Åker ingefäran bara fram när det är dags att mota förkylningar? Tänk om! Här är sju anledningar att använda den tropiska örten alla dagar i veckan.

Vad tar du fram när maten eller drickan behöver lite extra sting? Ingefära! Full av antioxidanter, och dessutom sägs den vara anti-inflammatorisk. Använd den färsk, torkad, hel, riven eller mald – och njut av både hälsoeffekter och goda smaker.

7 skäl att rotboosta med ingefära

  1. Lindra träningsvärken Ingefära sägs hjälpa vid muskelvärk och dämpa träningsvärk. Men för att få effekt måste man äta det varje dag.
  2. Bränn fett bättre Precis som till exempel chili, ökar ingefära kroppens värmeproduktion och förbränning. Det kan öka ämnesomsättningen och göra det lättare att stå emot hungerkänslor.
  3. Minska menssmärtorna Ingefära rekommenderas ofta mot menssmärtor och jämförs med läkemedlet ibuprofen. Inte alla håller med, men bara viljan och tron på att smärtan blir mindre, kan ge resultat. Placebo har en avslappnande, och därmed ”läkande” förmåga.
  4. Lugna magen Ingefära kan hjälpa matsmältningen och då minska risken för förstoppning, gasbildning, diarré och illamående – som till exempel vid åk- och sjösjuka. Det har länge använts som huskur vid magsjuka.
  5. Mota migränen Att regelbundet äta ingefära kan motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl, ämnen som annars kan orsaka huvudvärk och migrän. Med lite tur kan det också mota det illamående som kan uppstå under ett migränanfall. Testa att tugga på en färsk bit.
  6. Peppa blodcirkulationen Ingefära sägs öka blodcirkulationen, vilket gör att du känner dig varmare. Drick gärna ingefära i te, eller bara hett vatten, så får du värme på flera sätt.
  7. Snuva snuvan Många upplever att ingefära lindrar vid en förkylning och att det hjälper till att motverka den. Det ökade blodflödet, och värmen, kan hjälpa till att mota infektioner och bryta ner gifter i kroppen. Antioxidanterna i kryddan stärker immunförsvaret och minskar risken för infektioner. Bäst är att få i sig ingefära kontinuerligt, för att förebygga förkylningar hellre än att försöka bota dem.

2 x Favoritrecept med ingefära

Päronglass med ingefära

ingefära
4 portioner Ingredienser:
  • 1 burk päron
  • 2 msk sirap, vit
  • 1 msk ingefära, riven, färsk
  • 2 dl turkisk yoghurt

TILLBEHÖR

  • 1 päron fruktmüsli

Så gör du glass med ingefära:

Häll av lagen och skär päronen i mycket tunna skivor. Bred ut skivorna på en tallrik täckt med plastfolie. Blanda sirap och ingefära. Ringla över päronskivorna. Täck över och ställ i frysen minst en timme. Lossa skivorna och lägg dem i en matberedare. Tillsätt yoghurt och mixa snabbt ihop till glass. Servera genast med päronskivor och fruktmüsli.

Grön ingefära-shot

4 små eller 2 större shottarIngredienser:
  • 1 dl mynta och persiljeblad
  • 1 dl babyspenat
  • 1 selleristjälk
  • ½ mogen avokado
  • 1 citron eller lime
  • 3 cm skalad ingefära
  • 3 dl färskpressad äppeljuice

Så gör du grön ingefära-shot:

Lägg alla gröna blad i en mixerkanna. Skär sellerin i bitar. Skala och kärna ur avokadon. Lägg fruktköttet i kannan. Pressa i citronsaft. Pressa saften ur ingefäran med en vitlökspress. Häll på äppeljuicen och mixa väl.

Testa även …

… ingefära i maten, till exempel i wok eller till fisk och skaldjur.

… att pressa ingefära och rödbetor (och kanske ett rött äpple).

… att använda torkad ingefära även i andra bakverk än pepparkakor.

Text Birgitta Westerberg

Psst! Kolla in vår populära onlinekurs:

Träna med D-Flex & Pam!

  • Hitta formen på 21 dagar – unikt program
  • Totalt 9 timmar film, där ni tränar tillsammans
  • Pepp och skratt med chefredaktör Pamela Andersson
  • Så ska du äta för att må bra, och bli stark!

NUVARANDE 7 anledningar att äta ingefära (+ recept på ingefära-shot & glass!)
NÄSTA FRÅGA TILL DIETISTEN: Varför blir jag alltid sötsugen efter maten?