I lagom mängder har även vin sina hälsofördelar, som att man kan få bättre minne till exempel (ja, faktiskt!). Vi har listat 8 fördelar med vin du troligtvis inte visste om.

Fördelarna som tas upp i denna artikel hänvisar till en måttlig vinkonsumtion.

1. Vin gör dig gladare

Vi vet ju alla att vin kan verka avslappnande och göra oss glada men visste du att det även har visat sig kunna motverka nedstämdhet även på längre sikt? En spansk studie har kommit fram till att personer som dricker mellan två och sju glas vin i veckan löper mindre risk att drabbas av depression. Testpersonernas olika livsstilar vägdes in utan att resultatet förändrades.

Hela studien heter Alcohol intake, wine consumption and the development of depression och har tagits fram av BMC Medicine.

2. Vin kan göra att du får friskare tänder

Vinets syra kan vara skadlig för emaljen på dina tänder och rött vin, liksom kaffe och choklad kan leda till missfärgningar.  Men, vin kan ävenförbättra tandhälsan. Ämnet resveratrol är inte bara bra för huden utan har även en antibakteriell funktion i munnen och skyddar tänderna från skadliga bakterier.

Det här bekräftas av en studie som genomförts av Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación på Campus de Cantoblanco i Madrid i samarbete med  Center of Dental Medicine på Zürich Universitet. Studien heter Red Wine and Oenological Extracts Display Antimicrobial Effects in an Oral Bacteria Biofilm Model.

3. Rött vin kan förbättra ditt minne

I blå druvor finns den aktiva komponenten resveratrol, som sägs förbättra korttidsminnet. Forskning har visat att personer som intagit ämnet får betydligt lättare att komma ihåg ord. Dessutom ökade prestandan i den del av hjärnan som styr minnet, inlärning gynnades och känslor ökade.

Studien utfördes av Texas A&M University och heter Compound found in grapes, red wine may help prevent memory loss.

nyttigaste druvorna för vin

4. Vin kan ge bättre immunförsvar

Vin – i synnerhet rött vin – kan förbättra immunförsvaret. Det visar en studie som följde 4000 personers dryckesvanor i ett år och kom fram till att de som drack vin löpte lägre risk att drabbas av förkylningar jämfört med de som drack öl och sprit samt de som inte drack alls. Rött vin är rikt på antioxidanter och det är därför som forskarna tror att det hjälper till att minska inflammationsrisken i kroppen och förbättra immunförsvaret.

Studien kommer från Universiy of Texas at Austin och presenteras här av UT News.

5. Vin kan reglera din blodsockernivå

Polyfenol är en antioxidant som interagerar med cellerna som påverkar kroppens fettlagring och reglerar blodsockret.  Det har visat sig att mängden polyfenol i ett glas rött vin kan hjälpa kroppen att reglera blodsockret och på så sätt jämna ut blodsockerkurvan.

En utförlig studie som styrker detta går under namnet Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease och är utförd av Universitetet i Allahabad i Indien.

6. Vin kan minska risken för leversjukdom

Måttligt vindrickande kan minska förekomsten av icke-alkoholorsakad fettleversjukdom (NAFLD), vilken är den vanligaste leversjukdomen i västvärlden. Med måttligt vindrickande menas cirka ett glas om dagen. Alkoholkonsumtion är ju annars vida känt för att vara skadlig för just levern.

Forskningscentret vid UC San Diego School of Medicine var de som först kom fram till det här häpnadsväckande resultatet.

stillasittande kan åldra dig med upp till åtta år

7. Även vitt vin kan vara bra för hjärtat

Även vitt vin – i måttlig mängd – kan vara bra för hjärtat. Trots avsaknaden av resveratrol innehåller vitt vin ämnen som tyrosol och hydroxytyrosol. Dessa ämnen har visat sig göra vitt vin lika bra för hjärthälsan som rött.

Det här visar en tjeckisk studie från 2014 vid namn In Vino Veritas – Randomized trial comparing long-term effects of red and white wines on markers of atherosclerosis and oxidative stress, publicerad av Europea Society of Cardiology.

8. Rött vin kan hjälpa mot acne

Resveratrol som finns i rött vin har visat sig hämmande mot tillväxten av bakterier som orsakar akne. Forskning inom området har visat att krämer som innehåller resveratrol inte alls har samma effekt som när det aktiveras inifrån. Det är alltså mer effektivt att dricka vin, äta frukt och grönsaker än att smörja det på utsidan.

Studien kommer från den dermatologiska och medicinska avdelningen på University of California i Los Angeles  och heter Resveratrol Demonstrates Antimicrobial Effects Against Propionibacterium acnes In Vitro.

 

Som med allt vi stoppar i oss är måttlighet nyckeln. Forskarna menar att vi ej bör dricka mer än 1 till 2 glas vin om dagen för att kunna tillgodose oss dess hälsofördelar.

 

Psst.. Missa inte att prenumerera på ToppHälsa! Just nu får du denna pangdeal för endast 149 kr – klicka på bilden nedan för att komma till erbjudandet!

Skärmavbild 2017-04-28 kl. 12.45.05