Hålet som killarna borrade till tjejernas omklädningsrum, likstanken i gympapåsen och känslan när du blev vald sist. Här är åtta saker från skolgympan som gett oss men fön livet.

1. När man alltid trodde att killarna hade borrat ett hål till tjejernas

Alla tjejer trodde att killarna stod på andra sidan väggen i omklädningsrummet för att tjuvkika genom ett hål någonstans. Så här i efterhand har vi fått lite perspektiv. Skulle till exempel en tioårig pojke ta med en borr till skolan? Och göra hål i väggen hur då? Under vilken tidpunkt, gympan? Sedan när hörs det inte när man borrar? Det är saker vi INTE funderade på.

raw

2. När man undrade om det var ute-eller innegympa? (alltid)

Detta var den i särklass viktigaste frågan under hela uppväxten. Ingen ville nämligen ha utegympa. VEM vill bli lerig och få köldskador frivilligt? Enda undantaget var brännboll, det var helt okej. Om man inte behövde varva så klart.

tumblr_niy7ock6re1u9x2r8o1_500

3. När likstanken mötte en i skåpet

Lukt förresten. Man vet inget om lukt förrän man glömt gympapåsen i skåpet över helgen. En cocktail av surnad blöt handduk, bakterieinvaderad svett och leriga skor. Sen frågar alla vem det är som stinker. Och INGEN vill vara ett stinkande skolbarn, så mycket har vi fått lära oss.

tumblr_inline_nkvh3ryac31tp4jyg

4. När man mötte de smartaste orienterarna

De som var näst bäst på orientering var inte de som sprang snabbt och hade bra lokalsinne. Nej, de näst bästa väntade tills någon var klar, med en nål och pengar. Och gjorde hål i sin kontroll efter att ha köpt hålfacit av sin kamrat.

anigif_enhanced-buzz-13299-1354506229-0

5. När folk blev brända ”i luften” på brännbollen

Hur kunde begreppet ”Bränd i luften” bli Sveriges kändaste sportterm näst efter typ offside? Den finns väl inte ens i brännbollsreglerna, ändå hänvisar alla i Sverige till denna regel minst 40 gånger per gympatermin.

fox-jumping-1

6. När man var king på att manipulera

Lyckan när en förälder skrev under lappen att man ”har ont i halsen” lagom till längdskidåkningen, fast man var frisk som en nötkärna. #idrottsgoals

635927458964007341968432226_rachel-berry-i-made-it

7. När man blev vald sist 

Alltså lagindelningen på gympan. Här snackar vi men för livet för dem som blev vald sist.

unacceptable

8. När någon alltid skyllde på mens

Det var alltid någon som inte ville vara med på gympan – och skyllde på mens. Till dessa personers glädje var det ingen lärare som ifrågasatte, trots att det enligt biologilektionen ”inte finns några fysiska hinder för att delta i idrott under menstruation”. Det var inte heller någon lärare som ifrågasatte det faktum att vissa hade mens alla gånger det var simhall, fotboll, innebandy… bollsport. Det enda positiva med att mens betraktades som för pinigt att prata om, alltså.

giphy