En har testat alla dieter som finns, en annan älskar efterrätter och marängsviss. De är kända för att de lär andra att leva sunt. Men vad äter hälsocoacherna själva?

Anna Ottosson, dietist: ”Jag njuter utan dåligt samvete”

Anna Ottosson är en välkänd kostexpert från teve och radio. Hennes motto är ”Livet är för kort för att banta”. Anna äter det hon tycker om och är proffs på smoothies och hälsodrycker.

äta nyttigt dietist

Min matfilosofi: Mitt hälsointresse väcktes tidigt hemma i flickrummet, långt före hälsohypen. Att tänka på vad jag äter är min livsstil – lite som att cykla. Under dietistutbildningen gjorde jag en sport av
att testa alla dieter som finns, samtidigt som jag fördjupade mig i forskningen kring dessa. Men livet är för kort för att banta. Att gå på en diet är som att gå i för små skor. Det kommer aldrig att passa dig riktigt. Sedan är det en självklarhet för mig att njuta av mat som jag älskar. Jag är ingen socker-taliban. Jag njuter fullt ut utan dåligt samvete, oavsett om det är grön smoothie eller chokladpraliner. Mat är livsglädje för mig. Men jag är grym på att prioritera och har för länge sedan slutat att artighetsäta kontorsbullar, utan spar mig till det jag verkligen älskar.

Min typiska matdag: Jag äter mat med mycket foodpower, som stärker immunförsvaret och ökar vårt skydd mot sjukdomar. Att gå från fyra nyanser av brunt till att äta i regnbågens färger. Helst vego och sallader i världsklass. Fisk ibland och kött mer som en accessoar.

Det blir mycket hälsodrycker som hälsoshot till frukosten, grön smoothie på eftermiddagen och däremellan ingefärsvatten och kanske läskande kombucha till lunchen. Råvaror jag älskar att arbeta med i mina hälsodrycker är ingefära, gurkmeja och babyspenat.

Äter aldrig: På hamburgerrestaurang.

Äter gärna: Jag älskar frukostar med bär, yoghurt och hemrostad granola.

Matmyt jag vill avliva: Att man ska äta lite mat för att gå ner i vikt eller att man ska räkna kalorier så att man blir blå i ansiktet.

Annas bästa kostråd: Genom hälsodrycker får du i dig hela dagsbehovet av grönsaker i ett nafs.

 • Fakta: Anna Ottosson
 • Ålder: 42 år.
 • Gör: Legitimerad dietist, författare till boken Hälsodrycker (Bonnier Fakta), föreläsare, grundare av Foodpower.
 • Bor: Södermalm, Stockholm.
 • Instagram: @annaottosson

 

Niklas Wadman, PT och kostrådgivare: ”Jag äter enligt 16:8-konceptet”

Han är glad i mat, älskar att laga och äta den. För att hålla formen kör PT:n Niklas Wadman med en kortfasta där han bara får äta under åtta timmar på ett dygn.

nyttig-mat-dietist

Min matfilosofi: Allt jag äter bygger på ett noggrant uträknat kostschema som är utformat för att jag ska kunna nå mitt mål. Jag är ett kontrollfreak när det gäller min kost, och med andra ord på ”diet” året om. Enligt mig är det viktigt att få i sig allt kroppen behöver och jag utesluter därmed aldrig några specifika näringsämnen. Däremot drar jag ned på måltidsfrekvensen under vissa perioder då jag föredrar att äta stora portioner, enligt ”16:8”-konceptet. Det innebär att jag äter under åtta timmar och fastar under 16 timmar. Men jag älskar att testa nya smaker och rätter från världens alla hörn!

Min typiska matdag: Nu äter jag fyra mål per dag: frukost, lunch, mellanmål (preworkout-meal) och middag. Energifördelningen baseras på 2,5 gram protein per kilo kroppsvikt och med en jämn energifördelning mellan kolhydrater och fett.

Mitt första mål intas vid lunch (cirka 12.00), ett mellanmål före träningen (15-tiden), följt av en stor middag när jag kommer hem (20.00). Resterande tid från 20.00 till 12.00 dagen efter är det fasta som gäller – enbart vatten.

Äter aldrig: Hel- och halvfabrikat samt transfetter och tomma kalorier.

Äter gärna: Ekologiskt jordnötssmör – något jag äter alla dagar i veckan! Pricken över i:et på min frukostgröt och som extra energi på riskakorna före träningen.

Matmyt jag vill avliva: Många tror att de slaviskt måste följa krångliga dieter och utesluta näringsämnen, men det som är avgörande för din vikt är kaloriintaget i förhållande till din aktivitet. Hur energifördelningen ska se ut är individuellt.

Niklas bästa kostråd: Avsätt tid för planering, strukturera kosten och gör storkok!

 • Namn: Niklas Wadman
 • Ålder: 28 år.
 • Gör: PT och kostrådgivare.
 • Bor: Stockholm, uppväxt i Värmland.
 • Instagram: @youagainstyou_

Missa inte: Gå ner 3-4 kg på två veckor med ToppHälsas viktkurs! Klicka på bilden för att läsa mer:

kurs svikt

Petra Kindlund, löpcoach: ”Pizza hjälper mig att prestera”

Petra Kindlund lever för löpning. Hon har tävlat på alla distanser, från 400 meter till ultramaraton på 90 km. Nu driver hon Runacademy och hjälper andra att hitta löpglädjen.

dietist-nyttig-mat

Min matfilosofi: Jag tror att det inte är nyttigt att tänka för mycket på vad man äter. Det är lätt att mat då istället blir extremt och symbol för något ont. Däremot försöker jag göra bra val av livsmedel och undviker att äta halvfabrikat, läsk och socker. Allt handlar om att hitta en balans. Man kommer långt med att äta mycket frukt, grönsaker, fisk, kyckling och fullkornsprodukter. Hälsa är att hitta vanor som du kan hålla för lång tid framöver och som du trivs med.

Min typiska matdag: Jag följer inget direkt kostschema utan ser till att äta regelbundet och varierat. Alltid frukost, lunch och middag samt ett till två mellanmål. Jag äter det mesta och ser till att få i mig både kolhydrater, fett, protein, mycket frukt och grönt samt fisk. Eftersom jag tränar löpning på elitnivå med åtta pass i veckan gör jag av med väldigt mycket energi.

Därför har jag ”råd” att äta mer onyttig mat och kan i stort sett äta det mesta och hur mycket jag vill. Pizza hjälper mig exempelvis att prestera bättre. Jag älskar goda efterrätter som kladdkaka och marängsviss och äter det ofta på helgerna.

Äter aldrig: Kvarg, jag klarar inte av det, tycker inte det är gott.

Äter gärna: Frukt då det innehåller en massa nyttiga antioxidanter, fibrer, vitaminer och mättar bra utan att innehålla mycket kalorier.

Matmyt jag vill avliva: Att man blir tjock av kolhydrater – det handlar om att du inte kan äta mer kalorier än vad du gör av med. Proteintillskott är också helt onödigt när du tränar.

Petras bästa kostråd: Börja med att under en vecka skriva ner allt du äter eller ta bild på det. I början gäller det att lära sig vilka som är ens dåliga vanor.

 • Fakta: Petra Kindlund
 • Ålder: 30 år.
 • Gör: Grundare och ägare av Runacademy.
 • Bor: Huddinge.
 • Instagram: @runacademy

 

Mårten Nylén, PT: ”Jag äter oftast sju gånger per dag”

Mårten Nylén är en av Sveriges mest välrenommerade tränare. För de flesta blev han känd när han medverkade som tränare i tv-programmet Biggest Loser Sverige och coachade deltagarna till imponerande livsstilsförändringar och viktras.

mårten nylen dietist äter mat

Min matfilosofi: Det finns inga genvägar, utan bara bra och näringsriktig mat. Man ska inte vara rädd för mat, utan fokusera på näringsinnehållet, bra råvaror, regelbundenheten och mängden. Förenkla det du redan har och förstå att det ska hålla i längden. Kunskap ihop med sunt förnuft. Jag anser att det är bra att variera kaloriintaget men äter personligen hyfsat likadant och har inget behov av sockerrus.

Jag gillar inte chips, godis eller bakverk men kan tycka det är gott med en kall Cola light.

Min typiska matdag: Jag äter oftast sju gånger per dag och blir hungrig efter klockan. En vanlig dag kan se ut så här:

05.00 Liten smoothie före morgonpasset.

06.15 Frukost.

09.30 Mellis.

12.00 Lunch.

15.00 Mellis.

17.30 Middag.

20.30 Sent kvällsmål.

Jag äter inte utifrån några dieter utan anpassar min kost efter hur jag mår och vad jag funkar bäst av. Mina vänner brukar skämta om att jag saknar smaklökar eftersom jag kan äta det mesta tillsammans. Jag gillar enkel, hemlagad mat som jag gärna lagar själv, och är nyfiken på hur kroppen fungerar på olika typer av mat.

Äter helst: Bibimbap och laxsashimi. Spenat och broccoli kan jag ha till allt och broccoli är ju kungen av grönsaker!

Äter aldrig: Pizza, bakverk och så försöker jag undvika allt tillsatt socker.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som händer i kroppen om du ofta äter socker

Matmyt jag vill avliva: Att nyttig mat inte innehåller så mycket kalorier är en vanlig missuppfattning. Bara för att det är nyttigt betyder det inte energifattigt.

Mårtens bästa kostråd: Ett tips jag ofta ger i början är att ta bort något dåligt och lägga till något bra – då har man gjort en stor förbättring.

 • Fakta: Mårten Nylén
 • Ålder: 40 år.
 • Gör: PT, föreläsare, programledare.
 • Bor: Stockholm
 • Instagram: @martennylen

 

Olga Rönnberg, PT: ”Många kvinnor äter för lite”

Hon tränade ingenting förrän hon fyllt 30. I dag är fembarnsmamman Olga Rönnberg en efterfrågad PT med kvinnors hälsa som specialitet.

olga-nyttig-mat-dietist

Min matfilosofi: Enligt min erfarenhet så äter många kvinnor för lite eller inte enligt sina träningsmål. Om du förbereder dig för ett lopp så ska du äta annorlunda än om du vill bygga muskler. Alla äter för lite mat rakt igenom. Jag gillar inte ord och uttryck som ”fusk”, ”unna sig”, ”skärpa sig”, ”ha dåligt samvete” och så vidare när det kommer till kost. Man antingen tar eller inte tar av maten det handlar om (och tar hand om konsekvenserna sedan). Jag äter allt och har svårt att välja någon favoritmat. Jag äter alltid något gott med familjen varje fredag. Jag tänker ofta på vad jag stoppar i mig när jag äter ute eller hamnar i en situation där jag inte kan styra över maten, men jag är allätare så det brukar lösa sig.

Min typiska matdag: Jag äter fem gånger om dagen och då blir det normal/vanlig mat: gröt, ägg, potatis, kyckling, grönt, bär, fisk, frukt, kvarg, yoghurt och ost. Ingen processad mat med andra ord. Jag äter mycket grönsaker eftersom det är härifrån man får mättnad och vitaminer.

Äter aldrig: Ingen mat är ”no no”, jag äter allt, om än sällan av den mindre bra sorten.

Äter gärna: Gröt gjord på havrekli skulle jag inte klara mig utan!

Matmyt jag vill avliva: Jag skulle nog säga fettet. Många tror att det går bra att äta fett i stora mängder utan att det ger negativ effekt på vikten.

Olgas bästa kostråd: Börja med att ta bort det uppenbara sockret och snabba kolhydrater.

 • Fakta: Olga Rönnberg
 • Ålder: 42 år.
 • Gör: PT, författare.
 • Bor: Djursholm.
 • Instagram: @olga_ronnberg

LÄS OCKSÅ: Aldrig mer banta! 12 smarta mat- och träningsval som gör att du håller normalvikt

Text: Charlotta Flinkenberg

Foto: Linnea Frank/Daniel Stigefelt, Helén Pe, Peter Knutsson