Är du också tokig i kokos? En exotisk nöt som länge varit bas i det asiatiska köket - och som kommit till oss för att stanna! Här är smarriga recept som gör vardagen lite sötare och härligare och garanterat glutenfri.

EXOTISK SALLAD MED RÄKOR OCH KOKOS

kokos recept
2 port
2 passionsfrukter
1 msk vinäger
1 msk honung
2,5 msk olivolja
2 morötter
1 paprika
250 g röd spetskål
1 avokado
½ mango
½ dl kokosflingor
25 räkor med skal
GÖR SÅ HÄR: Skala räkorna. Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Blanda passionsfrukt med vinäger, honung och olivolja i en skål. Skala morötterna. Skiva morötterna, vitkålen och paprikan tunt med mandolin. Tärna avokado och mango i mindre bitar. Blanda alla grönsakerna med marinaden. Tillsätt räkor och kokos.

KOKOSPANERAD KYCKLING

kokos recept

4 port
1 kg kycklingklubbor
2 msk majonnäs
1 msk japansk soja
1 tsk honung
1-2 tsk sambal oelek
1,5-2 dl kokosflingor

GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen  200 grader. Blanda ihop majonnäs, soja, honung och sambal oelek till en marinad. Pensla kycklingklubborna med marinaden och vänd därefter kycklingen i kokos. Stek kycklingklubborna så att de får färg. Lägg dem därefter i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 30 minuter eller till kycklingen är genomstekt (med innertemperatur 82 grader).
Servera kycklingen med råris, sallad och en majonnäs med sambal oelek.

CHIAPUDDING MED GRANOLA

kokos recept

4 port

CHIAPUDDING:

400 ml kokosgrädde  tetra
4 msk chiafrön
½ msk honung
1 nypa vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR: Blanda samtliga ingredienser till chiapuddingen i en skål och låt svälla i kylskåp över natten. Servera med kokosgranola och färska frukter eller bär.

GRANOLA:

2,5 dl helt bovete
1 dl pumpakärnor
½ dl hela linfrön
½ dl sesamfrön
4 dl hackade nötter/mandlar
½ dl kokosflingor
1 msk kanel
2 tsk kardemumma
2 msk honung
2 msk kokosolja
1 dl kokoschips
½ dl russin

GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen  100 grader. Blötlägg bovetet i cirka 30 minuter. Klä en plåt med bakplåtspapper. Hacka nötterna. Blanda de torra ingredienserna i en skål tillsammans med bovetet. Tillsätt kokosolja och eventuellt honung. Blanda väl. Bred ut granolan  plåten och rosta i ugnen cirka 1 timme. Tillsätt kokoschipsen och russinen när granolan svalnat.

KOKOSGLASS

kokos recept

Minst 8 port
2 pkt kokosgrädde
1 burk kondenserad kokosmjölk
100 gram mörk choklad (minst 70%, men gärna högre kakaohalt) ev
1 msk honung

GÖR SÅ HÄR: Hacka chokladen i mindre bitar. Värm kokosgrädden och den kondenserade kokosmjölken försiktigt i en kastrull. Ta kastrullen från plattan när det börjat att koka. Tillsätt chokladen och rör runt tills all choklad är smält. Smaka av glassblandningen med honung beroende  hur mörk choklad som används. Frys i glassmaskin alternativt häll upp smeten i en form (till exempel en brödform) som rymmer cirka 1,5 liter. Frys smeten övertäckt i minst 8 timmar. Ta fram glassen 20 minuter innan servering. Garnera glassen med till exempel hasselnötter, kokosflingor och mörk choklad.

KOKOSMUMS

kokos recept

Ca 15 bitar
3 ägg
2 msk honung
1 msk agave
75 gram kokosolja
75 gram choklad
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
2 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
1 nypa vaniljpulver till matlagning. Ej vispbar.

GLASYR:

100 gram mörk choklad
1 msk honung
2 msk vegetabilisk grädde, till exempel sojagrädde eller kokosgrädde
½-1 dl riven kokos

GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen  150 grader. Vispa äggen poröst tillsammans med honung och agave. Smält kokosoljan och hacka chokladen i mindre bitar. Ta kastrullen från plattan och blanda ner chokladen i oljan. Blanda försiktigt de torra ingredienserna med äggblandningen och chokladen. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform. Grädda i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna. Bred glasyren över kakan och garnera med riven kokos och skär kakan i rutor.

Gör glasyren så här: Värm chokladen försiktigt över vattenbad. Tillsätt grädden och smaka av med honung. Bred glasyren över kakan och garnera med riven kokos.

9 sätt att äta kokos

• Kokosmjöl – kokosnöt torkas och mals, efter att oljan utvunnits. Fiberrikt. Glutenfritt alternativ till mjöl.
• Kokosmjölk – fruktköttet pressas och blandas med vatten. Vanlig bas i asiatisk kök.
• Kokosgrädde – som mjölk men fetare (blandas med mindre vatten). Krämig smak.
• Kokosflingor – rivet, torkat fruktkött från kokosnötter. Ger sötma och fibrer till exempel smoothies eller müsli.
• Kokosolja – kallpressas direkt efter skörd. Innehåller vitaminer och mineraler, fast form men blir flytande vid uppvärmning och behåller egenskaperna även värms upp, kristalliseras och mals. Sött, smakar inte kokos, är mer näringsrikt än vanligt socker och har lägre GI.
• Kokosnöt – färsk kokosnöt är mer smakrik än torkad – enda problemet är att öppna den!
• Kokoschips – torkade och rostade flingor av vitt kokosnötskött. Fiberrika, kan blandas i müsli eller ätas som snacks.
• Kokosvatten – innehållet från färska, gröna kokosnötter.
Törstsläckande dryck.
• Kokossocker – utvinns från kokospalmens nektar, som

Psst! Kokos innehåller nyttiga fibrer, järn och folat.

Recept Monica Gyllerup

Psst! Är du lika galen i träning och resor som i kokos? Häng med oss på träningsresa!

playitas_2019

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS

När: 4-11 nov och 11-18 nov 2019
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 998 kr (en vecka) 19 448 kr (två veckor)
Ingår: Flyg, mat på flyget, transfer, boende (del i dubbelrum), halvpension och alla ToppHälsas aktiviteter på schemat.
Avreseort: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn

LÄS MER OCH BOKA HÄR!