I annonssamarbete med AXA

Frukost sägs vara dagens viktigaste mål. Men varför är frukosten så viktig? Här får du fem avgörande fördelar med en god frukostvana. Och bästa receptet på en god, nyttig och mättande frukost!

För att orka med träning, jobb, skola och andra aktiviteter som hör livet till behöver du ladda kroppen med en god frukostvana – mättande, näringsrik och välsmakande. Här är fem fördelar med att äta frukost, som är avgörande för din hälsa och träning!

Prestera på topp

När du tränar är frukosten en stor del av din dagliga kost. En näringsrik och varierad frukost ger optimala förutsättningar för kroppen när det är dags för löppasset eller gymmet. Dessutom får en bra frukost både kropp och knopp mer alerta. Så att du orkar vara aktiv, prestera på jobbet och samtidigt få resultat av din träning.

Kvinna tränar med roddmaskin.

Frukost för styrka. Du presterar bättre och får bättre resultat med en nyttig och fiberrik frukost i magen. Granola baserad på både havre, råg och korn är perfekt för dig som är aktiv, men som inte vill kompromissa med den goda smaken. Axas nya granola Simply Great är ett perfekt alternativ eftersom den är utan tillsatt socker.

Visste du att!

… frukosten helst ska läggas upp som en av de övriga måltiderna under dagen. Precis som din lunch och middag bör frukosten innehålla alla näringsdelar; protein, kolhydrater och fett. 

Håll dig mätt länge

Nötter, frön, fullkorn, havre och kokos mättar länge och gör att både sötsug och hungerkänslor minskar. Välj därför en frukost som innehåller en variation av detta. En god och nyttig granola gjord på olika nötter, bär och flera sädesslag är toppen till ditt morgonmål. Variera i oändlighet med naturell yoghurt, fil, mjölk, kvarg, nötmjölk, havrebaserad yoghurt eller just din favorit.

Glasburk med nötter.

Nötter, frön, fullkorn, havre och kokos mättar länge.

Ett stabilt blodsocker

Genom att äta frukost håller du blodsockret på en jämn och stabil nivå. Och det vill du. Ett blodsocker som skenar ger toppar och dalar i energin, vilket gör dig trött och mer sötsugen. Ett stabilt blodsocker gör dig på gott humör och är positivt för kroppens förbränning. Glöm rostmackor med marmelad som får blodsockret att skjuta i höjden. Välj istället fullkorn, fibrer och långsamma kolhydrater.

Vilken blir din frukostfavorit? Axas nya granola Simply Great finns i smakerna Kakao, mandel & blåbär, Hasselnöt & cashew, Blåbär, dadlar & kardemumma eller Jordgubbar & svart vinbär. Alla utan tillsatt socker så klart!

En frukost utan dolt socker

Att frukosten inte ska innehålla sockrade flingor eller söt yoghurt vet de flesta. En hälsosam frukost, med långsamma kolhydrater och protein, håller dig mätt längre och kan minska känslan av att du behöver småäta under resten av dagen. Granola kan vara en sockerbomb. Men inte längre. Den nya granolan Simply Great från Axa innehåller allt det gottiga och nyttiga du vill åt, men är helt utan tillsatt socker! Istället får granolan sin sötma från, bär, frukter och kryddor. Ett bra frukostval helt enkelt.

Skippa sockriga frukostflingor. Satsa på rena råvaror, långsamma kolhydrater och naturens egen sötma, som bär och frukt.

Orka träna på kvällen

Det du äter till frukost kan påverka hur du känner dig resten av dagen. En mättande frukost utan onödigt socker och snabba kolhydrater kan göra så att sötsuget minskar på eftermiddagen, vilket hjälper dig att göra bra matval hela dagen. Det ger dig den bästa energin inför kvällens träningspass!

TIPS! Bästa frukostreceptet för dig som tränar

Behöver du frukostinspiration? Här är ett supertips på frukost som gör kroppen redo för träningspass.

Fräsch smoothie bowl med jordgubbar, kokos och havre 

  • 1 dl jordgubbar
  • 1/2 banan
  • 2 dl GoGreen kokosmjölk
  • ½ dl Axa havregryn
  • Axa Simply Great Granola Blueberry Date & Cardamom
  • Jordgubbar (eller annan frukt/bär) till topping

Gör så här:

  1. Mixa jordgubbar, banan, havregryn och kokosmjölk och i en matberedare eller mixer.
  2. Rör om och häll upp i en djup skål och toppa med granola och färska jordgubbar.

Läs mer om nyttiga och goda frukostar. Här hittar du också flera enkla och spännande frukostrecept.