Du har säkert hört många olika bud vad gäller när, vad och hur ska du äta för att hålla formen? Här är 7 vanliga påståenden om mat och träning – vi reder ut vilka som är myter och vilka som faktiskt stämmer. 

”Sportdryck under passet ger mig mer ork och bättre resultat.”

FALSKT!

Du ska träna väldigt hårt och längre än en timme för att behöva mer än vatten under ett pass. Många sportdrycker innehåller mer kolhydrater än du gör av med. För mycket socker kan påverka träningen negativt och ge problem med magen. Vill du dricka sportdryck så ska den innehålla max 80 g kolhydrater per liter, eftersom kroppen inte kan ta upp mer än cirka 30–80 g per liter. Drick hellre mycket vatten under dagen.

sportdryck

”Jag behöver extra protein när jag tränar.”

SANT och FALSKT!

Tränar du väldigt mycket så är det bra med extra protein, bland annat för att det hjälper till att bygga muskler. Men vid ”normal” träningsmängd räcker det att du äter varierat och bra, inte minst eftersom det framför allt är kolhydrater och fett som är de främsta energikällorna vid träning.

”Om jag äter för lite kolhydrater så presterar jag sämre.”

SANT!

Kolhydrater är kroppens främsta bränsle, och är du tom på det så orkar du inte med hårda pass. Däremot ska du undvika snabba kolhydrater som vitt bröd och socker. Av det stiger blodsockret snabbt, men dippar ganska snart. Jämför med sötsuget som ofta kommer på eftermiddagarna – en bulle gör dig pigg, men sedan somnar du i alla fall på bussen hem ..? Ät gärna något med lågt GI till lunch om du ska träna på kvällen, och kanske grovt bröd till mellanmål senare.

”Jag måste äta precis före träningen för att orka.”

FALSKT!

Ät ett mellanmål 1–2 timmar före träningen. Äter du direkt inpå  blir kroppen upptagen med matsmältningen och du får ut mindre av passet, mår kanske dåligt och får håll. Men det är heller inte bra att vara helt tom på kraft, då orkar du absolut ingenting och har inga energi-depåer att ta av. 

äta nyttigt knep

”Jag bör äta inom en halvtimme efter träningen.”

SANT!

Kroppen är i nedbrytningsläge efter ett hårt träningspass och det optimala är att du äter så snart du kan för att maxa muskeluppbyggnaden. Fettförbränningen tar fart när du har tränat, men om kroppen inte känner att du fyller på med näring så håller den hellre igen, än tar av fettet som behövs vid ”dåliga tider”. Ta en banan eller yoghurt och ät en måltid så snart du kan.

”Jag bränner mycket fett om jag tränar före frukost.”

SANT & FALSKT!

Om du har ätit bra kvällen innan så har du energi i muskulaturen för ett träningspass, eftersom du inte har varit aktiv under natten (troligtvis …). Levern har dock inte mycket glukos kvar, vilket ger lite dåligt med energi till hjärnan. Det, plus att magen är tom, kan göra dig trött. Ät något proteinrikt, som keso med lite frukt eller ett ägg, så orkar du mer. Träning på morgonen fungerar också väldigt individuellt.

”Jag får starka ben av mjölk.”

FALSKT!

Goda levnadsvanor krävs för att få ett starkt skelett – inte bara mjölk! Mellan- och lättmjölk är dock en bra D-vitaminkälla. Det är inte bara ett vitamin, man tror att det fungerar som ett hormon och kan minska risken för ett flertal sjukdomar. Du får det också från alternativa produkter som havre, soja, risdryck, kantareller, fisk och ägg. Kalcium finns bland annat i fullkornsprodukter, baljväxter, nötter, frön och gröna bladgrönsaker.

Av Birgitta Westerberg, faktagranskat av Susanne Gustafsson, leg dietist.


träningsresa bad gastein 2020

VANDRINGSRESA TILL BAD GASTEIN, ÖSTERRIKE!

När: 5-9 & 5-12 september 2020
Var: Ski Lodge Reineke, Bad Gastein i Österrike
Pris: 13 395 kr (5 dgr) alt 13 995 (7 dgr) 11 495 kr utan flyg (Enkelrumstillägg 1 000 kr, begränsat antal)

Allt detta ingår:
– Flyg tur & retur
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension
– Transfer och mat på flyget
– Guidad vandring, yoga, med mera

Begränsat antal platser!

LÄS MER OCH BOKA HÄR!