I annonssamarbete med AXA

Att frukost är dagens viktigaste mål får man ofta höra, men varför är det viktigt att äta frukost? Vi listar några saker som faktiskt händer med kroppen om man skippar sitt morgonmål.

Man är inte hungrig förrän nio när man är på jobbet eller har alltid ett stressmaraton hemma på morgonen. Känns det igen? Att skippa frukosten påverkar dig mer än du tror, och här nedan kommer några bieffekter. Efteråt har du säkert förstått hur viktigt dagens första mål är, så vi bjuder på ett gott frukostrecept med Axas granola med smak av hallon och kanel. Mums!

1. Din blodsockernivå påverkas

Axa_hangry_3000

”Hangry” är inte en myt!

Om du inte äter frukost sänks din blodsockernivå, vilket gör att ditt humör kan påverkas. Du kan bli så kallad ”hangry”, alltså hungrig och arg på samma gång. Ingen trevlig kombo för varken dig eller de runtomkring dig.

2. Ditt immunförsvar blir sämre

För att kroppens immunförsvar ska fortsätta fungera bra behöver det frukost. Perioder av fasta, som när man skippar frukost, gör att cellerna kan ta skada. Man behöver äta regelbundet för att kroppen ska kunna behålla ett hälsosamt antal immunceller, som kämpar mot infektioner och förbättrar försvarscellernas (T-celler) förmåga.

Axa_granolagrupp

Vilken blir din frukostfavorit? Axas granola Simply Great finns i smakerna Hallon & kanel, Blåbär, dadlar & kardemumma, Hasselnöt & cashew, Jordgubbar & svarta vinbär samt Kakao, mandel och blåbär. Alla utan tillsatt socker så klart!

3. Huvudvärk och yrsel kan uppstå

Axa_headache_3000

Om du inte äter frukost säger kroppen till.

När kroppen inte får tillräckligt med bränsle, så som glukos, till hjärnan leder det till att hjärncellerna fungerar sämre. Det kan påverka hjärnans kognitiva förmåga samt minne, och är också därför som du kanske upplever huvudvärk och yrsel när du inte ätit på längre. Det är kroppens sätt att säga till att du måste fylla på med bränsle.

4. Mensen kan påverkas

Axa_date_3000

En skippad frukost kan påverka mer än du kanske tror – även mensen.

Forskare har kommit fram till att kvinnor som konsekvent skippar frukost har mer oregelbunden mens, samt upplever värre mensvärk. Så om du vill kunna lita på när din mens dyker upp varje månad, samt slippa få kramper och andra jobbiga symtom, kan det vara bra att äta på morgonen.

Fördelar med havre!
5 anledningar varför havre är ett bra val till frukost

  • Havregryn är alltid 100% fullkorn.
  • Har ett rikt fiberinnehåll.
  • Innehåller betaglukan, en löslig fiber som är blodsockerreglerande.
  • Är en bra vegetabilisk proteinkälla med hög proteinkvalitet.
  • Har ett rikt innehåll av vitamin B1, järn, magnesium och antioxidanten zink.

5. Risk för olika sjukdomar ökar

Risken att drabbas av typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar ökar om man struntar i att äta frukost, har flera studier visat.

6. Du blir hungrigare och är mer trolig att överäta

Axa_bakelser_3000

Det är lättare att falla för söta frestelser under dagen om du inte ätit frukost.

När du inte äter frukost signalerar din mage till hjärnan att den är tom, och du börjar uppleva hunger. Ju längre du väntar med att äta, desto hungrigare blir du. Om du skippat frukost är du mer trolig att välja onyttiga mellanmål för att dämpa hungern, samt att äta mer än du behöver. Detta kan över tid leda till viktuppgång.

7. Dålig andedräkt blir värre

Det är nog ingen som vaknar upp och doftar rosor i munnen, men din dåliga andedräkt kommer bara bli värre om du inte äter någon frukost. Det beror på att det inte finns något som kan neutralisera andedräkten om du inte äter något först.

Axa_recept_3000

En god acaibowl håller dig mätt och belåten fram till lunch!

Recept: Acaibowl med granola, banan och bär

2 port.

Ingredienser:

  • 4 msk acaipulver
  • 1,5 bananer
  • 3 dl fryst hallon- och blåbärsmix
  • 3 dl kokosmjölk

Topping:

Gör så här:
Blanda alla ingredienser för acaien i en mixer. Häll upp i två skålar och lägg på toppingen.