Dricker du mycket lightläsk? Visste du att lightläsk både kan skada dina tänder och påverka din vikt och hälsa negativt? Här listar vi åtta anledningar som kanske får dig att tänka till en gång extra när du är på väg mot läskkylen.

lightläsk2

1. Lightläsk förvirrar kroppen

Konstgjorda sötningsmedel har en mer intensiv söt smak än vanligt socker. Med tiden riskerar du att tråka ut dina sinnen med naturliga livsmedel som frukt, eftersom de inte har en lika intensiv smak som lightläsk. Kroppen ställer in sig på att saker ska smaka sötare helt enkelt. Konstgjorda sötningsmedel utlöser även insulin, som skickar din kropp till fettlagringsläge som kan leda till att du går upp i vikt.

2. Lightläsk kan leda till viktökning istället för viktminskning

Även om lightläsk är så gott som kalorifritt så kommer det inte nödvändigtvis att hjälpa dig att gå ner i vikt. Forskare från University of Texas upptäckte att under loppet av ungefär ett decennium hade midjemåtten ökat med 70 procent hos dem som drack lightläsk jämfört med de som inte drack det. En av orsakerna, utöver insulinet som utsöndras, kan vara psykisk; när du vet att du inte konsumerar några flytande kalorier kan det vara lättare att motivera en dubbel ostburgare eller en extra bit pizza i samband med lightläsk.

3. Lightläsk har ett samband med typ 2-diabetes

Enligt en studie gjord på University of Minnesota löper lightläskdrickare 36 procents ökad risk att drabbas av typ 2-diabetes, och detta från att dricka en lightläsk om dagen. Lightläskdrickare löper även större risk att drabbas av högt blodtryck, förhöjda glukosnivåer, höga kolesterolvärden och stora midjemått. Stora midjemått är känt att orsaka bland annat hjärtsjukdomar, stroke och diabetes.

4. Lightläsk har inget näringsvärde

lightläsk

När du dricker lightläsk får du inte i dig några kalorier; vilket du kanske tycker är bra, dock får du inte i dig något annat positivt heller. Den bästa kalorifria drycken är fortfarande vatten. Vatten är nämligen viktigt för många av våra kroppsliga processer, så att ersätta vatten med lightläsk är inte det bästa. Om du är sugen på kolsyrat kanske du kan dricka mineralvatten smaksatt med till exempel citron eller lime istället?

lightläsk farligt

5. Aspartam är farligt för vissa

Det konstgjorda sötningsmedlet aspartam som finns i en del lightläsker är farligt för personer med sjukdomen PKU men inte för en frisk person. Dock bidrar aspartam med varken energi eller näring, den enda anledningen till att aspartam används i lightdrycker är för smakens skull.

6. Lightläsk är dåligt för tänderna

En överdriven konsumtion av lightläsk kan förstöra ditt leende. Det som riskerar att förstöra dina tänder är citronsyran som finns i lightläsk. Citronsyra förstör tandemaljen över tiden.

7. Lightläsk kan göra dig deppig

Enligt en studie gjord på American Academy of Neurology löper den som dricker fyra eller fler burkar med läsk dagligen en 30 procent ökad risk för depression.

8. Lightläsk är skadligt för hjärtat

Bara en lightläsk om dagen kan öka risken för stroke eller hjärtinfarkt. Enligt forskare från University of Miami och Columbia University visade det sig att dem som drack lightläsk var 43 procent mer benägna att drabbas av en hjärt- och kärlsjukdom.

Psst! Häng med oss till Playitas på träningsresa!

playitas_2019

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS

När: 4-11 nov och 11-18 nov 2019
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 998 kr (en vecka) 19 448 kr (två veckor)
Ingår: Flyg, mat på flyget, transfer, boende (del i dubbelrum), halvpension och alla ToppHälsas aktiviteter på schemat.
Avreseort: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn

LÄS MER OCH BOKA HÄR!