En ingefärsshot behöver inte bara innehålla ingefära, citron och honung. Recepten kan också innehålla lite extra boost i form av gurkmeja, rödbeta eller peppar, till exempel. Alla gör de gott för hälsan – stärker immunförsvaret, lugnar magen, lindrar migrän och sänker blodtrycket. Testa 5 suveräna ingefärsdrinkar, specialgjorda för ToppHälsa.

Recept på ingefärsshots blir allt mer populärt, nu gärna med tillägg som gurkmeja eller rödbeta. Kostrådgivare Lena Larje, som driver bloggen Träning 40+ har satt ihop fem recept på shots som boostar din hälsa. Lena tipsar om att det är viktigt att göra shots utan att värma ingefäran för mycket, eftersom det kan göra att man förlorar viktiga näringsämnen.

– Det är två olika ingefärsshot med citron och honung. Den ena upphettas till max 60 grader och den andra är raw food, det vill säga inte upphettad alls. Och så är det tre varianter med olika smaksättning. En grön shot med lime och mynta, en gul med gurkmeja och svartpeppar och en med rödbeta.
Lena tipsar också om vad du ska tänka på när du gör ingefärsshotsen.
– Var noga med hygienen så håller shoten bra. Tvätta och ansa ingefäran noga och förvara shoten i väl rengjorda flaskor.

Recept: 5 ingefärsshots som boostar din hälsa

Recepten räcker till två portioner i cirka två veckor. Du behöver en mixer. Häll upp den färdiga drycken på flaskor och förvara i kylskåp, den håller i 2–3 veckor. Ta en shot, cirka 30–50 ml, varje morgon. Skaka flaskan innan du serverar. Skål!

1. INGEFÄRSSHOT MED CITRON OCH HONUNG

ingefärsshot med citron och honung

Du behöver:
ca 375 g färsk ingefära
1 liter vatten
1 ½ dl honung (eller mindre, efter smak)
2 citroner, saften 

Gör så här: Skölj ingefäran noga, skala inte, utan riv grovt på rivjärn. Lägg rivet i en kastrull med vattnet. Värm under omrörning till max 60 grader. Passa noga, använd termometer. Låt dra under lock tills blandningen är max 40 grader. Blanda ner honung. Låt dra i ytterligare 2-3 tim. Pressa ur citronerna (rulla dem mot ett hårt underlag så frigörs mer saft). Häll i saften när blandningen svalnat till rums- temperatur. Sila av med en finmaskig sil och häll upp i fina flaskor.

Läs också: En shot ingefära – hur nyttigt är det egentligen? Dietisten svarar!

2. RAW FOOD-SHOT

ingefärsshot rawfood

Du behöver:
ca 400 gram färsk ingefära
2 citroner
1 liter vatten
1-3 msk honung, efter smak

Gör så här: Ingefäran behöver inte skalas, men tvätta noga. Skär bort det yttersta i ändarna och se att den ser bra ut. Skär ingefäran i mindre bitar. Mixa ordentligt med 5 dl av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och kör runt. Låt stå i mixern i ca 1 tim, kör runt 2-3 gånger för att få ut alla nyttigheter. Avsluta med en kort mixning. Häll upp massan i en finmaskig sil. Låt rinna av, pressa ut den sista vätskan med en sked. Blanda i saften från citronerna och honungen och häll upp i fina flaskor.

Läs också: 7 anledningar att äta ingefära

3. INGEFÄRS-SHOT MED LIME & MYNTA

ingefärsshot med lime

Du behöver:
ca 400 gram ingefära
4-5 lime, eller 1 citron och 2-3 lime
1 kruka (ekologisk) mynta
1 liter vatten
1-3 msk honung, efter smak

Gör så här: Följ receptet för raw food-shoten men tillsätt även mynta och använd lime i stället för citron, eller lime och citron. Klipp av all mynta, alltså blad och stjälkar, och lägg i mixern. Om du vill kan du färga shoten med lite grön hushållsfärg. En fräsch och sommarlik ingefärsshot.

Läs också: Recept på glass med ingefära

4. INGEFÄRSSHOT MED GURKMEJA & PEPPAR

ingefärsshot med gurkmeja och peppar

Du behöver:
50 gram färsk gurkmeja
ca 400 gram ingefära
2 citroner
1 liter vatten
1–3 msk honung, efter smak
Gör så här: Följ receptet till raw food-shoten men tillsätt 50 g färsk gurkmeja. Vid servering vrider du över lite svartpeppar innan du dricker shoten. Gurkmeja innehåller curcumin som är en stark antioxidant och bra mot bland annat artros. Svartpeppar innehåller piperin som bidrar till kroppens upptag av curcuminet.

 

Läs också: Grön ingefärashot med avokado, recept!

5. INGEFÄRSSHOT MED RÖDBETA

ingefärsshot med rödbeta

Du behöver:
200 gram färska rödbetor
ca 400 gram ingefära
2 citroner
1 liter vatten
1–3 msk honung, efter smak

Gör så här: Följ receptet för raw food-shoten men tillsätt 200 g färska skalade rödbetor i bitar. Rödbetor ökar din prestationsförmåga, de innehåller nämligen nitrat som gör dig uthålligare genom att minska syreförbrukningen. De ger dig också extra antioxidanter.

Läs också: Så motar ingefära förkylningar

5 skäl att shotta ingefära:

  1. Ingefära stärker ditt immunförsvar. Den innehåller en massa antioxidanter och förhindrar/lindrar förkylning.
  2. Ingefära minskar muskelvärk. Forskning från University of Georgia publicerad visar att ett dagligt tillskott av ingefära reducerade muskelvärk med 25 procent.
  3. Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen. Äter eller dricker du ingefära får du ett lägre kolesterol vilket kan förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar.
  4. Ingefära ökar förbränningen. Enligt en studie från Columbia University förbränner du 43 fler kalorier om du tillsätter en tesked ingefära i frukostjuicen (eller tar en shot).
  5. Ingefära sägs även hjälpa mot illamående, gasbildning och migrän.Obs! Du ska inte ta ingefära om du är blödarsjuk eller äter blodförtunnande medicin!

Läs också: Hur nyttigt är egentligen honung?

Sol och värme boostar också hälsan! Fyll på med energi på Kreta med oss i maj!

2020_kreta

 

TRÄNINGSRESA TILL KRETA 2020!

När: 8/15 9/16 och/eller 15/22-16/23 maj 2020
Var: Cavo Spada Deluxe & Spa, Kolymbari, Kreta
Pris: 12 998 kr (en vecka) och 21 500 kr (två veckor)
Ingår: Boende + del i dubbelrum + Flyg t/r +Transfer och mat på flyget + All inclusive + All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!