Att vara positiv och entusiastisk är ofta lättare sagt än gjort. Men det är inte bara för att vardagen ska kännas lite lättare som man ska vara det. Nej, det är faktiskt viktigt för hälsan – på psykiskt och fysiskt.  

Att vara positiv har visat sig ha stor effekt på hjärna, hjärta och kroppen i stort. Det handlar alltså inte bara om att försöka se livet från den ljusa sidan för att vara en bra partner, förälder eller kollega. Det kan bokstavligt talat förbättra, och till och med rädda, liv.

Här är fem anledningar till att hålla uppe entusiasmen:

1. Risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke minskar

minska risk stroke entusiasm

Människor som har en positiv inställning till livet och använder sig av ett entusiastiskt språk med ord som ”tro”, ”övervinna” och ”starkare” har mindre risk att drabbas av hjärtrelaterade sjukdomar, enligt Scientific American som tagit del av en rad studier.

2. Immunförsvaret blir mer motståndskraftigt

iStock_000081779291_Medium

Även immunförsvaret mår bra av en positiv attityd. Genom den typen av känslor boostas immunförsvaret och blir därför bättre på att stå emot bakterier och virus, enligt boken Psychiomatic Medicine.

Läs också: 10 tecken på att du faktiskt har det bättre än du tror

3. Sömnen blir bättre, längre och djupare

iStock_000074921519_Medium

Vill du sova bättre? Då är det dags att börja känna tacksamhet. Det är nämligen den känslan som gör att vår sömn blir djupare, längre och över lag har bättre kvalitet. Detta enligt en studie från Manchesters Universitet.

4. Hälsan blir över lag bättre då glada människor tar bättre hand om sig själva

Woman showing heart shape gesture towards the sunset

2013 kom en studie som visade att känslan av att känna sig omhändertagen av sig själv minskade hälsoproblemen. En av anledningarna är att sådana personer ofta söker hjälp snabbare när något inte står rätt till och har en mer proaktiv inställning till hälsa.

Läs också: Må bättre med 7 enkla vanor

5. Matsmältningen blir bättre

Portrait of an african american woman eating pizza at outdoor restaurant

Genom att känna medlidande och empati för andra människor aktiveras vagus-nerven, en nerv som hjälper till att reglera våra känslor, hjärtkärlen och vår matsmältning. Forskaren Barbara Frederickson har kommit fram till att medkännandet för andra gör att samtliga dessa funktioner blir bättre.

I sin forskning kom hon fram till slutsatsen att: ”På ett sätt är våra kroppar designade för kärlek, eftersom ju mer vi älskar, desto hälsosammare blir vi.”

Tack Huffington Post för inspiration!

Missa inte ToppHälsas viktkurs! Klicka på bilden för att läsa mer:

kurs svikt