Klättring tränar hela kroppen, ger dig en stärkt koncentrationsförmåga och utmanar dina rädslor: med andra ord aktiverar du både kropp och sinne! Allt du behöver ett par klätterskor, sen är det bara att köra. Här är 9 anledningar till varför du måste testa klättring som träningsform!

 1. Du får stärkt koncentrationsförmåga

  En viktig del av klättringen är den mentala träningen. När du klättrar fokuserar du ständigt på ett mål – toppen av väggen eller av berget, beroende om du klättrar inom- eller utomhus. Varje klättertag är dessutom en utmaning i sig och din koncentrationsförmåga testas ständigt när du klättrar!

 2. Du blir en bättre problemlösare

  Klättring är perfekt om du vill bli duktig på att knäcka problem. Dels behöver du planera hur du ska bära dig åt för att nå toppen redan innan du går upp på väggen, dels behöver du lösa oväntade utmaningar när du väl klättrar. Inomhusväggarnas olika nivåer kallas till och med för ”problem”. När du löst ett problem (en nivå), går du vidare till nästa. Vilket leder oss in på nästa punkt…

 3. Du ser din egen utveckling

  Tack vare inomhusväggarnas olika nivåer ser du din egen utveckling väldigt tydligt när du klättrar. Klättring ger en direkt feedback med små belöningar när du klarar ett svårt grepp eller en hel vägg. Känslan av att klara ett problem och kunna gå vidare till nästa – den är otrolig!

  testa klättring

 4. Du tränar hela kroppen

  Klättring är känt som sporten som tränar hela kroppen. Allt från armar, händer och fingrar, till ben, mage och rygg får arbeta när du hänger på en vägg och ska svinga dig uppåt. Tro oss, du kommer att ha träningsvärk i muskler du inte visste att du hade! Belöningen kommer i form av tonade och starka muskler.

 5. Du tränar balansen

  Medan musklerna i övre kroppen aktiveras av att svinga sig uppåt får du starka ben- och magmuskler av balansträningen som klättringen ger.

 6. Du kan klättra oavsett nivå

  Alla kan klättra! Det är du som sätter dina egna mål i denna sport. Antingen kan du klättra på höga väggar med hjälp av rep, eller så kan du bouldra – vilket är att klättra på lägre väggar utan rep. Inomhusklättring erbjuder dessutom olika svårighetsgrader på väggarna vilket gör att du kan träna tillsammans med någon även om ni inte ligger på samma nivå. En perfekt aktivitet för att aktivera sig tillsammans med någon nära!

 7. Du kan klättra året runt

  Man kan klättra både inom- och utomhus vilket gör det till en året runt-träning. Inomhusklättring är perfekt till vardags medan utomhusklättring kan göras till en spännande dagsutflykt när man behärskar det tillräckligt. Klättrar du utomhus kan du räkna med att få se otroliga vyer samt komma närmare naturen i både kropp och sinne. Dessutom utsätts du för D-vitamin från solen om du klättrar på sommaren – en win win situation!

  klättring testa

 8. Du blir en starkare person (genom att utmana dina rädslor)

  När du klättrar kan en mängd olika rädslor yttra sig. Höjdrädsla och rädslan att falla är de vanligaste. Och vad är inte ett bättre sätt att tackla rädslor på än att utsätta sig för dem? Vi lovar att det inte är så läskigt att falla som det verkar, och när du väl är nere på marken igen så inser du snabbt att det inte alls var så högt som det såg ut.

 9. Du behöver bara ett par klätterskor

  Om du ska bouldra (klättra på låg vägg utan rep) behövs faktiskt bara ett par klätterskor innan du kan sätta igång! Så, vad väntar du på?!

Psst! Tanka inspiration och kom in i bra träningsvanor på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

YOGA RETREAT PÅ SHANTI SOM, MARBELLA

När: 13-16 samt 16-19 okt
Pris: 7 200 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, frukost, snacks och middag alla dagar, alla schemalagda yoga-klasser, föreläsningar, workshops och hike.

TRÄNINGSHELG: THAIBOXNING, YOGA & SPA PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Thaiboxning, dynamisk flow yoga, pilates, samt övriga pass på schemat. Tillgång till spa och gym. Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter. Dessutom en föreläsning med thaiboxaren Rickard Nordstrand