Drar du dig för att visa upp fötterna i sandaler? Eller är för stora jympadojjor det enda som inte gör för ont att ha på sig? Här är åtta av våra vanligaste fotproblem, och lösningar på problemen förstås.

Fotproblem 1: Förhårdnader

Förhårdnader Callus, lager av döda hudceller som bildas för att skydda fötterna mot långvarigt tryck, som från obekväma eller felaktiga skor, besvärar 30 % av svenskarna.
Symtom: Tjocka, hårda och ofta missfärgade förhårdnader på tår, hälar, trampdynor. De kan kännas obehagliga att gå på eller göra riktigt ont.
Så botas det: Förebygg eller behandla genom att fila, massera och smörja fötterna. Ha tålamod, byt skor ofta.

Fotproblem 2: Torra fötter

38 % av de svenska kvinnorna drabbas av det näst vanligaste fotbesväret, torra fötter. Det beror ofta på att man står mycket och länge på hårda golv.
Symtom: Fötterna känns torra och ”fnasiga”, och kan spricka.
Så botas det: Varma fotbad, kryddade med havssalt och gärna lite citron som ger en fräsch doft. Exfoliera med fotfil eller pimpsten, handskar eller strumpor. Smörj med fuktgivande och näringsberikad fotkräm. Vifta och knip med tårna så ökar blodcirkulationen. Undvik trånga och ”täta” skor, och välj öppna skor när du kan.

Fotproblem 3: Trötta fötter

Är fötterna tröttare än resten av kroppen på kvällen? Också här kan orsaken vara mycket stående och gående, och fel typ av skor. Minskad blodcirkulation i vrister och fötter kan göra fötterna trötta och ömma.
Symtom: Fötterna känns ”slut”, ibland med en brännande, värkande känsla.
Så botas det: Rengör med en energigivande produkt, eller ett badsalt. Prova att ha en balja med hett vatten, och en med kallt, och flytta fötterna mellan baden för att öka blodcirkulationen och riktigt väcka fötterna.

Läs också: Ont i fötterna när du tränar? Expertens tips

Fotproblem 4: Spruckna hälar

Svala sandaler känns inte fullt lika härliga när hälarna ser ut som död ökenmark.
Symtom: Hård hud bildas vid hälkanten och när huden förlorar sin smidighet spricker den även vid normalt tryck. Det kan göra särskilt ont när man går, och huden kan bli missfärgad.
Så botas det: Smörj regelbundet med en återfuktande kräm, och massera gärna hälarna lite extra. Underhåll genom att fila regelbundet, men försiktigt. Börja gärna med ett fotbad för att mjuka upp huden.

Fotproblem 5: Fotvårtor

Ett litet sår på foten kan göra att du smittas om du går barfota på gymmet. Viruset kan också spridas direkt mellan människor, via varma, fuktiga skor.
Symtom: Oftast en vit förhårdnad fläck, ibland med små svarta prickar. Vårtorna kan vara endast kosmetiskt besvärande, men också klia eller göra ont. De kan försvinna av sig själva.
Så botas det: På apotek och i hälsokosten finns en rad produkter. Till exempel myrsyra med uttorkande effekt, frysning med olika gaser, salicylsyra som smörjs dagligen och tar bort det översta lagret av vårtan. De flesta metoderna tar tid, och vill man ha ett snabbare resultat kan man bränna eller skära bort vårtor på klinik.

Läs också: Så räddar du torr hud & frissigt hår

Fotproblem 6: Nagelsvamp

Svamp trivs där det är fuktigt och varmt, och lever på keratin, det vanligaste proteinet i naglar, hår och hud. Nagelsvampen orsakar en överproduktion av keratin, så att att nageln blir tjockare. Orsaken kan vara fuktiga skor och strumpor, skador på hud och naglar, ärftlighet, ålder…
Symtom: Tjocka, fula, gul-bruna tånaglar, som kan lossna från fotbädden, gör förmodligen ondare rent mentalt än fysiskt. Hela tån blir ömtålig och smuts kan komma in under nageln.
Så botas det: Med tålamod, apoteksprodukter, eller kanske ett fotbad med 50/50 vinäger och varmt vatten. Fotbada i ca 20 minuter och torka noga.

Fotproblem 7: Hallux valgus

Man vet inte säkert orsaken, men eftersom 90 procent av de drabbade är kvinnor, och åkomman inte finns i folkgrupper som inte använder skor, är skomodet en starkt misstänkt bov.
Symtom: Stortån vinklar sig in mot ”pektån”, ibland så mycket att de hamnar omlott. Utan skor känns inte felställningen, det är trycket som gör ont. Vävnaden på insidan av tån blir inflammerad och förtjockad med tiden.
Så botas det: Det finns många hjälpmedel för att tvinga tillbakastortån, men effekten är mycket individuell. Mest effektivt är kirurgi som gör stortån rakare. Många tycker att det snabba ingreppet innebär en mycket smärtsam och ganska långvarig rehabilitering.

Fotproblem 8: Smärtande trampdynor

”Ont i fötterna” drabbar många utan synbar anledning. Det kan hända oavsett skor, underlaget man går på, ålder och fysisk form. Orsaken kan vara lång tids användning av skor utan dämpning eller uppbyggnad, ärftlighet, träning med mycket hopp och övervikt.
Symtom: Smärta i hela eller delar av fotsulan. Många behöver ha någon form av sko eller toffla inomhus, för att inte ha ont.
Så botas det: I handeln finns olika typer av fotbäddar som passar en del. Andra väljer ortopediska skoinlägg som formtillverkas efter den egna foten. Inlägget sprider belastningen och kan rätta till fotens eventuella felställningar. Eftersom smärtorna också kan komma från knän eller höfter är det bra att få orsaken utredd innan man skaffar inläggen.

Läs också: 10 snabba steg till snygga fötter

Källa Footnerrapporten, fotvardguiden.nu, stegforhalsa.se

Text Birgitta Westberg

Psst! Släng av dig skorna och häng med och gå på stranden med oss. Tanka inspiration och kom in i bra träningsvanor på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.