I Sverige lider 4-10 procent av laktosintolerans. Men i mataffärer kan man få intrycket av att det är betydligt fler. 2013 köpte svenska folket laktosfria produkter för 1,5 miljarder kronor, en försäljningsökning på 77 procent från 2009. Det pratas också mycket om laktosintolerans i dag och med det följer också en hel del myter. ToppHälsa slår hål på fem av dem.

Myt 1: En laktosintolerant person bör helt utesluta laktos

myter om laktosintolerans och laktosfri kost

Bild: Livsmedelsverket

Enligt Livsmedelsverket tål de flesta personer med laktosintolerans att få i sig upp till fem gram laktos per dag, vilket motsvarar ungefär ett halvt glas mjölk. Genom att utesluta höglaktosprodukter som till exempel komjölk och grädde, kan man ha kvar vanligt smör och hårdost i den vardagliga kosten.

Myt 2: Man föds med laktosintolerans

kan barn ha laktosintolerans

Foto: iStock

Det finns en typ av laktosintolerans man kan födas med, så kallad kongenital laktosintolerans, men den är väldigt ovanlig, enligt Vårdguiden. De allra flesta som är laktosintoleranta blir det i tonåren eller ännu senare.

Myt 3: Att äta laktos som intolerant är farligt

symptom på laktos och laktosintolerans

Foto: iStock

Det är inte farligt för hälsan att som laktosintolerant äta laktosprodukter. Det kan däremot medföra obehag och symptom i form av diarré, uppblåst mage och gaser. För glutenintoleranta kan däremot intag av det de är intoleranta mot göra stor skada på tarmar och skelett samt leda till infertilitet.

Läs också: Honung – hur nyttigt är det egentligen? Vår dietist svarar!

Myt 4: Man kan själv ställa diagnosen laktosintolerans

myter om laktosintolerans och symptom

Foto: iStock

Visst kan man vid magbesvär själv testa att utesluta produkter med mjölkprotein, men en säkerställd diagnos kan man inte få utan att ha undersökts av en läkare. När läkare ska ställa diagnos sker det oftast genom att patienten själv utesluter laktos i fyra veckor, därefter kan man hos läkaren göra en laktosbelastning, alltså att patienten dricker laktos. Sedan tas det blod- eller utandningsprov för att säkerställa resultatet, enligt Vårdguiden.

Myt 5: Laktosintolerans och mjölkallergi är samma sak

Bottle and glass of milk on wooden table

Foto: iStock

Allergi mot mjölkprotein är en mycket besvärande sjukdom som i värsta fall kan leda till dödsfall. Vissa symptom kan vara de samma som vid laktosintolerans, men blir med tiden värre. Mjölkproteinallergi drabbar ofta små barn men kan med åren försvinna. Enligt Livsmedelsverket drabbas 0,5 till 2,5 procent av barnen och 0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen av allergin.

Läs också: ”Dolda sjukdomen vanlig orsak till depression – så vet du om du är drabbad”

Frågor och svar om laktosintolerans:

Vad är laktosintolerans?

Personer med laktosintolerans har för lite av det enzym i slemhinnan som bryter ner mjölksocker (laktas).  Det gör att mjölksockret ej nedbrutet vandrar vidare till tjocktarmen och där bryts ned av bakterier, vilket kan skapa magbesvär.

Finns det olika sorters laktosintolerans?

Det finns tre typer av laktosintolerans:

    • Primär laktosintolerans (allra vanligast)
    • Tillfällig, sekundär, laktosintolerans
    • Medfödd laktosintolerans

Finns det mediciner?

Ja! Ska man resa någonstans eller vara i ett sammanhang där det är svårt att undvika laktosprodukter så kan man köpa tabletter eller droppar som hjälper till att bryta ner laktas.

Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa något inom kost, träning och hälsa!

THTranamedbalk2

BYLINE-Irena-Pozar