Löpning! Underbart. Det finns såå många anledningar att springa. Utöver att det är en effektiv och härlig träningsform. Här listar vi några av dem.

1. Löpning gör dig gladare


Oavsett vilket humör du är på innan du ger dig ut i löparspåret kommer löpningen få dig att må bättre! Du kommer troligtvis att känna hur stressen rinner av och hur negativa tankar minskar efter en runda i skogen! Enligt en studie publicerad i Medicine & science kan ett enda träningspass på 30 minuter dessutom lyfta humöret på personer som lider av depression. En joggingtur kan även lindra ångest. 

2. Löpning är lättillgänglig


Få träningsformer är så lättillgängliga som löpning! När du ska springa behöver du inte anpassa springturen efter öppettider, dyra medlemskap eller avancerad utrustning. Det enda som behövs är ett par bra löpardojor (och möjligtvis en vattenflaska om du springer långt). Så släng på dig dojorna, fyll flaskan och ge dig ut nu!

löpning

3. Löpning kan ge dig ”runners high”


Runners high, eller “andra andningen”, är det där härliga ruset som går genom kroppen ibland när du springer. (Obs, har du inte känt det ännu så har du verkligen något att se fram emot!) Kroppens eget lyckohormon blir en naturlig belöning av ett löppass. Du får en känsla av att vara “hög på livet”, utan några bieffekter. (Mer än kanske ett extremt springsug.)

4. Löpning gör dig starkare

Löpning gör dina ben starka, snabba och slimmade och springer du mycket och på rätt sätt kan det hjälpa dig att jobba på den där starka magen. Du bränner fett medan du springer och bygger muskler på samma gång.

5. Löpning ger extra kaloriförbrukning

Av uppvärmning, 30 minuter löpning och stretching (totalt 45 minuter jobb) kommer din metabolism att boostas över de nästkommande 14 timmarna! Under dessa 14 timmar kommer din kropp att bränna ungefär 190 kalorier extra i så kallad “efterbränning”.

löpning

6. Löpning ger dig D-vitamin

På sommaren kan du passa på att slå två flugor i en smäll: checka av träningspasset och få din dagliga dos av D-vitamin! Ditt immunförsvar, ditt skelett och din hud kommer att tacka dig, eftersom allt det här boostas av D-vitaminet.

7. Löpning kan ge dig bättre självkänsla

Löpning kan hjälpa dig både fysiskt och mentalt. Självkänslan kommer öka i takt med att din löpning utvecklas. Eftersom att sätta mål som du sedan uppnår ger dig en känsla av prestation och gör dig mentalt stark. Löpningen kommer att få dig att må bra från insidan och ut.

löpning

8. Löpning förlänger livet

Det är vetenskapligt bevisat att löpning förebygger depression, stress och risk för diabetes. Många studier tyder på att löpning ger ett längre liv. Men du kommer inte bara få fler år av träningen, du kommer få ett liv med högre kvalitet. Plussa på en hälsosam kost och lite styrketräning så har du ett vinnande koncept för ett långt och friskt liv!

Text Beatrice Lindfors

Psst! Lär dig löpteknik från grunden, spring i härliga miljöer och tanka inspiration och energi på någon av ToppHälsas träningsresor! Eller följ med för att träna och vandra i magiska Kappadokien:

Kappadokien

NYHET! TRÄNINGSRESA TILL KAPPADOKIEN!

När: 17-21 april 2019
Var: Dilek Kaya Hotel, Kappadokien, Turkiet
Pris: 11 998 kr
Ingår: Flyg, mat på flyget, transfer, boende (del i dubbelrum), helpension, alla ToppHälsas aktiviteter på schemat.
Avreseort: Stockholm & Köpenhamn