Visste du att du lika gärna kan stå upp och jobba som att springa maratonlopp, enligt forskare? Men det är bara en av fördelarna med att jobba ståendes. Här listar vi nio anledningar att resa sig ur kontorsstolen.

1 Stå och jobba = springa tio maratonlopp

Av att stå istället för att sitta bränner du omkring 50 kalorier extra i timmen, vilket blir 200 kalorier extra på en dag och 1000 kalorier extra i veckan! Enligt Dr John Buckley från the University of Chester skulle aktivitetsnivån på alla dessa stående timmar bli samma som tio maratonlopp om året!

2 Att stå och jobba minskar ryggproblem

Enligt en CDC-studie från 2011 visade det sig att ståbord på arbetsplatser motverkade ryggproblem med 54 procent. Ryggraden utsätts för stress när du sitter, vilket motverkas när du istället väljer att stå och jobba.

stå upp och jobba

3 Att stå och jobba håller humöret uppe

När du står upp och jobbar frigörs faktiskt endorfiner, som likt löpningen ger dig en naturligt “hög på livet”-känsla (men kanske inte i samma mängd…). Så om du vill att ditt humör ska gå upp, får du helt enkelt även ställa dig upp!

4 Att stå kan vara bättre för dina axlar & knän

Att stå och jobba stärker din hållning. När du sitter ner med dålig hållning (vilket du lätt kan få efter att ha suttit i flera timmar!) orsakar det smärta i dina axlar. När du står upp får du en naturlig hållning som automatiskt drar dina axlar bakåt till en behaglig ställning. Dina knän kan också ta stryk av att sitta ner i kontorsstolen, de behöver användas för att fungera. Men det gäller förstås att stå på ett bra, balanserat sätt.

5 Står du och jobbar så kan du skippa kaffet

Att stå och jobba är faktiskt en energiboost. Den boosten kan jämföras med en kopp kaffe. När du står så syresätts musklerna på ett friare sätt än när du sitter vilket gör att du känner dig piggare en längre tid. Dessutom kommer din blodcirkulation att tacka dig!

Stå upp och jobba

6 Står du så får mer gjort

De som står och jobbar får mer gjort än de som sitter. En studie från A&M Health Science Center Scool of Public Health i Texas visar på att produktiviteten ökar med hela 46 procent för de som stod istället för att sitta. Eftersom blodcirkulationen förbättras så får hjärnan mer blod. Det resulterar i att den fungerar bättre och dessutom blir mer kreativ.

7 Att stå och jobba är bättre för matsmältningen

Blir du lätt svullen om magen när du kommer tillbaka till kontoret efter lunchen? Får du matsmältningsproblem? Kramper? Lösningen kan vara lika enkel som att ställa sig upp (bokstavligen)! Matsmältningssystemet komprimerar nämligen ihop sig när du sitter ner och saktar ner bearbetningen av måltiden.

8 Att stå upp stärker magmusklerna

När du står upp låter du dina magmuskler jobba, kanske utan att ens märka av det själv. När du sitter ner sker den raka motsatsen: dina magmuskler slappnar av och säckar ihop.

9 När du står känner du mer power!

Att stå upp kommer få dig att känna dig självsäker och full av power! Det är till och med bevisat i en studie från Harward University att 45 procent av testpersonerna kände sig mer säkra i sina beslut när de stod upp än när de satt ner. Dessutom kommer din stressfaktor att gå ner. När du står hamnar du automatiskt i en högre “power position” än när du sitter, vilket gör det lättare för dig att släppa stressen och hålla lugnet. Och öka självförtroendet!

Text Beatrice Lindfors

Psst! Ge din kropp lite extra kärlek – yoga med oss!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr