Bråkar du och din partner lite för ofta om samma ämnen? Kanske handlar det inte om vad ni bråkar om utan snarare om vilken attityd ni har mot varandra. Här är de vanligast grälmissarna vi gör – och lösningarna på hur vi undviker dem.

Bråk handlar ofta om misskommunikation eller missförstånd från en eller båda sidor, men när man bråkar om samma sak om och om igen kan det vara dags att börja fundera över sitt beteende. Visst handlar det om er båda, men det är ofta lättare att peka pinne än att se över sitt eget beteende. Därför får du nu ställa dig följande frågor (så lovar vi att ge dig en lösning!)

Bråkar ni mycket? Kan det vara för att…

 1. … Du stoppar huvudet i sanden?

Det är vanligt att sopa jobbiga ämnen under mattan. Ofta slutar det med att det blir så mycket olösta konflikter som ligger och jäser att de till slut exploderar.

Lösning: För att undvika stor dramatik och infekterade samtal senare, ta diskussionerna på en gång när de dyker upp. Våga prata om stora och läskiga saker, som ”När, om någonsin, ska vi skaffa barn?” eller ”Vad ska vi göra om jag blir erbjuden det där jobbet 100 mil härifrån?” Par som pratar med varandra, och tar tag i jobbiga saker direkt, har störst chans att hantera det potentiella dramat. 

2. … Du inte lyssnar?

Gräl slutar ofta som de börjar. Började det med upprörda känslor, skrik och bråk, så lär det sluta på samma sätt. Det leder ingenstans, man har inte hört varandras argument utan varit fokuserad på att göra sin egen stämma hörd. 

Lösning: När ni har något jobbigt att reda ut, börja prata stillsamt med lugna röster. Var noga med att det blir en dialog och att ni tystnar när den andra pratar. Ställ gärna kontrollfrågor, som ”Om jag förstår dig rätt så vill du alltså …”. När det riskerar att bli emotionellt, försök att hålla emot.

Så undviker ni att gräla.

3. … Du vägrar se det från den andra sidan?

Ni tycker båda att ni har rätt och vill inte erkänna att det finns andra alternativ. Ni är fastlåsta i era positioner och tycker att den andra är dum som inte fattar varför du har rätt. 

Lösning: Bestäm er för att visa att ni faktiskt respekterar varandras åsikter. Säg till exempel ”Jag vet att du har ett annat sätt att se på saken, men uppskattar att du också lyssnar på vad jag har att säga”. Detta gör att försvarsmekanismerna minskar och att grälet kan bli mer produktivt.

4. … Du går till attack?

Det är lätt att gå till personangrepp för att man i stundens hetta är så himla arg och frustrerad. Kanske är din partner skickligare på att gräla verbalt och då kanske du tar till det slagträ du har, nämligen fula ord och tillmälen. Problemet är att du inte kan ta tillbaka det du har sagt, orden kan ligga kvar länge. Kanske för alltid.

Lösning: Passa på att prata med varandra när ni inte grälar, och gör upp om några grundläggande grälregler. Det kan till exempel vara att inte gå till personagrepp, inte himla med ögonen och att undvika sarkasm.

5. … Du glömmer teamkänslan?

Ni ser grälet som en krigszon och ni är soldater på varsin sida fiendelinjen. Ni anser att det handlar om att vinna kriget, till varje pris. Att ni möjligen dödar relationen på kuppen verkar ni inte bry er om. 

Lösning: ”Ni ska trofast stå vid varandras sida, i glädje och sorg, i ljusa och mörka dagar”, lyder ett klassiskt bröllopslöfte. Oavsett om ni har lovat varandra det eller inte, är ni inte enskilda individer som lever parallella liv i relationen. Ni är ett team. Kom ihåg att för att relationen ska hålla måste ni gå framåt, tillsammans. 

Av: Colette van Luik.

Psst! Boosta relationen – åk på träningshelg tillsammans och låt lyckohormonerna flöda!

Hooks_ToppHälsa.se

TRÄNINGSHELG PÅ HOOKS HERRGÅRD 2020!

När: 14-16 februari 2020
Var: Hooks Herrgård, några mil söder om Jönköping
Pris: 4500 kr (enkelrumstillägg 400 kr)

Allt detta ingår:
– Boende fre – sön (del i dubbelrum)
– 2 frukostar
– 2 luncher
– 2 middagar
– Mellanmål
– Alla träningspass enligt program
– Föreläsning
– Tillgång till en underbar spaanläggning

LÄS MER OCH BOKA HÄR!