur 11: Mot torra fötter

Fixa sprickor med grötomslag. Koka havregrynsgröt, lägg i påsar och massera in på fötterna. Knyt grötpåsarna kring anklarna och dra över yllesockor. Låt verka i minst 20 minuter.

Huskur 12: Mot rynkor

Vill du släta ut rynkorna? Gör en antirynkmask: Rör ihop 2 msk vetemjöl, 2 msk honung och 2 msk mjölk. Smörj ansiktet och låt sitta i cirka 20–30 minuter.

Huskur 13: Mot inflammationer

Har du fått en mindre inflammation i till exempel ett nagelband? Doppa fingret i kamomillte, som verkar inflammationshämmande.

Huskur 14: Mot akne

Vill du hålla akne på avstånd? Gör ett örtångbad genom att hälla hett vatten över salvia, timjan eller kamomill. Dra en handduk över huvudet och sitt över örtbadet 15 minuter. Spola ansiktet med ljummet vatten och avsluta kallt för att stänga porerna.

LÄS OCKSÅ: ”Vuxenakne – är hormoner orsaken och hur behandlar jag det?”

Huskur 15: Mot huvudvärk

Slipp huvudvärk så här – bästa behandlingen

Bultar huvudet? Prova att massera panna och tinningar. Eller, drick en kopp te av fläderblom, kamomill, citronmeliss eller maskros.

Huskur 16: Lindra insektsbett

Blivit biten av en insekt? Kyl med is för att lindra smärta och klåda. Du kan också prova ha på aloe vera-gel eller rå gul lök. Är det en geting som stuckit dig – badda med citronsaft eller vinäger. Lavendel- och tea tree-olja lindrar också.

Huskur 17: Mot stickor

Fått en sticka? Ha på lavendel för att hindra infektion. Ligger den djupt? Ha på grankåda över natten för att locka upp den till ytan.

Huskur 18: Mot torra läppar

Gnid färsk gurka på läpparna flera gånger per dag. Då hålls de fuktiga, lena och mjuka. Ett alternativ är honung, som dessutom läker munsår och sprickor. Mums!

Huskur 19: Mot feber 

Prova att dricka några koppar fläderte, som är svettdrivande. Kom ihåg att dricka mycket vanligt vatten också för att återfukta kroppen.

Huskur 20: För ökad sexlust

Så mycket bränner du under sex

Har sexlusten lämnat dig? Njut dig tillbaka till sexlusttopp med ett par bitar 70-procentig choklad. Kakao kan väcka både erotiska känslor och  din sexuella lust.

Huskur 21: Mot nästäppa

Täppt i näsan? Riv en gul lök och andas in ångorna. Få andra ångor som rensar näsan genom att hälla hett vatten över eukalyptusblad i en skål. Lägg en handduk över huvudet och andas in.

Huskur 22: Mot yrsel

Känner du dig yr? Ta reda på varför, men direkt – ta djupa andetag, sätt dig ner och lyft fötterna högt. Ät något näringsrikt som en fullkornssmörgås och drick ett glas vatten.

Huskur 23: Mot snarkningar 

Hålls du vaken av snarkningar? Sy en tennisboll på baksidan av en pyjamas. Det hindrar dig, eller den som stör dig, att rulla över på rygg. Då slipper tungan och tungspetsen blockera svalget.

Huskur 24: Mot dålig andedräkt

Ryggar folk tillbaka när du pratar? Dags att fixa till andedräkten. Det kan du göra genom att tugga på dillfrön, eller koka salvia i vin (koka bort alkoholen), drick ofta.

Huskur 25: För bättre sömn

Foto: iStock

Ovän med John Blund? Prova sova gott-knep som att motionera mera, tänka positivt, räkna får … Fungerar inte det – lägg sömngivande humle i en tygpåse och ha under huvudkudden.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga sömnproblem – och de allra bästa lösningarna. 

Huskur 26: Mot slem i halsen

Irriterande slem i halsen? Finriv pepparrot och blanda med färskpressad citronsaft. Drick och känn slemmet lösas upp. Klarar du hettan ta knivsudd rå pepparrot och ät som den är, tre gånger om dagen.

Huskur 27: Mot fotsvamp och nagelsvamp

Bota fotsvamp genom att bada fötterna i ett fotbad med en matsked äppelcidervinäger i. Nagelsvamp tar du kol på genom att droppa vitlökssaft på naglarna. Upprepa regelbundet i en månad eller tills svampen är borta.

Huskur 28: Mot påsar under ögonen

Drick mycket vatten för att inte kroppen ska lagra vätska. Kyl ett par skedar eller gurkskivor och håll mot ögonen i en kvart, två gånger dagligen. Hjälper tillfälligt och motverkar större påsar.

Huskur 29: Lindra din PMS

PMS – behandla dina symptom så här!

Svullen kring mens? Ät saltfattig mat, motionera och gör eget te av vätskedrivande örter som persiljerot eller åkerfräken. Prova också att fasta när pms-besvären startar.

LÄS OCKSÅ: Bli av med dina symptom vid PMS – här är bästa behandlingen

Huskur 30: Lindra solsveda 

Lugna bränd hy genom att smörja in dig med honung. En billigare variant för stora solskador är yoghurt av det feta slaget.

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!