Visste du att jordgubbar är riktiga superbär? Förutom att de är riktigt läskande goda så är de också väldigt nyttiga, bara två av flera skäl att frossa i jordgubbar i sommar.

1. Jordgubbar innehåller massor av nyttigt C-vitamin (mer än apelsiner!)

jordgubbar är både goda och nyttiga

Visste du att den röda, goda bäret innehåller väldigt mycket C-vitamin vilket är otroligt nyttigt!? Ju mognare gubbe, ju mer C-vitamin. Om du äter 150 gram jordgubbar så får du i dig mer än ditt dagliga behov av C-vitamin, dessutom innehåller gubben även mer C-vitamin än apelsin.

2. Att äta jordgubbar gör träningen lättare

jordgubbar är både goda och nyttiga

Jordgubbar innehåller nitrat, vilket i sig sägs öka flödet av blod och syre till musklerna. Så äter du jordgubbar kan det också i sin tur förhindra muskeltrötthet och gör även din träning  lättare.

Recept: Testa en god smoothie gjord på jordgubbar

3. Jordgubbar är bra för synen

jordgubbar är både goda och nyttiga

Det finns flera nyttiga egenskaper med jordgubbar. Eftersom de innehåller C-vitamin så hjälper de bland annat till att skydda ögonen för fria radikaler från solens starka UV-strålar. De antioxidanta egenskaperna i superbären kan även bidra till att förhindra grumliga ögon vid grå starr, som kan leda till sämre syn och blindhet i högre ålder.

4. Jordgubbar kan förhindra utvecklingen av hjärt– och kärlproblem

jordgubbar är både goda och nyttiga

En studie gjord vid Warwick Medical School visar att ett extrakt från jordgubbar kan aktivera ett protein i våra kroppar som kallas för Nrf2. Proteinet i sin tur har visat sig öka antioxidantaktiviteten och andra skyddsåtgärder i kroppen. Det hjälper även till att minska blodfetter och kolesterol som annars kan leda till både hjärt- och kärlproblem.

5. Intag av jordgubbar kan ge vitare tänder

jordgubbar är både goda och nyttiga

När du äter jordgubbar så kan faktiskt dina tänder anta en ljusare nyans. Det är syran i det röda bäret som fungerar som ett naturligt blekningsmedel. Bland annat så dämpas fläckar från kaffe och vin.

6. Jordgubbarna hjälper mot förkylning

jordgubbar är både goda och nyttiga

Eftersom det röda superbäret innehåller C-vitamin så hjälper det också till att förebygga förkylningar. Vill du slippa gå runt och vara snuvig i sommar så kan en portion jordgubbar räcka långt.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så blir du frisk så snabbt som möjligt (enligt läkaren och naturläkaren)

7. Äter du jordgubbar kan det bromsa magsår

ät en nyttig sallad med jordgubbar i

Brukar du också drabbas av magsår? Om du äter en kost rik på jordgubbar så kan du faktiskt förhindra uppkomsten av magsår och andra magrelaterade besvär.

8. Jordgubbar minskar uppkomsten av rynkor

jordgubbar är både goda och nyttiga

Eftersom jordgubbar innehåller ellagsyra, som bland annat skyddar mot solens UV-strålar så minskar det i sin tur också att rynkor uppstår. Kraften av C-vitamin är avgörande för produktionen av kollagen som  bidrar till hudens elasticitet och motståndskraft. Och därför är jordgubbarna – som är fullproppade med C-vitamin bra och kan leda till friskare, spänstigare och yngre hy.

9. Jordgubbar innehåller väldigt få kalorier

jordgubbar är både goda och nyttiga

Jordgubbar är verkligen ett riktigt superbär och förutom alla fantastiska egenskaper ovan så behöver du inte oroa dig för att du äter för mycket. Den söta gubben innehåller nämligen få kalorier (kcal). Äter du 100 gram jordgubbar så innehåller det bara 32 kalorier. Så du kan frossa utan problem!

 

Ps. Ät jordgubbarna hela – det är nyttigare

ät jordgubbarna hela det är nyttigare

Jordgubbarna innehåller som sagt väldigt mycket C-vitamin, och vill man få ut det där lilla extra av superbäret så ska man äta dem hela och kylskåpskalla.

Om du skivar jordgubbarna förlorar du nämligen en del C-vitamin eftersom vitaminet bryts ner av syret som tillkommer när man skivar dem. En hel jordgubbe innehåller 12 procent mer av C-vitamin än när det är skivat.

Dessutom bör de ätas kylskåpskalla då C-vitaminen bevaras bättre i kyla.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha peppar på jordgubbarna (det här måste ni testa!)

Text Pearl Åkesson

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!