Att gråta är inte bara så hemskt som det kan kännas. Ofta är det riktigt skönt efteråt, dessutom händer en hel del härliga (och konstiga) saker i kroppen. Visste du till exempel att du får en naturlig detox av att gråta?

Det finns olika sorters tårar – de som finns där för att smörja, skydda och rensa ögat. Och så de som kommer när känslorna svallar. Känslor som bottnar i allt ifrån smärta, ilska och sorg till lycka och glädje. Men har du tänkt på vad som egentligen händer när du börjar gråta? Här är sju lite konstiga (men även väldigt fina och intressanta!) saker som sker när tårarna börjar rinna.

gråta

1. Du kommer närmre andra när du gråter

När vi gråter så signalerar vi till dem som står oss närmast att vi behöver hjälp. När vi visar oss sårbara för det oss faktiskt närmare andra människor. Det här är ett av de beteenden som vi människor har haft med oss sedan långt, långt tillbaka. Något som både kan få oss att knyta an till andra och (från en mer dramatisk sida) få dem att skona oss.

2. Hjärnan skickar lugnande substanser när du gråter

När vi gråter kommer både endorfiner och smärtstillande till undsättning för att hjälpa till att lugna ögat. Dessutom skickar hjärnan ner signalsubstanser för att lugna dig – och smörjande tårar för att skydda ögat.

3. Stora delar av nervsystemet samarbetar när du gråter

När nervsystemet får nys om dina känslor så aktiveras tårkörtlar och hela tårapparaten, som ska både producera och dränera dina tårar. Samtidigt. Tårkörteln sitter mellan ögonlocket och ögongloben och när du blinkar sprider ögonlocket tårarna över ögat. Samtidigt sugs tårarna in i en kanal som går in i näsan. Det är då du börjar snörvla (och känna dig extra snygg).

4. Du får en naturlig detox av att gråta

Att gråta renar oss både psykiskt och fysiskt. Att det kan kännas betydligt bättre och lättare rent psykiskt efter ett storböl vet vi ju av erfarenhet. Men en del forskare tror också att kemikalier som samlats i kroppen vid stress till viss del kommer ut med tårar. Forskning visar också att om vi kan få hälsoproblem om vi försöker låta bli att gråta. Till exempel högt blodtryck och ökad risk för hjärtsjukdomar.

5. Du blir mindre stressad av att gråta

När vi gråter ut ett överskott av stresshormon, till exempel kortisol, blir vi självklart lugnare efteråt.

6. Barn signalerar genom att gråta

Småbarn gråter för att få sina grundbehov tillgodosedda. De gråter om de är hungriga, sömniga, smutsiga eller har det obekvämt på något sätt.

7. Du får det du behöver av att gråta (😉)

Efter ungefär 10 månaders ålder börjar vi gråta för att manipulera snarare än att signalera exempelvis hunger eller sömnbrist. Detta är något som en del slutar med efter ett tag, medan andra gör det till en konst och fortsätter med det långt in i sina liv. (Självklart fortsätter vi även att gråta av andra anledningar).

Tack HelloGiggles för inspirationen!

Vill du läsa mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa det senaste inom kost, träning och hälsa!