Lägger du is i ditt vin men skäms för det? Har du en dryg farbror som gärna talar om vikten av att titta på vinets tårar? ToppHälsa slår hål på fem myter som kan ha skapat både förvirring, irritation och pinsamma situationer, helt i onödan.

Myt 1 om vin: Rött vin ska drickas i rumstemperatur

Förr i tiden (när man bodde i grottor och i kalla slott) så stämde det säkert. Men idag kan ett rum vara precis hur varmt som helst. Vi dricker generellt våra röda viner flera grader för varma. Rött vin serveras bäst mellan 14-18 grader beroende på typ – ju lättare desto svalare. Testa att kyla dit röda vin lite nästa gång och känn skillnaden.

Myt 2 om vin: Vinets tårar, ben och gardiner berättar viktig information om vinet

Snurra glaset och titta på hur vinet rinner ned längs glasets sidor. Dessa ränder av vin kallas gardiner, tårar eller ben och berättar en hel del om vinets alkoholhalt, sockerinnehåll och konsistens. Eller?  Vatten är en primär komponent i vin och vatten avdunstar mycket långsammare än alkohol så när alkoholen avdunstar ökar ytspänningen av vattnet och bildar droppar som gravitationen tar kontroll över.  Det handlar alltså om en kemisk reaktion som dessutom kan påverkas av eventuella andra partiklar på glasets yta, såsom rester av diskmedel till exempel. Fortsätt gärna fascineras av tårarna men förlita dig inte på dem.

 
vin

Myt 3 om vin: Bara amatörer lägger is i vinet

I södra Frankrike är det snarare norm än undantag att man dricker rosé med isbitar i. Det kallas ”piscine” vilket betyder pool. Anledningen till att man säger att man inte ska göra det är för att vinet blandas med vattnet och förlorar sin karaktär. Men, ibland får man bedöma efter situationen. Även champagne är godare kall med is än solvarm utan.

Myt 4 om vin: Sött vin är för nybörjare 

Mångas ögon öppnas för vinets värld genom ett vin av söt eller halvtorr karaktär. Sen, ju mer man lär sig desto torrare, stramare och syrligare blir favoritvinerna. Men, det stämmer inte riktigt.  Även vinkonnässörer kan njuta av ett fint dessertvin. Många av de största och finaste vinerna i världen är söta – fransk sauternes, ungersk tokaj eller tysk riesling spätlese är några exempel.

Myt 5 om vin: Vinexperter kan allt om vin

Det är som med alla ämnesområden som man kan grotta ned sig i. Ju mer man lär sig desto mer förstår man hur lite man faktiskt vet. De verkliga experterna är de som insett att de aldrig någonsin kommer att bli experter. Förvänta dig inte att en person ska kunna svara på alla dina frågor om vin. Precis som läkare och advokater, specialiserar sig även vinproffs. De måste.

Missa inte: Bli din egen kostrådgivare med ToppHälsas kurs! Klicka på bilden för att läsa mer:

Skärmavbild 2017-06-19 kl. 15.57.04