Här är de hetaste träningstrenderna 2017 (vi är så taggade!)

Vad är egentligen den hetaste träningen på gymmen just nu? Vi har spanat på allt från gymkedjor till trendsättarstäder. Här är passen för dig som vill hänga med! Träningstrender träna ben och rumpa

1 Träning ska ge starka ben och pumpad rumpa

Efter år med fokus på coreträning kommer nu fler och fler pass som fokuserar helt och hållet på ben och rumpa. I New York finns redan hela gymkedjor som helt fokuserar på rumpträning, till exempel gymkedjan Equinox. Passen har talande namn som till exempel ”Best butt ever”. Här i Sverige har gymkedjan Sats satt in pass som ”Bootylicious” och ”Leg day” på schemat. Gymkedjan Nordic Wellness erbjuder hemmaträning för rumpan i webb-passet ”Booty Move”.

Här hittar du effektiva rumpövningar!

2 Kettlebells – alla ska lära sig svinga på rätt sätt

Har du inte börjat svingat kettlebells ännu så är det hög tid att börja nu. På Friskis & svettis kan du till exempel prova på nyheterna ”Kettlebell Strong” och ”Kettlebell Move”. I det första passet ligger fokus på tung styrketräning och stabiliserande, uthålliga och asymmetriska övningar. I det senare passet tränar du framför allt rörlighet, stabilitet och flexibilitet.

Bli grym på kettlebell med den här övningen.

kettlebell träning

I år bara måste du lära dig att svinga en kettlebell!

3 Nu ska vi träna i virtual reality

Passet ”The Trip” från Les Mills är inte nytt för i år men däremot är det hetare än någonsin. På det virtuella spinningpasset cyklar du framför en stor skärm, backe upp och backe ner – genom olika digitala världar. Hela tiden guidad av en peppande instruktör. Virtual reality-träning i alla möjliga olika former är på framfart och redan stort i bland annat trendsättande städer som New York, Los Angeles och London.

4 Djurisk träning – alla vill krypa och kräla

Att krypa är den nya plankan – så plocka fram barnet i dig och ta dig ner på golvet. Passet ”Move!” på Sats har funnits ett tag men är i år hetare än någonsin. I passet får du både krypa, kräla och balansera. Helt rätt i den djuriska trenden som fortsätter växa. Vi går på huk som ankor, lufsar fram på alla fyra som björnar, krälar som ödlor… ”Crawling” är den senaste trenden i USA och Storbritannien där folk nu kravlar runt på gymgolv så fort tillfälle ges.

träningstrend

I år får vi se folk kräla och krypa på gymgolven.

5 Gymmen erbjuder fler pass att dansa loss till

Att stå vid en balettstång och träna hårt har blivit så populärt på senare tid att det nu poppar upp nya koncept och pass hela tiden. I Sats nya ”Barre Toning” tränar du ben, rumpa, mage och armar vid stången, med hjälp av ett par hantlar. I New York har passet Barre+Band blivit stort, där man helt enkelt har lagt till gummiband som motstånd i övningarna. Andra danspass att hålla utkik efter är till exempel ett där du slår med trumpinnar i luften medan du svänger höfterna eller kanske ett groove-pass där du får dansa precis som du själv vill?

6 HIT-träna, LIT-träna och återhämtning

Vi tränar högintensivt – det vill säga det ska gå fort, vara effektivt och kännas rejält. Men vi kan ju inte bara köra på i 190, då skulle kroppen gå sönder. Så vi varvar högintensivt med lågintesiv träning som promenader, simning och långsam löpning. Fler återhämtningspass tar sig också in på gymmens scheman. Stretchpass, rörlighetspass och pass med foam rollers. På Nordic Wellness har man bakat ihop flera olika trender som yoga, pilates och kampsport till passet In-Trinity. Ett koncept där du främst jobbar med styrka, rörlighet och smidighet. Alla övningar utförs i långsam takt. Passet börjar och slutar med meditation. Ett lugnt men supereffektivt pass är också megafoner som beskrivs som ”pilates on crack” där tanken är att varenda muskel tränas i varje pass.

Blev du sugen på att stretcha? Här får du tips på grymma övningar!

7 Vattengympan får ett rejält uppsving

Glöm traditionell vattengympa – nu är det vattenlöpning som gäller! Bland annat i Stockholms stads simhallar där du nu kan springa i vattnet med ett flytbälte runt midjan. Träningen börjar med uppvärmning, med fokus på teknik, och  fortsätter med både långa och korta intervaller. Att träna i vatten är skonsamt för kroppen och helt rätt hela 2017! Spana också efter vattenspinning, fensimning, vattenyoga och vattentabata.

8 Träna med TRX-band

Att träna med kroppen som redskap och vikt fortsätter att vara populärt. Kanske har du redan ett par TRX-band hemma som du hänger, drar och svingar dig i? Om inte så är det dags att införskaffa band nu. Eller att ta dig till ett gym som erbjuder klasser i TRX förstås. Har en sådan klass inte dykt upp på schemat hos ditt gym ännu så håll ut – det är bara en tidsfråga!

Vill du läsa mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa det senaste inom kost, träning och hälsa!

 

Missa inte: Gå ner 3-4 kg på två veckor med ToppHälsas viktkurs! Klicka på bilden för att läsa mer:

kurs svikt