Känner du dig trött, får lätt huvudvärk och blir oftare sjuk? Då kan det faktiskt bero på vätskebrist. Här är 7 vanliga symptom på att du får i dig för lite vatten!

1. Huvudvärk är ett vanligt symptom på vätskebrist

vätskebrist kan ge symptom som huvudvärk

Har du inte druckit tillräckligt med vatten så kan det resultera i huvudvärk. Men istället för att äta huvudvärkstabletter direkt så kan det vara en god idé att dricka ett stort glas vatten då huvudvärken troligtvis beror på vätskebrist. Ofta räcker det för att spänningarna ska släppa.

LÄS OCKSÅ: Så kan du bli kvitt huvudvärken på 2 minuter – här är hyllade metoden

2. Förstoppning

förstoppning kan vara symptom på vätskebrist

Förstoppning beror ofta på att man dricker för lite och äter mat som innehåller för lite fibrer. När du dricker mycket vatten så hjälper du även kroppen att ta upp fibrerna i maten på ett bättre sätt. Du förenklar matsmältningen och undviker att drabbas av ont i magen och förstoppning.

LÄS OCKSÅ: Bli kvitt din IBS-mage (här är maten du ska äta – och maten du ska undvika)

3. Torra ögon

torra ögon kan vara symptom på vätskebrist

Har du inte druckit tillräckligt med vatten så kan det faktiskt påverka dina tårkanaler och torka ut dem. Lider du av vätskebrist kan det leda till torra och rödsprängda ögon – något som kan orsaka visst obehag, särskilt om du även bär linser.

4. Vätskebrist kan ge ökad aptit och hunger

vätskebrist kan ge symptom på hunger

Ibland kan kroppen signalera en sak men faktiskt mena en helt annan. Visste du till exempel att dina hungerskänslor kan bero på att du dricker för lite vatten? Därför är det en bra måttstock att dricka ett glas vatten varje gång du känner dig hungrig.

LÄS OCKSÅ: 8 matfällor som gör att du äter mer (än du egentligen behöver!)

 

5. Ditt humör kan påverkas

ditt humör kan vara symptom på att du dricker för lite vatten

Känner du dig trött, arga och känslig kan det faktiskt bero på att du druckit för lite vatten. Vätskebrist kan nämligen vara orsaken till ditt plötsligt dåliga humör.

 

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så blir du frisk snabbt – läkaren & naturläkarens bästa råd

6. För lite vatten kan ge torr hy

torr hy kan vara symptom på vattenbrist

Det kan ligga flera orsaker bakom din torra och fnasiga hy, så som yttre faktorer som vind, kyla eller alldeles för stark tvål, men det kan även bero på att du dricker för lite. Huden är kroppens största organ och behöver fukt inifrån och är du torr i hyn kan det faktiskt betyda att det är dags att börja fylla på med vatten.

Men hur mycket vatten behöver man dricka då?

Kroppen signalerar när det är dags att fylla på med vätska, och man ska helt enkelt dricka när man är törstig. Enligt Mats Rundgren, universitetslektor och forskare vid Karolinska Institutet behöver vi dricka mellan en och en halv till två liter per dygn.

– Men vissa dygn behöver du upp till fyra liter för att du har jobbat i varm miljö, eller av andra orsaker. Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen. Om du kissar några gånger per dag och urinen är ljusgul, ja då dricker du lagom mycket.

 


Kägga-Herrgård---NYY

YOGARETREAT TILL MYSIGA KRÄGGA HERRGÅRD 2020!

När: 14-15 november 2020
Var: Krägga Herrgård
Pris: 3 990 kr/person (enkelrumstillägg 400 kr)
Allt detta ingår:
– Ankomstfika med smörgås, lunchbuffé, energifika, middagsbuffé, övernattning med frukost, hälsofika & lunchbuffé
– Fullspäckat yogaprogram med olika pass som passar alla
– Meditationer
– Föreläsning
– Fri entré till Krägga Sjöspa

LÄS MER OCH BOKA HÄR!