Svårt att välja mellan att åka utför eller på längden? Goda nyheter – du behöver inte välja antingen eller, här är åtta skidorter som erbjuder både skön utförsåkning och härliga längdspår!

1 Åk långt på längden och friåk utför i Ramundberget, Bruksvallarna, Härjedalen

VAD: Det är nästan 60 år sedan den första liften öppnade, och ändå är anläggningen inte förvuxen – du har allt på gångavstånd. Längdåkningen är av högsta klass med magnifik utsikt, och den alpina åkningen erbjuder mycket att välja mellan.

FÖR VEM: Alla som inte vill bestämma sig för ett åksätt. Och för den som vill testa teknikträning med proffsiga instruktörer. Med ett kombipaket hyr du alpin utrustning och får halva priset på längdpaketet.

LIFTAR & NERFARTER: 10 liftar, 42 nerfarter. Fyra friåkningsområden, tre parker och två barnområden.

LÄNGDSPÅR: Världens längsta längdåkningssystem: 300 km preparerade spår för både klassiskt och skejt. 450 km markerade leder för turskidåkning.

skidorter

2 Få sköna naturaktiviteter och känn lugnet i Tänndalen, Funäsdalen, Härjedalen

VAD: Här ligger fokus verkligen på naturaktiviteter, inte minst tack vare Funäsfjällens 60 fjälltoppar på 1 000 m ö h och otaliga lockande leder. Trendiga nattklubbar lyser med sin frånvaro, men du hittar allt du behöver för en lyckad vistelse.

FÖR VEM: Alla som längtar efter friluftsliv, natur, lugn och en lång skidsäsong.

LIFTAR & NERFARTER: 12 liftar och 53 nerfarter i fyra dalstationer. Du kan börja i Svansjön och åka drygt 3 km bort till Hamra, med stopp för lunch på vägen.

LÄNGDSPÅR: Även härifrån åker du i världens längsta sammanhängande längdspårsystem, i både dal och fjäll. Du kan ta det lugnt eller jobba hårt i långa sega uppförsbackar. Eller varför inte anlita en personlig tränare som hjälper dig att utvecklas?

3 Få variation och bra spår i Vemdalen, Härjedalen

VAD: Tre skidområden, många backar med rejäla fallhöjder i Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna.

FÖR VEM: Den som har lätt att tröttna på ensidig åkning och vill ha stor variation får sitt lystmäte i de olika skidområdena. Också för den som åker på längden finns det mycket att välja mellan.

LIFTAR & NERFARTER: 35 liftar, sex stycken 6-stols expressliftar. 58 pister.

LÄNGDSPÅR: Totalt 50 km maskinpreparerade spår för både skating och klassisk stil. Från 2 till 8 km långa. Storhogna är ett Vasaloppscenter där du hittar riktigt bra spår och bra tränare för dig som vill toppa formen.

skidåkning

4 Välj bland stort utbud i lilla Kittelfjäll, Vilhelmina, Västerbotten

VAD: Ett mindre område som ändå har raviner, skog, kalfjäll, korridorer, drop, hopp och lutningar för alla smaker. En skidort känd och populär för sin offpist och heliski, men också för snälla backar och ett fint område för de små.

FÖR VEM: Både den som fokuserar på att träna i tuffa områden, för nybörjare och för den som bara vill göra mysiga utflykter. Passar barnfamiljer.

LIFTAR & NERFARTER: 4 liftar, varav 2 långa släp-, en kortare knapp- och en barnlift. 42 nerfarter, varav 37 offpist.

LÄNGDSPÅR: Två slingor som börjar med en trappstegsstigning, den ena är 3 km i kuperad skogsterräng och den andra 5 km på flackare myrmark, båda passar för skate och klassisk åkning. Dessutom finns ett fjällspår för klassisk åkning på 10 km.

5 Åkning med extra allt får du i Åre by, Jämtland

VAD: Åre omfattar orterna Åre by, Duved, Åre Björnen och Ullådalen, vilket gör att ”utförsåkningens Mecka” inte bara har ett stort nöjesutbud, utan också fin längdåkning som passar alla nivåer.

FÖR VEM: Tidigare har Åre kanske framför allt besökts av proffsiga jetsettare som gillar after ski, och gärna bor snyggt. Nu finns här något även för nybörjare, även om prisnivån fortfarande ligger på lite högre höjder.

LIFTAR & NERFARTER: 20 liftar, 47 nerfarter i Åre by (ca 110 stycken, Duved och Björnen inräknade).

LÄNGDSPÅR: Duved, 5 spår, 2,2-15 km. Ullådalen, 2 spår, 2,5 och 5 km. Björnen, 6 spår, 1-15 km.

skidåkning

6 Utvecklas och gör framsteg i ldrefjäll, Älvdalen

VAD: Glid fram på längdskidor i ett avkopplande tempo, eller kör ett tufft träningspass i utmanande motionsspår. En kryssled tar dig ut på fjället och till de fina längdspåren som har olika svårighetsgrader. Testa Dalarnas brantaste backe som är 2,8 km lång i 46 procents lutning.

FÖR VEM: Det finns allra flest backar för nybörjaren och den som vill utvecklas kan ta en längdlektion. Men området har också svarta pister för den som kör avancerat.

LIFTAR & NERFARTER: 26 liftar och 40 nedfarter.

LÄNGDSPÅR: 82 kilometer preparerade spår i varierande terräng, varav 30 km är elbelysta.

7 Ta vägen till Vasaloppsvinst i Kläppen, Sälen

VAD: Sveriges sjätte största anläggning med högt rankad utförsåkning. Varierade längdspår som i flera fall går i varandra, för den som har svårt att välja.

FÖR VEM: Många Vasaloppsåkare kommer hit och tränar. Korta liftköer gör att man hinner åka mycket.

LIFTAR & NERFARTER: 14 liftar och 37 pister. Bra läge, lågt nog för att minska risken för dimma, och omgivande skog fungerar som vindskydd.

LÄNGDSPÅR: Myrspåret 6 och 8 km går genom skog och myrmark. Toppspåret, 7 km, är områdets vackraste. 5 km långa Trånggravsspåret kan åkas nerifrån och upp eller tvärtom. Älvspåret, 13 km, börjar plant för att senare bli kuperat.

skidåkning

8 Börja på Kungsleden i Hemavan Tärnaby, Västerbotten

VAD: En skidort som får bra betyg på det mesta: längdoch utförsåkning, boende och bemötande. Inget för partyälskare, dock. Friåkningsparadiset Kobåset klassas av många som Sveriges bästa friåkningsområde.

FÖR VEM: Entusiaster som tycker att det är kul att åka som skidstjärnorna i till exempel Anjabacken och Ingemarbacken. Fin fjällmiljö och bra åkning för offpist-, snowboard-, telemark-, heliski- och utförsåkare.

LIFTAR & NERFARTER: Hemavan har 10 liftar, bland annat nya, efterlängtade Hemavan Gondol, 30 nedfarter, 3 barnområden, 2 snowparker och en skicross-arena. Tärnaby har 5 liftar och 15 nerfarter.

LÄNGDSPÅR: 40 km preparerade spår, varav 10 är elbelysta. Ett nästan obegränsat antal vinterleder, exempelvis vackra Kobåset som passar för skate, klassiskt och turåkning. Kungsleden har sin officiella startpunkt i Hemavan (och sträcker sig till Abisko).

Skidproffsens favoritskidorter i Sverige:

MAGDALENA FORSBERG, 50 år, Bergeforsen. Flerfaldig världsmästare i skidskytte: – Min favorit är Åre: Där finns allt, och det är nära till Björnen, Ullådalen och Duved. Ramundberget har också både och med fina spår utanför husknuten. Att man inte behöver bil är en stor fördel. Skidlandslaget är ofta där och tränar. Vemdalen, Klövsjö, Bruksvallarna, Vålådalen … jag skulle kunna säga många bra skidorter. Och att man ska åka tidigt på säsongen och sedan på skaren i april, när alla andra börjar längta efter våren. Då är åkningen fantastisk!

 

JOHAN OLSSON, 37 år, Sundsvall. F d världs- och olympisk mästare i längdskidor. – För mig är Bruksvallarna given etta. Där finns egentligen allt. Längst spårsystem med fantastisk variation och kvalité på terrängen för alla, från nybörjare till världselit. Bäst spårpreparering och skidåkning i både fjäll- och skogsterräng. Själv tycker jag att tjusningen är att man kan ta sig långt ut i naturen på ett tyst och relativt enkelt sätt. Stillheten och avsaknaden av biltrafik gör ju faktiskt även skidåkningen till en ganska social sport som man kan ägna sig åt tillsammans.

Text Birgitta Westerberg

Psst! Åker du helst på längden? Häng med på kurs!

Topphalsa.se_header

SKIDHELG I TÄLLBERG 2020

När: 14-16 februari 2020
Var: Villa Långbers i Tällberg
Pris: 4 395 inkl moms. Enkelrumstillägg tillkommer på 300 kr

Allt detta ingår:
– Boende del i dubbelrum
– Frukost, lunch, mellanmål & middag
– Alla aktiviter i programmet

LÄS MER OCH BOKA HÄR!