Har du problem med synen? Svårt att ställa om blicken när du kollat på mobilen kanske? Eller så har du svårt att se på långt håll eller nära? Kolla in de vanligaste synproblemen och vad du kan göra åt dem.

Fyra av våra vanligaste synproblem:

1 Du ser dåligt på nära håll.

Är du runt 40 är det troligt att det är åldersförändringar och du kan behöva läsglasögon. Vill du slippa ta av och på läsglasögon, är ett par progressiva glasögon ett bra alternativ. Med dem ser du bra på alla avstånd. Vill du helst slippa glasögon är ett tips att testa progressiva kontaktlinser. De har utvecklats mycket de senaste åren och finns numera både som månads- och daglinser.

2 Du ser dåligt på långt håll.

Kan bero på att du är närsynt. Men även översynta kan se dåligt på långt håll. Glasögon eller kontaktlinser är lösningen. Flera synfel kan korrigeras med kirurgi, fråga din optiker som vet mer.

3 Du ser dåligt på långt OCH nära håll.

Lösningen är progressiva glasögon eller kontaktlinser. Och det kan faktiskt vara bra att ha både och! Om du till exempel tränar och glasögonen är i vägen, kan du ha endagslinser vid de tillfällena. Studier visar att de som är mest nöjda med sin synkvalitet, är de som utifrån behov växlar mellan glasögon och kontaktlinser.

4 Du har svårt att hitta fokus på långt håll efter att ha läst en stund/tittat på mobilen.

Ackomodation är ögonens förmåga att anpassa synen efter olika avstånd. Har du det här problemet, har ögonen helt enkelt svårigheter att ställa om. Det kan vara en åldersförändring men behöver inte vara det. Numera har barn inte sällan det här problemet, eftersom de tittar så mycket mer på nära håll med sina mobiler och paddor. Många blir hjälpta av läsglasögon.

Tre sätt att träna synen

1 Avståndsträna synen

Skriv ut alfabetet i slumpmässig ordning på ett A4-ark och sätt upp på väggen tre–fem meter bort (så stor stil att du kan läsa bokstäverna på avstånd). Skriv sedan ut alfabetet på samma sätt på ett A5-ark men med mindre teckensnitt. Håll A5-utskriften i handen. Hitta bokstaven A på arket på väggen, titta ner och hitta A på utskriften du håller i handen. Fortsätt med B på avstånd – sedan på utskriften i handen. Jobba dig genom alfabetet. Bra träning för ögats förmåga att snabbt ändra avstånd.

2 Öva ditt djupseende

En vän håller upp ett sugrör framför dig. Du har en tandpetare och försöker lägga den i sugröret. Mellan varje försök flyttar din vän sugröret – och du övar ditt djupseende.

3 Multiträna din syn

Jonglera med tre tennisbollar. När du gör det måste du nämligen se rakt framåt (fokuserar du på en boll förlorar du de andra). Det gör att du tränar synen på rätt sätt. Dessutom tränar du samarbetet mellan synen och musklerna som kastar bollarna.

Av Caroline Engvall

Psst… Träna mer än bara synen, häng med på träningsresa till Hurghada, Egypten!

Egypten

TRÄNINGSRESA TILL EGYPTEN 2020!

När: 11-18 mars 2020
Var: Aqua Vista, Hurghada, Egypten
Pris: 11 498 kr (Enkelrumstillägg tillkommer)

Avgångar: Stockholm, Göteborg
Ingår: Flyg tur retur (+ flygskatt & visum), Boende del i dubbelrum, All inclusive, Transfer och mat på flyget, All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!